![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 16 godz 39 min 34 s
|
![]() Cytat:
![]() Odnośnie przekraczania prędkości, nie chodzi o świadome łamanie ograniczeń, często te ograniczenia są tak rozciągnięte, że dawno zapomnisz ile obowiązuje na danym odcinku, łatwo stracić orientację ile można jechać... może ja jestem mało ogarnięty ale gdyby nie garmin z wskazaniami byłoby ciężko bo krajobraz skutecznie odwraca uwagę. Ilość odcinkowych pomiarów jest b.duża i ikonka dwóch fotoradarów często gościła na navi...... Motocyklem jest o tyle fajnie, że oprócz promów jest gratis za płatne odcinki ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2019
Miasto: Beskidy
Motocykl: CRF1000
![]() Online: 5 dni 15 godz 9 min 37 s
|
![]()
Zależy gdzie się stołujesz
![]() ![]() Fajnie wyszukuje restauracje i knajpy wujek google i jeśli obok nazwy na liście zobaczysz symbol $$ to znaczy, że jest godnie ![]()
![]() |
#3 |
Gość
Online: 0
|
![]()
NIestety jadę autem
![]() Ile Wam przyszły opłaty za podróżowanie po Norge i za jaki okres/ile km? |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Reguły
Motocykl: Husqvarna FE 350
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 21 godz 21 min 24 s
|
![]()
Przemyśl prom a nie jazdę na około bo po pierwsze zmęczenie jazdą, dodatkowy czas a także czy faktycznie różnica w wydatkach aż tak wielka.... Np. Dolicz mosty
Pzdr Qter Wyssane z palca...
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2015
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 49 min 50 s
|
![]()
...a promy są wręcz symbolicznie płatne dla motocyklistów.
Do tego kampery z DE i NL zjeżdżają jak mogą aby przepuścić motocykle. Bardzo sympatycznie. Ale jeśli autem to faktycznie czasem prom może duuuzo skrócić. Jezus Maria, chyba tak drogo nie było! Dubel, jak sądzisz? Muszę poszukać czy mam gdzieś spisane ceny, ale chatki były w o tyle przystępnej cenach, że po naszych kalkulacjach wychodziło korzystniej niż spać pod namiotem. A obiad za taką kasę to może za wieloryba albo łososia w restauracji. Sądzę, że da się taniej. Co do prędkości to tylko raz czułem kaganiec. Zazwyczaj ograniczenia są w miejscach gdzie być powinny, i nie przeszkadzają zbytnio w turystycznej jeździe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2019
Motocykl: RD03
![]() Online: 6 dni 23 godz 8 min 46 s
|
![]()
Z przyjemnoscia czytam ten watek ,bo miala byc norwegia w tamtym roku,ale zrezygnowalem w ostatniej chwili z wyjazdu ,bo,,,,virus
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
![]()
Ceny wziąłem z jakiś relacji z netu, czasem obcojęzycznych więc wolę dopytać, czy to prawda. Będę wdzięczny za weryfikację!
Co do cen w restauracji i za nocleg - Islandia mnie tak momentami przeszorowała, że jestem w stanie w to uwierzyć ![]() ![]() Dzięki z góry! |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Zrobiłem 2500 km i za drogi wyszło około 100 PLN. Im dalej na północ tym drożej. Przy Twoich założeniach najwyżej zostanie Ci kasy. Ciekawa opcja z zakupem kawy o której ktoś pisał- normalnie kawa i ciastko ze słonym serem kosztowało dosyć dużo.
Fajne oceanarium w Alesund. Kempingi zazwyczaj są w najładniejszych widokowo miejscach. Ps. Czy można jakoś dodać fotkę ze zdjęć googla przez tapatalk ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
|
![]()
O jedzeniu poprzednicy wypowiedzieli się bardzo trafnie więc nie będę się rozwijał, dodam tylko że warto zaglądać na gorące lady w sklepach gdzie przygotowują posiłki na świeżo.
Promy czasem fajnie ominąć ale przeważnie jest to nie opłacalne ekonomicznie, czasowo. Promu kosztują różnie zależnie od długości, przeważnie cena wącha się od 50 do 100nok. Bilety wstępu są nie wszędzie, wspomniane akwarium w Alesund 180nok osoba dorosła,i chyba 100 za dziecko. Wjazd na Grotli (Geiranger) chyba 200nok. Lecz większość punktów widokowych jest bezpłatna. Edit. Kawa na stacjach polega na tym że kupujesz kubek danej stacji i pijesz kawy, herbaty, gorącej czekolady do woli. Ja używam cirkelk który z kubkiem termicznym do auta kosztuje 300nok za rok Edit 2. Kubek wygląda tak IMG_20210103_112638.jpg |
![]() |
![]() |
#10 | |
Gość
|
![]()
Jasne, dzięki! Już nanoszę zmiany na budżet
![]() A co tu miałeś na myśli? Cytat:
W sensie w sklepach spożywczych można zjeść "na ciepło"? We wszystkich? Jak nie we wszystkich to jak to przewidzieć, czy będzie, czy nie do jedzenia? |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skandynawia lipiec | DyzioM69 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 33 | 25.07.2016 22:02 |
Skandynawia przepisy | jorge | Przygotowania do wyjazdów | 28 | 17.06.2015 10:54 |
Skandynawia - lipiec 2011 | TDM900 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 10 | 31.03.2011 13:17 |
czy warto skandynawia?? | BartekBBI | Przygotowania do wyjazdów | 11 | 05.04.2009 13:48 |