Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Uklad paliwowy i wydechowy

Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.02.2024, 16:07   #71
magneto
 
magneto's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Posty: 259
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 19 godz 27 min 11 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
jak sie ma spadki napiec na instalacji to sie je diagnozuje i usuwa a nie odlacza kabelek po cos go ktos wymyslil - z pewnoscia nie po to, zeby go zewrzec do wyjscia z reglera. jak glowa boli to sie jej nie obcina (...)
A czy ja gdzieś napisałem o obcinaniu czegokolwiek ? Ktoś ten czarny zaprojektował w starszych TA600 - ja miałem z końca produkcji i w nim ani fizycznie, ani w manualu tego czarnego nie było. Ktoś potem doszedł do wniosku, że jest... na ciul potrzebny . Zamówiłem, przyszedł stary typ, miałem odsyłać, ale tak było szybciej i moim zdaniem lepiej. Kończę, bo trochę OT wyszło...
__________________
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
RUSSIAN GO HOME ! !
magneto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2024, 19:41   #72
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 55
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 49 min 14 s
Domyślnie

Dzisiaj wymieniłem wszystkie cewki, impulsatory i króćce linek ssania w gaźnikach (bo ciągle gdzieś mi z tyłu głowy jeszcze to zasilanie paliwem nie daje spokoju do końca - tutaj chciałem podziękować wd60 za kapitalną robotę).
Pojechałem na próbę i okazało się, że jest ch....o ale stabilnie - żadnej zmiany. Już od pierwszych metrów widziałem po obrotomierzu, że nie jest tak jak ma być. W tych okresach kiedy obrotek świruje widać od razu że ta wskazówka wyjątkowo chętnie pnie się w górę skali mimo iż tego nie słychać po obrotach silnika. Wróciłem i zacząłem pruć instalację. Zobaczymy czy coś znajdę.
Mam jedno pytanie i zauważyłem jeszcze jedną rzecz.
1. Czy np. źle podpięte jakieś akcesorium jak grzane manetki, woltomierz czy ładowarka telefonu może aż tak mocno wpływać na instalację?
2. Zauważyłem jeszcze, że od jakiegoś niedługiego czasu woltomierz który mam założony na kierownicy czasami zamiga 3-4 razy i później znów jest w porządku przez jakiś czas. Woltomierz jest wpięty do wiązki od grzanych manetek które były już założone jak kupiłem Afrykę.
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2024, 20:07   #73
Dubel
 
Dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Posty: 158
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 10 godz 57 min 19 s
Domyślnie

Spróbuj podmienić moduł zaplonowy
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2024, 21:24   #74
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 630
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 8 min 54 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dominikon Zobacz post
Dzisiaj wymieniłem wszystkie cewki, impulsatory i króćce linek ssania w gaźnikach (bo ciągle gdzieś mi z tyłu głowy jeszcze to zasilanie paliwem nie daje spokoju do końca - tutaj chciałem podziękować wd60 za kapitalną robotę).
Pojechałem na próbę i okazało się, że jest ch....o ale stabilnie - żadnej zmiany. Już od pierwszych metrów widziałem po obrotomierzu, że nie jest tak jak ma być. W tych okresach kiedy obrotek świruje widać od razu że ta wskazówka wyjątkowo chętnie pnie się w górę skali mimo iż tego nie słychać po obrotach silnika. Wróciłem i zacząłem pruć instalację. Zobaczymy czy coś znajdę.
Mam jedno pytanie i zauważyłem jeszcze jedną rzecz.
1. Czy np. źle podpięte jakieś akcesorium jak grzane manetki, woltomierz czy ładowarka telefonu może aż tak mocno wpływać na instalację?
2. Zauważyłem jeszcze, że od jakiegoś niedługiego czasu woltomierz który mam założony na kierownicy czasami zamiga 3-4 razy i później znów jest w porządku przez jakiś czas. Woltomierz jest wpięty do wiązki od grzanych manetek które były już założone jak kupiłem Afrykę.
Sprawdź czy masz dobrze i ciasno założone konektory na zasilaniu cewek zapłonowych , na tych z lewej strony silnika.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.03.2024, 10:05   #75
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 55
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 49 min 14 s
Domyślnie

Dzięki, przy wymianie cewek sprawdzałem poprawność założenia konektorów i ich ciasne połączenie - wszystko wydaje się być tutaj w porządku. Zaraz idę do garażu i szukam dalej.

Ostatnio edytowane przez dominikon : 07.04.2024 o 19:04
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.04.2024, 19:49   #76
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 55
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 49 min 14 s
Domyślnie

Cześć po przerwie.
Pojeździłem, poobserwowałem, posprawdzałem i powymieniałem.
Mam kilka nowych spostrzeżeń i raz jeszcze nawiążę do mojego problemu - może teraz to co zauważyłem jeszcze kogoś nakieruje co może być przyczyną mojego problemu z Afryką.

Podmienione na inne - impulsatory, cewki, nowy AKU, dorobione mosiężne króćce ssania, założony regulator od 1100XX, pomierzone napięcia na przewodach fazowych z prądnicy wg zaleceń Szynszyla - jest ok, posprawdzane oporności przewodów, przejścia pomiędzy modułem a wszystkimi cewkami (wszystkie przewody), posprawdzane masy oraz ładowania.

Co nowego zauważyłem? Zjawisko jest totalnie losowe - nie ma znaczenia temperatura otoczenia, wilgotność itp. Czasami odpalam moto i jest dobrze od samego początku jazdy. Czasami jednak na początku po odpaleniu jest źle (teraz już od razu widzę/słyszę nieznacznie ale jednak błędne wskazania obrotomierza) i ni z tego ni z owego podczas jazdy Afryka sama z siebie zaczyna działać poprawnie - silnik pracuje równo, regularnie, czysto, chce jechać, przyjemnie go słuchać. Wydaje mi się, że sama jazda jakoś znacząco nie różni w chwilach "dobrych" i "złych" ale dźwięk wydaje mi się przyjemniejszy gdy jest okej chociaż może to siła sugestii. Czasem też bywa odwrotnie - początek jazdy dobry a później w trakcie jazdy Afra ma focha i obrotek świruje i wskazówka pnie się do góry skali nazbyt chętnie.

Dzisiaj zrobiłem ze 120 km i obrotomierz nie wskazywał poprawnie niemal całą trasę. Zatrzymałem się na kawę i po 10 min odpalam moto - wszystko jak ręką odjął. IDEAŁ!
Zauważyłem jeszcze, że zjawisko nie jest "zero-jedynkowe". To nie tak, że albo jest dobrze albo źle - dla mnie tym wyznacznikiem jest V bieg i 90 km/h - jak jest dobrze to mam 4200 obr., jak źle to 5500 obr. ale bywają (i naprawdę potrafię to już zauważyć czasami) - takie stany pośrednie i np. przy tej prędkości obrotek pokazuje mi ok. 4800 obr. No magia, choć te przypadki zdarzają się rzadko.

Za półtora tyg. będę mieć nowy moduł zapłonowy w UK więc to jeszcze ostatnia rzecz jaką będę chciał podmienić i sprawdzić.

Ten dzisiejszy przypadek opisany akapit wyżej daje mi do myślenia. Nie zrobiłem nic dzisiaj oprócz odpalenia moto po kilkuminutowej przerwie i wszystko wróciło do właściwego stanu (nie ruszałem ssania, kranika i niczego innego). Czy to może być wina rozrusznika lub przycisku na kierownicy do jego uruchamiania albo samej stacyjki? Wcześniej kilka razy podczas wycieczki też stawałem i gasiłem moto ale dopiero za ostatnim razem już niemal pod domem wszystko zaczęło być jak trzeba.

Głupi jestem od tego wszystkiego ale jeszcze walczę!
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.04.2024, 20:04   #77
Dubel
 
Dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Posty: 158
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 10 godz 57 min 19 s
Domyślnie

Nadal stawiam na modul, powyzsze spostrzezenia przekonuja mnie w tej mysli
__________________
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje.


https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.04.2024, 20:30   #78
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 55
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 49 min 14 s
Domyślnie

Oby tak było...
Moduł mam juz kupiony - brat przywiezie mi go z UK 18-go kwietnia.
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.04.2024, 20:38   #79
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 55
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 49 min 14 s
Domyślnie

Nowy moduł zapłonowy zamontowany do moto kilka dni temu. Wczoraj pogoda pozwoliła i zrobiłem pierwszego próbnego "szlifa" ok. 50-60 km. Póki co jest przepięknie - obrotomierz super, moto jezdzi świetnie. Zobaczymy po dłuższym użytkowaniu - ostatnio jeszcze na starym module zrobiłem tripa 600 km i tez było dobrze. Mam nadzieje jednak, że tym razem już na dobre pożegnałem problemy z obrotomierzem i niedomaganiem samego motoru. Pozdrawiam i dziekuje Wam wszystkim za całą pomoc, wskazówki i chęć podsyłania czesci (szczegolne podziękowania dla Bałtroka i Szynszyla). Dam znać dla potomności czy problem na pewno zażegnany jak trochę więcej pojeżdżę. Dzieki raz jeszcze za każdą pomoc Panowie.
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.04.2024, 05:48   #80
$zwagier
 
$zwagier's Avatar


Zarejestrowany: May 2023
Miasto: Ostrołęka
Posty: 153
Motocykl: RD07
Przebieg: Tak
$zwagier jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 7 godz 11 min 42 s
Domyślnie

Też miałem problem z obrotomierzem, pisałem posta nawet... Nic nie pomogło, dopiero gdy rozbierałem moto do gołej ramy, złożyłem to naprawiło się, moto przestało też dusić się bo i takie objawy miewałem. U mnie nie był winny moduł zapłonowy, podmieniałem z drugiej AT, dalej miałem te objawy, co pomogło? Ciężko stwierdzić kurde, było i ni ma.
__________________
"Marzenia dziecka mają skrzydła, a marzenia mężczyzny mają koła"
$zwagier jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Spadek mocy (tak jak by się kończyło paliwo) JarekAT Silnik, sprzęgło, skrzynia 11 05.09.2017 22:34
Nie trzyma wolnych obrotow teddy-boy Silnik, sprzęgło, skrzynia 9 23.10.2014 21:56
lekkie dławienie poniżej 3000 obr Africa Uklad paliwowy i wydechowy 17 16.03.2011 00:17
Dławienie na niskich obrotach - Cuda nie widy! Kishon Uklad paliwowy i wydechowy 20 15.08.2009 01:22


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.