Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 26.04.2016, 11:55   #1
blackcock84
 
blackcock84's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 37
Motocykl: RD07
blackcock84 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 6 godz 22 min 52 s
Domyślnie Brak iskry-pomocy

Panowie! Pomocy
Rok temu padła mi afra. Poszła jakaś zwara i spaliło moduł, aku padło, obrotomierz, tripa, chyba regiel, kilka żarówek i bezpieczników. Przez ten czas uzbierałem kasiorę i zakupiłem nowe aku, regiel od tourmaxa, używany moduł od kolegi z forum(mówił, że sprawny) a także używana instalacje od rd07a, przyczym sam posiadam rd07. Rozizolowalem całą instalację issprawdziłem przewód po przewodzie, nawet wymieniłem też na używke uzwojenie w "generetorze prądu trójfazowego" jak sie dowiedziałem. Skręcone wszystko do kupy poczyszczone i zalane świerzą wachą i...
D. U. P. A brak iskry na świeczkach, które są też nowe.

Jakieś pomysły?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
blackcock84 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 12:55   #2
sluza
 
sluza's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Bialystok I Akalice
Posty: 1,703
Motocykl: AT RD07a; XR600R
sluza jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 17 godz 47 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackcock84 Zobacz post
nawet wymieniłem też na używke uzwojenie w "generetorze prądu trójfazowego" jak sie dowiedziałem. Skręcone wszystko do kupy poczyszczone i zalane świerzą wachą i...
D. U. P. A brak iskry na świeczkach, które są też nowe.

Jakieś pomysły?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
może nie tę fazę podłączyłeś do świecy
sluza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 13:29   #3
blackcock84
 
blackcock84's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 37
Motocykl: RD07
blackcock84 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 6 godz 22 min 52 s
Domyślnie

A czy to jest w ogóle możliwe?. Sam fakt wymiany polegał na: odkreceniu lewej pokrywy, odkreceniu 4 śrub trzymajacych uzwojenie, przekrecenie innego, przykrecenie pokrywy, podlaczenie do regla kostki 4pinowej jedynej w swoim rodzaju.
No chyba, że gdzieś z tą instalacją spierdoliłem temat. Bo w sumie zostawiłem starą swoją bo od rd07a nie pasuje.
blackcock84 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 14:13   #4
adrodax


Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 83
Motocykl: nie mam AT jeszcze
adrodax jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 59 min 0
Domyślnie

Impulsator sprawdzałeś?
adrodax jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 14:30   #5
ferolo
 
ferolo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Słupsk
Posty: 719
Motocykl: CRF1000
Przebieg: od zera
ferolo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 20 godz 20 min 38 s
Domyślnie

No właśnie miałem pisać pewnie pomyliłeś przewody od impulsatora źle je podłączyłem i z tą wina szukaj przyczyny w kostce pod lewym boczkiem z 4 pinami
ferolo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 15:25   #6
blackcock84
 
blackcock84's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 37
Motocykl: RD07
blackcock84 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 6 godz 22 min 52 s
Domyślnie

O impulsatorze mówił mi kumpel ma mi pomóc wiec jest to jedna opcja. A jak mogłem pomylić przewody? One są na stałe przymocowane do tego uzwojenia, a kostki odwrotnie nie podłącze. Jestem elektrowiedzoodporny w dodatku z wtórnym analfabetyzmem więc proszę jaśniej. Ogólnie to dla mnie strasznie ciężki tsmat jest.
blackcock84 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 15:47   #7
next22


Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Polichno
Posty: 832
Motocykl: TA
next22 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 3 dni 23 godz 17 min 52 s
Domyślnie

Ale ale jak ? Jak Ci podpasowała instalacja od 7a jak tam jest inna kostka do modułu .
Uzwojenie to jedno a impulsator to co innego sprawdz po schematach
next22 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 16:24   #8
ferolo
 
ferolo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Słupsk
Posty: 719
Motocykl: CRF1000
Przebieg: od zera
ferolo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 20 godz 20 min 38 s
Domyślnie

Rdo 7a ma 1 impulsatora a 7 dwa wiec może coś pomyliłeś w przewodach stąd masz problem z instalacja
ferolo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2016, 16:38   #9
blackcock84
 
blackcock84's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 37
Motocykl: RD07
blackcock84 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 6 godz 22 min 52 s
Domyślnie

Aaaa już wiem. Tak ch...owo opisałem że wyszło na to iż wsadziłem instalację z 07a do mojego 07. Nie zrobiłem tego gdyż faktycznie nie pasuje... wcale... w ogóle... i jestem lżejszy o 200 ale teraz przynajmniej mam zapas kostek bo już musiałem z niej kilka pobrać. Wiem mea culpa troche brakuje składni. Tak czy inaczej w moto mam swoją oryginalną instalację i to ją sprawdzałem i czyściłem wszystkie styki. I to na niej moto nie ma iskry.
blackcock84 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.04.2016, 06:37   #10
ferolo
 
ferolo's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Słupsk
Posty: 719
Motocykl: CRF1000
Przebieg: od zera
ferolo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 20 godz 20 min 38 s
Domyślnie

A patrzał czy po podłączeniu multimetru na wyjścia impulsatora jest napięcie zmienne jeśli jest to szukaj dalej po cewka czy są sprawne
ferolo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Brak iskry - Pomocy ! ScreamMyName Układ elektryczny i zapłonowy 26 31.08.2021 18:51
Brak iskry... Pomocy! Krzysiek009 Układ elektryczny i zapłonowy 5 15.10.2013 22:45
Brak iskry- przestroga dla innych SLAWEK BANDOSZ Układ elektryczny i zapłonowy 0 26.05.2011 09:05
Schemat elektryczny do RD03 - brak iskry JarArt Układ elektryczny i zapłonowy 10 27.09.2010 12:52
brak iskry (na dwóch garach(: telelegolas Układ elektryczny i zapłonowy 9 25.08.2008 22:12


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.