|
|
#481 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: strucel
Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 56 min 54 s
|
Oda do El Woda:
Hehehe, masz enpede. |
|
|
|
|
|
#482 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2025
Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
Online: 1 tydzień 1 dzień 11 godz 17 min 28 s
|
Jo!
I muszę z tym żyć. W ramach enpede dodam, że otrzymałem w tym zakresie kilka nagród. Najwięcej satysfakcji sprawiała mi jednak spontaniczna korespondencja jakiej doświadczałem z eteru. Kiedy to ludziska pytali po prostu o szczegóły moich wycieczek. Oczywista wtedy, kiedy były one f-cznym wyzwaniem. Tak jak ja pytałem o szczegóły w 2006-tym Sambora i Reja. Nie chodzi o Kolosy. Te były tylko przypadkiem. Na Grąbczewskim mi zależało. Teraz moją wyrypą jest podwórko i tak już zostanie. Strażnikowi Domowemu wysokich gór nie pokażę. Nie pokażę jej tej pustki, która wysokim górom towarzyszy. Banalna przyczyną. Aklimatyzacja. Jeszcze Ci moje enpede podoskwiera. Obiecuję.
|
|
|
#483 |
|
No to autofraszka na arboraszka:
Nic mi nie doskwiera. Co najwyżej autoszydera.
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Operujesz czasem teraźniejszym a ja przyszłym. Nie wiesz, co będzie jutro ale swoim czasie tego jutra doświadczysz.
|
|
|
#485 |
|
Co będzie jutro wie tylko Bóg. Jednakowoż El to kanaanejskie imię boga (-> Elohim), więc wydaje się, że wspomniane enpede to nie tylko żarty...
Przy okazji - polecam wykłady dr Marcina Majewskiego, biblistę. Są również on-line: majewskimarcin.pl |
|
|
|
|
|
#486 |
|
Przy okazji, to polecam czytać ze zrozumieniem.
Wyglądasz na jeszcze mądrzejszego ode mnie, skoro wiesz, co Bóg wie. Ja wiem, co ja zrobię jutro. Jutro pojadę do roboty jak dziś. A Ty będziesz doświadczał złotych myśli Narcyza. Będziesz
|
|
|
#487 |
|
O tyle wiem, co wie Bóg, o ile rozumiem, co znaczy "Jestem, który jestem". Czas (w tym przyszłość jako potencjalna - dla nas - jego forma) jest dziełem Boga. Ergo jest podrzędny w stosunku do Niego.
Bóg oczywiście "zdefiniowany" jako absolut, a nie jakaś-tam-mitologia. A czy "będziesz"? Niekoniecznie, jutro mogę nie (prze)czytać Twoich postów. |
|
|
|
|
|
#488 |
|
Tymczasem siedzę w leżaju i odpoczywam.
|
|
|
#489 |
|
Wstałem z leżaka i czytam, co mnie kolega nasłał.
"I tak to się kręci czyli nowoczesne inwestycje w cebulki tulipanów W zeszłym kwartale wdrożyłem Microsoft Copilot dla 4000 pracowników. 30 dolarów za stanowisko miesięcznie. 1,4 miliona dolarów rocznie. Nazwałem to „cyfrową transformacją". Zarząd uwielbiał to sformułowanie. Zatwierdzili w jedenaście minut. Nikt nie zapytał, co to właściwie będzie robić. Łącznie ze mną. Powiedziałem wszystkim, że „zwiększy produktywność 10x". To nie jest prawdziwa liczba. Ale brzmi przekonująco. HR zapytał, jak zmierzymy to 10x. Powiedziałem, że „wykorzystamy dashboardy analityczne". Przestali pytać. Trzy miesiące później sprawdziłem raporty użycia. 47 osób to otworzyło. 12 użyło więcej niż raz. Jednym z nich byłem ja. Użyłem tego do streszczenia maila, który mógłbym przeczytać w 30 sekund. Zajęło 45 sekund. Plus czas na poprawienie halucynacji. Ale nazwałem to „sukcesem pilotażu". Sukces oznacza, że pilotaż nie zawiódł w widoczny sposób. Dyrektor finansowy zapytał o ROI. Pokazałem mu wykres. Wykres szedł w górę i w prawo. Mierzył „gotowość AI". Wymyśliłem tę metrykę. Pokiwał z aprobatą. Mamy teraz „gotowość AI". Nie wiem, co to znaczy. Ale jest w naszej prezentacji dla inwestorów. Starszy programista zapytał, czemu nie używamy Claude'a albo ChatGPT. Powiedziałem, że potrzebujemy „bezpieczeństwa klasy enterprise". Zapytał, co to znaczy. Powiedziałem „zgodność z regulacjami". Zapytał, z którymi regulacjami. Powiedziałem „ze wszystkimi". Nie wyglądał na przekonanego. Umówiłem go na „rozmowę o rozwoju kariery". Przestał zadawać pytania. Microsoft przysłał zespół od studiów przypadku. Chcieli nas pokazać jako historię sukcesu. Powiedziałem im, że „zaoszczędziliśmy 40 000 godzin". Obliczyłem tę liczbę mnożąc liczbę pracowników przez liczbę, którą wymyśliłem. Nie zweryfikowali. Nigdy nie weryfikują. Teraz jesteśmy na stronie Microsoftu. „Globalne przedsiębiorstwo oszczędza 40 000 godzin dzięki Copilotowi." Prezes udostępnił to na LinkedInie. Dostał 3000 polubień. Nigdy nie użył Copilota. Żaden z zarządu nie użył. Mamy zwolnienie. „Strategiczne priorytety wymagają minimalizacji cyfrowych dystraktorów." Sam napisałem tę zasadę. Licencje odnawiają się w przyszłym miesiącu. Wnioskuję o rozszerzenie. 5000 dodatkowych stanowisk. Nie wykorzystaliśmy pierwszych 4000. Ale tym razem „zwiększymy adopcję". Adopcja oznacza obowiązkowe szkolenie. Szkolenie oznacza 45-minutowy webinar, którego nikt nie ogląda. Ale ukończenie będzie śledzone. Ukończenie to metryka. Metryki trafiają do dashboardów. Dashboardy trafiają do prezentacji zarządowych. Prezentacje zarządowe zapewniają mi awans. Zostanę wiceprezesem do trzeciego kwartału. Nadal nie wiem, co robi Copilot. Ale wiem, do czego służy. Służy do pokazania, że „inwestujemy w AI". Inwestycja oznacza wydatki. Wydatki oznaczają zaangażowanie. Zaangażowanie oznacza, że poważnie traktujemy przyszłość. Przyszłość to jest to, co ja powiem. Dopóki wykres idzie w górę i w prawo......" A ja... Nic z tego nie rozumiem... Myślę o niczym.
|