Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Forumowy Mechanik

Forumowy Mechanik Poradniki ludzi doświadczonych w dziele nie gębie.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.04.2024, 12:53   #21
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 8,436
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 18 godz 40 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Ten prostownik z linku to nie ma ani słowa o funkcji "recond"?
Nie poradzę że nie ma opisu. Sprawdzę dziś model który mamy i napiszę, może nie wszystko wszystkie mają.
Korzystam z tego co mamy w robocie i działa, odsiarcza,ładuje w swój znany sposób , na pewno (mierzyłem) podaje w pewnym momencie impulsowo itd....
Nie mówię o czymś wirtualnym że producent coś napisał a urządzenie coś robi i nikt nie wie co bo nawet nie umieścił wyświetlacza żeby nikt nie mógł sprawdzić , tylko o urządzeniu z którego korzystam i widzę efekty mierząc wiele akumulatorów i przed i po .

Dla przypomnienia to temat o problemie z odpaleniem a nie o prostownikach i reklamowaniu wybranych modeli, Hankisowi tylko odpowiedziałem na pytanie tak jak i Kazmirowi.
Trzymajmy kurs.

Taki mamy.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg DSC_1949.jpg (179.1 KB, 16 wyświetleń)
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.04.2024, 21:46   #22
Jarczoq
 
Jarczoq's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Poznań
Posty: 162
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 7 godz 42 min 40 s
Domyślnie

Obstawiam aku. Jak słyszę/czytam, że aku stał pół roku (chyba, że coś mylę), to już wiadomo ... Co do ładowarek, to mam różne, ale po za Kulon-em bardzo dobrze sprawdzają się Optimate.
P.S.
Napięcie spoczynkowe nie może być mniejsze niż 12,50, a nawet wtedy aku może być w dupie.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.04.2024, 20:14   #23
Hankiss007
 
Hankiss007's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Sep 2019
Miasto: Tychy, London
Posty: 91
Motocykl: RD03
Hankiss007 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 8 godz 3 min 11 s
Domyślnie

Tak jak wielu z Was sugerowało. Aku nie dał rady. Podładowałem go niedrogim prostownikiem który mam na stanie i stary Intruder odpalił od razu. Początkowo zmylił mnie fakt, że za pierwszym razem po 6 miessiącach odpalił bez problemu. Dopiero po rozgrzaniu silnika nie chciał gadać. Ten aku też nie jest stary (kupiony 20 miesięcy temu). Problem jest w tym że mieszkając w kilku miejscach i mając kilka motocykli nie jeżdże na nich regularnie. Te przestoje wykańczają baterie. Dzięki również za ciekawe informacje odnośnie prostowników. Chyba dojrzałem do tego aby zainwestować w porządny wielofunkcyjny prostownik.
Hankiss007 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.04.2024, 20:58   #24
Jarczoq
 
Jarczoq's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Poznań
Posty: 162
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 7 godz 42 min 40 s
Domyślnie

Aku lub stycznik rozrusznika. Wypnij obecne aku i podłącz zewnętrzne np. od puchy i zobacz co się dzieje. Warto przejrzeć połączenia w obwodzie rozruchowym.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.04.2024, 22:59   #25
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 8,436
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 18 godz 40 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hankiss007 Zobacz post
Chyba dojrzałem do tego aby zainwestować w porządny wielofunkcyjny prostownik.
O ile będzie to możliwe to zdecydowanie z wyświetlaczem prądu i napięcia.
Zwyczajnie mam podstawy twierdzić że jeśli producent ukrywa działanie pod kontrolkami to ma coś do ukrycia? Bo chyba nie robi to różnicy w cenie lub pomijalną.
Jeśli korzystam z prostownika mającego tylko kontrolki to zawsze najpierw sprawdzam co robi miernikiem a nawet raz sprawdzając taki z wyświetlaczem uratowałem akumulator przed zagotowaniem a może i wybuchem po kilku godzinach. Dowalił napięcia podczas ładowania na 16-16.7V zaraz po podłączeniu.
Także mniej wiary w cuda a więcej kontroli.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
CRF 1000 - Pomocy :) Problem z DCT Maciek525 NAT - Warsztat 26 23.04.2018 11:41
Problem z uruchomieniem fazi Układ elektryczny i zapłonowy 2 24.05.2016 23:43
Problem z biegami pomocy KINKONK Silnik, sprzęgło, skrzynia 25 31.03.2016 13:02
dziwny problem z tripem.. dery Układ elektryczny i zapłonowy 55 20.12.2013 07:43
Dziwny problem z Afryką zimny Inne tematy 46 03.09.2013 14:07


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.