Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.07.2010, 13:21   #1
maeco


Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 8
Motocykl: RD07
Przebieg: 47000
maeco jest na dystyngowanej drodze
Online: 13 godz 12 min 2 s
Domyślnie Padnięty obrotomierz

Witam,
Czy znacie jakiegoś magika, który zajmuje się naprawą obrotomierzy? Ewentualnie, czy ktoś ma do sprzedania używkę do RD07 (’94)?
Po przygodzie z padniętym reglerem jeszcze taka pamiątka mi została jak właśnie martwy obrotomierz.
Pozdrawiam
maeco
maeco jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.07.2010, 14:11   #2
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 630
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 54 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał maeco Zobacz post
Witam,
Czy znacie jakiegoś magika, który zajmuje się naprawą obrotomierzy? Ewentualnie, czy ktoś ma do sprzedania używkę do RD07 (’94)?
Po przygodzie z padniętym reglerem jeszcze taka pamiątka mi została jak właśnie martwy obrotomierz.
Pozdrawiam
maeco
Jak się da to mogę naprawić , po dane zapraszam na PRIV.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.07.2010, 09:25   #3
BLOB
El Mariachi
 
BLOB's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Podkarpackie
Posty: 1,495
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
BLOB jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
Domyślnie

W jakiś sposób pośredni interesuje mnie czy wskrzeszony został ten zegar
Czasami siada z przyczyny innejjak byśmy chcieli i chciałbym do statystyki.
Pozdrawiam Maciek
__________________
Niech moc będzie z wami ...........
BLOB jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.07.2010, 14:35   #4
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 630
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 54 min 52 s
Domyślnie

Kawa wypita , pogawędka ucięta , zegar zrobiony , piwo się chłodzi
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.02.2011, 17:56   #5
falcon500
 
falcon500's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 165
Motocykl: KTM990Adv+DR650RE+FLHTCI Electra Glide ULTRA
Przebieg: <50km
falcon500 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 20 godz 37 min 27 s
Domyślnie

Witam
Nie chcę zakładac nowego posta wiec walę tu !!!
Podczas przegazówki obrotomierz w Afri troszku szaleje. np. gdy przekręce manete i ustawie np .3000 obrotów ,wskazówka obrotomierza przeskakuje co chwilkę o 1000-1500 obotów wyżej. A np. jak ustawie 4000 to potrafi szarpać do 5-6 tyś. Im wyżej tym więcej skacze.
Nadmienie ,że obroty silnika są stałe. Chodzi tylko o wskazanie obrotomierza. Czy ktoś wie co może byc powodem
z góry dzieki za info ..
Pozdrawiam
falcon500 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.02.2011, 21:15   #6
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 630
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 54 min 52 s
Domyślnie

Podłącz zegar do innej afryki , jak będzie to samo to można wkładać tam łapki.
Jak będzie ok. to znaczy że masz coś z instalacją , CDI lub napięciem w instalacji nie tak jak być powinno.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.02.2011, 23:25   #7
LegacySVX
 
LegacySVX's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Włocławek
Posty: 49
Motocykl: RD04
LegacySVX jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 20 godz 39 min 7 s
Domyślnie

Witam mam male pytanko zauwazylem ze w mojej Afryce obrotomierz kreci sie tylko do ok 3000rpm czy to moze byc wina obrotomierza czy cos z instalacja (a jak z instalacja to mniej wiecej gdzie szukac usterki) ?
Pozdrawiam
LegacySVX jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.02.2011, 10:07   #8
yasiu71
Z AT od 2006
 
yasiu71's Avatar


Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: JASŁO
Posty: 181
Motocykl: rd 04,m-72
Galeria: Zdjęcia
yasiu71 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 16 godz 18 min 28 s
Post

Mój kręcił się do 4tys obr. Wymieniłem na nowy (inny) i jest OK.
yasiu71 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.08.2012, 10:15   #9
mirkoslawski
 
mirkoslawski's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Kielce
Posty: 1,656
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
mirkoslawski jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 12 godz 53 min 31 s
Domyślnie

No to tak: wymieniłem obrotomierz na nówkę sztukę, bo od 4 tyś obrotów przeskakiwał do przodu i generalnie szalał i sytuacja bez zmian...mam założony dodatkowo akcesoryjny (elektroniczny) - i ten nie szaleje...przeczytałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi, tzn. gdzie szukać, co sprawdzić, o co generalnie caman?

Dajcie jakieś wskazówki...dziękuję z góry


aaa - mam podłączony woltomierz hondowski (pod pozycyjne) i pokazuje non stop ładowanie na 12 V ale na aku jest 14,1...piszę gdyby to miało jakieś znaczenie przy diagnozie

EDIT: to RD07

Podkreślam, że silnik chodzi miarowo, jak skacze obrotomierz, z silnikiem nie dzieje się nic złego (tzn. buja samą wskazówką). Jeśli ktokolwiek ma pomysł - będę wdzięczny bo ja z czymś takim się nie spotkałem jeszcze...

Ostatnio edytowane przez mirkoslawski : 04.08.2012 o 14:23
mirkoslawski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.08.2012, 17:29   #10
Wojak
Banned


Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Szczecin
Posty: 143
Motocykl: RD04
Wojak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 23 godz 27 min 52 s
Domyślnie

W sprawie obrotow nie jestem w stanie Ci nic pomoc ale nie widze sensu podlaczania voltomierza do pozycyjnych skoro tam jest napiecie stale 12v Najbardziej miarodajny jesli sie nie myle jest pomiar bezposrednio z akumulatora, radze to zmienic jesli bedziesz mial chwile na grzebanie
Wojak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy to padnięty przekaźnik rozrusznika? wojtekm72 Układ elektryczny i zapłonowy 20 14.09.2021 09:38
Padniety alternator w viaderku gerardgrodzisk Inne tematy 5 04.07.2013 09:34
Czy jest możliwe że padnięty regler robi zwarcie? Vooytas Układ elektryczny i zapłonowy 2 02.06.2008 17:03
Padniety modul w RD03? suchy Układ elektryczny i zapłonowy 21 29.04.2008 19:27


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.