![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Stary (P)iernik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
W pastuchu nie ma 18 tys volt a najwyzej 10
Nie musisz sięgać do pastucha . Wystarczy wlozyc palucha do fajki swiecy. W akumulatorze mozesz miec kilkaset amper Ale napiecie zaledwie 12 . Po polowie to chyba napiecie x natężenie czyli prad Prad czyli natezenie cie usmazy ale jebnie napiecie
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Zmierzyłeś jakos te 10kV czy przeczytaleś w Wikipedii
![]() Nie wiem czy chce mi sie tlumaczyć ale spróbuje: akumulator może dac kilkaset amper jak go bardzo obciazysz (dasz mała rezystancję) co w praktyce jest przy rozruchu silnika. Te Ampery cie nie ubija, bo rezystancja ciała ludzkiego jest na tyle duża, ze 12V nie spowoduje nawet odczuwalnego dla człowieka pradu (nie radze natomiast zwierac klem aku jezykiem ew. dla testu mozesz sobie to zrobic taka mała dziadowską bateryjka 9V co jak we wszelkiego rodzaju multimetrach siedzi- zobaczysz jak fajowo łaskocze). Powtórze nie "jebie" napiecie tylko prad który to napiecie może wywołać czyli zgodnie zprawem niejakiego Ohma Napiecie przez opór. P.S. ptaszki siedza na liniach napowietrznych i nic ich nie "jebie" ![]() A każdy budowlaniec wie, że pracowac przy betoniarce, która ma tzw. "przebicie" trzeba w gumiakach, które sa dobrym izolatorem i nie powoduja zamkniącia człowiekiem obwodu do ziemi co by mogło spowodować przeplyw pradu na tyleż duzy, żeby mogło ubić człeka |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Po prostu z technicznej strony mnie to ciekawi. W telefonie czy ladowarce taka automatyka jest zawarta. W aku z tego co czytam jest cyfrowka plus zasilacz impulsowy zarzadzajacy nazwijmy to polityka energetyczna bateri.
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
o glaskaniu kota nie wspominajac
![]() tu opis dzialania takich baterii: https://www.renesas.com/en-in/soluti...anagement.html na zywiol sie tego raczej puscic nie da.
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : 25.05.2017 o 13:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 21 godz 50 min 58 s
|
![]()
Widzę dyskusja zrobiła się akademicka.
A ja nadal nie wiem jaki będzie najlepszy akumulator do rd04? Mam na to pijcet złote i chcę coś porządnego.
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Ja bym zalozyl sucholadowany bezobslugowy - dedykowanych chyba nie ma do 04 - dobierz cos po wymiarach. LiOn to wg mnie wciaz zbyteczny wydatek. Jutro przy kawce rano Ci znajde pasujace AMG w rozsadnej cenie.
Jako ciekawostke napisze ze obok Rzeszowa biegnie linia przesylowa o najwiekszym w historii napieciu tj. 700 tys Volt. Dzis nie jest uzywana. Jak ktos ciekawy to mozna lesnymi drogami dojechac do samych slupow ( sa ich trzy rodzaje). Najblizszy jest okolo 5km od trzodo garazu na lesnej polanie. Co bardziej walnieci dopalaczowcy z moich okolic wchodza na ich szczyty z kamerkami.
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : 25.05.2017 o 17:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
ja bym to zalozyl - bezobslugowy a exidy zakladalem i robia
http://allegro.pl/akumulator-exide-y...786788225.html
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 21 godz 50 min 58 s
|
![]()
W PL nie ma od ręki litowo jonowych takich jak chciałem.
kolega sprzedał mi tradycyjna Yuase za 195zł , jak nie wytrzyma trzech lat to będzie ostatni tradycyjny akumulator jaki w życiu kupiłem. Do enduraka nigdy bym nie kupił tradycyjnego aku.
![]() |
#9 | |
Stary (P)iernik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]() Cytat:
Wszedzie z reguły zapłata paypalem, za zalozenie konta paypal to 10 minut
![]() |
![]() |
#10 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Poprzednia Yuasa polatała 7.5 roku i to nie był jej koniec tylko na wszelki wypadek przed dalszą trasą. Obecna już 7 lat i nie sprawia najmniejszych oznak emerytalnych. Nie pieszczę się z nimi czasem w zimie z 2 razy podam prąd na chwilę ale i tak za bardzo nie chcą łykać , czasem uzupełnię destylowaną. Mimo korków obsługowych są po prostu "bezobsługowe" i długowieczne. Nie chcę innych. Niech tylko utrzymają poziom wykonania i nic więcej nie potrzeba.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Akumulator RD04 wymiary | Poncki | Układ elektryczny i zapłonowy | 35 | 23.05.2017 18:55 |
Akumulator żelowy RD04 Wersja alternative | Wojak | Układ elektryczny i zapłonowy | 26 | 12.12.2012 10:44 |