![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 8 min 6 s
|
![]()
Nie powinno tak być. Łożyska powinno się nabić do końca, jedno i drugie. Inaczej będzie ciasno w mocowaniu koła, jak się dołoży dystanse koła.
![]()
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Radom
Motocykl: RD04, RD07, Tramp, EXC 450
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 6 godz 2 min 23 s
|
![]()
Może i tak ma być, nie zaprzeczam ale wymieniałem u siebie i przy dobiciu z jednej jak i z drugiej strony tuleja zacisnęła łożyska i nie obracały się. Lekko odbiłem i wszystko gra. Pozdrawiam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 8 min 6 s
|
![]()
Może miałeś tulejkę np. wyrobioną na jednym końcu?
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Radom
Motocykl: RD04, RD07, Tramp, EXC 450
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 6 godz 2 min 23 s
|
![]() Nie, wszystko wyglądało ok, wyczyściłem gniazda, tuleję. Dobiłem pierwsze łożysko, przewróciłem koło na drugą stronę, wsadziłem tuleję, wyśrodkowałem ją i zacząłem nabijać drugie łożysko, gdy dobiłem do końca sprawdziłem ruchliwość łożysk, ku memu zdziwieniu łożysko się nie kręciło. Więc leciutko, tak aby nie uszkodzić tulei ani łożyska odbiłem jedno łożysko, może przesunęło się dosłownie o o,o1 mm nie wiem. Zamontowałem koło i wszystko cacy. Może jest błędem to co zrobiłem, ale cóż człowiek uczy się na swoich błędach ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
IMHO ta metoda opisana tutaj jest dopuszczalna, jak jesteśmy 300km od domu w "czarnej du....e" Tak wybijane po skosie łożyska powodują wyrabianie gniazd. Co to znaczy i jakie są potem konsekwencje niektórzy wiedzą.
![]() Piastę należałoby podgrzać i używać ściągacza bezwładnościowego. W podgrzaną piastę łożysko można palcem wcisnąć ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Łódź
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 22 godz 1 min 45 s
|
![]()
Niestety źle Ci sie wydaje Szymon.Jak polożysz piaste np. na rozgrzaną płytę kuchenki elektrycznej a łożysko na parę minut do lodówki to łożysko doslownie wrzucasz w piaste jakby bylo z 2 numery za małe
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Dzięki walek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Administrator
![]() |
![]()
Oj Kazmirze nie wszyscy fizykę stosują w praktyce
![]() A starość to pojęcie bardzo względne , kto żegluje i jeździ motocyklem ma zapewnioną młodość wieczną ![]() ![]() Jeszcze wiele mil i km przed nami.
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 dzień 5 godz 55 min 46 s
|
![]()
A Wieczny tak ta młodość rozdaje?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Łozyska kół i uszcelniaczy do 03 | majo | Hamulce, kola, opony | 24 | 29.07.2019 09:23 |
Transalp 650 łożyska kół przdnich | herni | Hamulce, kola, opony | 2 | 13.06.2012 18:55 |
łożyska kół | Mroq | Hamulce, kola, opony | 19 | 18.09.2008 17:28 |
Łożyska główki ramy | 7Greg | Rama, zawieszenia, napęd | 5 | 10.04.2008 09:29 |