![]() |
#11 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 22 godz 6 min 23 s
|
![]()
Uprasza się o nie wysyłanie żadnych raportów do admina😊 Już lecę dalej, chętnie dzielić się z Wami moją przygodą!
Postanowiłem, że dolot do Iranu zrobię bez zbędnego rozpraszania się wcześniejszymi atrakcjami. Tak więc po 2 noclegach w lesie (za Budapesztem i w centralnej Bułgarii) docieram do tureckiego Adampolu, czyli dawniej Polonezköy. Była to wieś założona w 1842 roku z inicjatywy księcia Adama Jerzego Czartoryskiego dla polskich emigrantów uciekających z Polski przed represjami zaborców, po upadku powstań narodowych w XIX w. To Michał Czajkowski, który przeszedł na islam i przyjął imię Mehmet Sadyk Pasza kupił ziemię pod Stambułem, na której osiedlono pierwszych emigrantów. 20250502_152424351.jpg Władze tureckie były przychylne idei polskiej osady, widząc w niej element sprzyjający modernizacji państwa. W celu uzupełnienia populacji, organizowano akcje rekrutacji panien z zaboru pruskiego na żony dla Polaków w Adampolu. Wieś stała się symbolem państwa polskiego, w czasach gdy Polski nie było na mapie Europy. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, część mieszkańców powróciła do Polski, ale wieś nadal utrzymywała swoją polską tożsamość, kultywując tradycje i język. Polski cmentarz w Adampolu jest dość mały, ale bardzo dobrze utrzymany. Na bramie wejściowej starannie przyklejono nalepkę „Stowarzyszenie Kocham Polskę”. Czyściutko, odnowione nagrobki. Jeszcze będę miał okazję widzieć tę nalepkę w innych miejscach podczas tej wycieczki, dlatego to właśnie ich podejrzewam o wsparcie utrzymania polskich nekropolii za granicami kraju. A same groby? Widać głęboką wiarę ludzi, którzy pochowali tu swoich bliskich. Właśnie w takich miejscach najbardziej czuję się patriotą. 20250502_153222451.jpg 20250502_153228461.jpg 20250502_154008551.jpg W Zamku Kórnickim istnieje Sala Mauretańska, którą poświęcono Turcji jako wyraz wdzięczności za to, że ta nigdy nie uznała rozbioru Polski. Cały jej sufit ma orientalne rysy, wśród których umieszczono inskrypcję po turecku: Inszalah. Podobno gdy do Turcji przybywali posłowie z innych państw to mimo, że Polska nie istniała już na mapach, tradycyjne zawołanie brzmiało: Czy poseł z Polski już przybył? I odpowiedź: Nie, jeszcze nie przybył. Podobnie jak Turcja, Iran również nigdy nie uznał rozbiorów Polski. 20250321_160122.jpg 20250321_153617.jpg Notabene, w jednej z gablot Zamku Kórnickiego znajduje się stara australijska gazeta przedstawiająca Hrabiego Władysława Zamojskiego ujeżdżającego strusia. Władysław Zamojski bowiem w latach 1879-1881 odbył podróż dookoła świata. Muzealna etykietka głosi: Czy to Hrabia? Nic nie wiemy o tym, aby zafundował sobie przejażdżkę na strusiu, ale codziennie gazety australijskie odnotowały nazwisko polskiego arystokraty przemierzającego kontynent w poszukiwaniu przygody, wiedzy, piękna, egzotyki, śladów polskości. Muszę nieskromnie przyznać, że towarzyszy mi identyczna motywacja! 20250321_154525.jpg Dzień kończę kilkanaście km na N od miasta Bolu. 20250502_194604701.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
![]()
Piękna trasa. Czekamy na więcej.
![]() Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
![]()
Zaiste piękna trasa. Podziwiam, zazdroszczę oraz będę czytał
![]() Dziękuję.
![]() |
#15 |
Michał
![]() |
![]() ![]() Trasa i same opisy na poziomie. Brawo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Mam przerąbane :)
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: DW_
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 22 godz 33 min 20 s
|
![]() Cytat:
Będzie czytane ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
![]() |
![]()
Trasa ambitna. Nie chcę psuć nastroju âa hoj przygodoâ, ale mam praktyczne pytanie. Jaki budżet założyłeś na taką eskapadę? Czy w ogóle zakładałeś jakiś budżet, czy lecisz na żywioł i nie liczysz kosztów? Zdjęcia i wrażenia z podróży są super, ale jestem przekonany że aspekt finansowy byłby równie ciekawy. Szczególnie dla ludzi którzy zachęceni Twoimi relacjami, chcieliby również zaliczyć taką trasę. A tym czasem, szerokiej drogi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2020
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 4 godz 48 min 40 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 22 godz 6 min 23 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Fizycznie tak. Ale mózg nie do końca jeszcze zaakceptował starą codzienność, bez kilometrów w siodle, bez wiatru i zapachów docierających przez szczeliny kasku, radości, życzliwości, otwartości spotkanych obcych ludzi, bez wielkich przestrzeni i rozległych krajobrazów i tłocznych gwarnych miast... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 3 tygodni 14 godz 25 min 0
|
![]()
Twój plan, trasa i wiedza różni się wielce od wszystkiego, co słyszałem od motocyklistów z tamtego kierunku. Najczęściej były to połykane kilometry do/od niewielu punktów.
Fajnie, jedziesz sam, nikt Cię nie nakręca i nie rozprasza. Zdjęcie tego ostatniego noclegu powoduje u mnie ścisk w dołku. Pięknie! Czekam na więcej. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Iran 2022 – tym razem naprawdę! | Dredd | Trochę dalej | 63 | 19.05.2025 20:16 |