![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: ETV 1000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 8 godz 41 min 24 s
|
![]()
Jak w temacie. Szukam SPRAWDZONEGO przepisu na śledziki. Przepis może być zapożyczony od babci,mamy, żony lub kochanki. Oczywiście nie podawajcie jak się robi te w oleju i z cebulką ( pyszne ale mało wyszukane). Wszelkie uwagi mile widziane
![]()
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
no to ja może na temat:
ja mam od żony. ale nie napiszę czy swojej ![]() śledzie na ostro/słodko z rodzynkami, ślifkami suszonymi i żurawiną. 10 filetów z matjasa ![]() paczka 100g rodzynek, suszonych śliwek, żurawiny /ca 300g/; około 0.6l oleju z kujaw; 1 chili czerwone; 1 chili zielone; 3 średnie cebuli. tymianek /paczka/ majtasy moczymy w wodzie dzień wcześniej. jak kto nie lubi jak są słone to wodę na półmetku można im zmienić. kroimy kolesi w kawałki - no takie do ryja naraz i układamy to w słoju zakręcanym warstwowo acz luźno: śledzie, cebuli w plastrach, trochę rodzynek i wszystkiego po trochę. można oczywiście każdą warstwę dopieprzyć lub jeszcze posypać chili. zależy jak rodzina lubi. no i lecimy, śledzie, rodzynki, śliwki, cebula, śledzie. aaaaa! czili. na każdą warstwę w pizdu ![]() ![]() na koniec jak już mamy towarzystwo ułożone robim z oleju i tymianku mieszankę i zalewamy całość. osobiście jestem zwolennikiem sypania tymiankiem najpierw a potem zalewania samym olejem ale piszę jak to robi żona. dajcie temu ze trzy dni. smacznego. matjas
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
możesz mi wierzyć, że daje radę.
oryginalnie w przepisie był cynamon i nie było czili. teraz jest OK. jak wskazuje sama ksywa ![]() z kupnych lubię jeszcze w sosie musztardowym, a z roboty domowej to z tymiankiem, cebulą i ogórkami oczywiście + olej, no i postny śledź w śmietanie z suchą pyrą... mmmmmmmmm...... niemniej - śledź z czili na słodko bije je wszystkie na rybi łeb. buzi matjas
![]() |
#7 |
małż i małżowina
![]() |
![]()
śledzie w oleju solone(np gotowe liesnera) kroimy na kwadraty,smarujemy musztardą(delikatesową), posypujemy startą gałką muszkatołową i troszkę skrapiamy octem.Chwilę muszą tak poleżeć na desce. Cebulę siekamy na drobno, orzechy włoskie kroimy lub siekamy (ale te nie za drobno).Szykujemy słoik i na dno cebulę,kilka kwadratów śledzi,cebula, na to orzechy i znów śledzie,cebula,orzechy (aż wszystko zejdzie).A na koniec zalewamy olejem do pełna i na 2-3 dni do lodówki.
"Znaczy, każdy swe obowiązki musi wykonywać PORZĄDNIE." Ostatnio edytowane przez DwaMariany : 19.12.2012 o 18:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
jaka ma być musztarda
![]() ![]()
![]() |
#9 |
małż i małżowina
![]() |
![]()
Żona krzyczy ,że najlepiej delikatesowa roleski.
![]() |
#10 |
Ciśnienie rośnie ;)
![]() Zarejestrowany: Oct 2012
Miasto: Opole
Motocykl: RD07a była... :(
Przebieg: 58000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 10 godz 28 min 6 s
|
![]()
Ja standardowo prosto, szybko i smacznie robię zawsze jeden garnek a drugi experymentalnie matijasyw oleju lisnera lekko oplukac w wodzie zimnej dużo cebuli może być w plasterki może być drobni flety robię w kosteczke 3-4cm smaruje z jednej strony musztarda,ja osobiście mieszam roleski stołowa, francuska ziarnista Kamis, i diżą i warstwami cebula śledzie,cebula, śledzie,itd na wierzch i na spód dwa listki laurowe i 4 ziela angielskie wszystko zalać olejem patyczkiem pomagam powietrzu wyjść zamykam i na tydzień do piwnicy. Spokojnie po 2 dniach można jeść najstarsze jadłem po 3 miesiącach co kto lubi. I powiem wam ze 36 lat nie jadłem śledzi i na tych się przekonałem. Powodzenia