![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
![]() Tankuję zwykle lpg na pobliskiej "stacji" ale jak 2x pod rząd tankowałem w BP to na zbiorniku zrobiłem ponad 20km więcej. I to jest zasadnicza różnica w spalaniu. Co do oktanowości to tylko wysilone konstrukcje silników z wysokimi stopniami sprężania potrzebują lepszego paliwa. Zalewanie super paliwem normalnych silników nie ma sensu no chyba że tylko dla lepszego samopoczucia. Ważniejsza jest czystość paliwa niż sztuczna oktanowość. Kiedyś miałem trochę Pb która zawierała ok 30% ON ( pewien kierowca się pomylił i zalał diesla benzynką ) trzeba było jakoś to spożytkować. Afryka bezproblemowo sobie z tym poradziła. Jak ktoś ma dostęp do rajdowych benzyn po 40zł za litr niech spróbuje ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
![]() Online: 5 miesiące 4 dni 9 godz 40 min 26 s
|
![]()
Ciekawe co na to gniazda zaworowe powiedzą
![]() Kiedyś z ojcem pracowaliśmy na lotnisku sportowym, gdzie wąż do tankowania samolotów miał ok 70-80 metrów, po jego odłączeniu od pompy, coś trzeba było zrobić z paliwem, którego "parę" litrów było. Zalaliśmy to do malucha, fajnie chodził, ale niestety oryginalna głowica popękała między zaworami - wniosek, maluch nie lubi benzyny lotniczej.
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Sanok
Motocykl: EXC, ST 1300
Przebieg: rośnie
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 9 godz 41 s
|
![]()
Kantują na potęgę na większości stacji w ten sposób - przy wysilonych jednostkach na wtrysku gdzie dawka wachy i ilość powietrza - czytaj współczynnik Lambda - ma ogromne znaczenie to jakość paliwa jest bardzo ważna- w naszych niewysilonych "klekotach" na gaźniku nie ma to znaczenia najwyżej przy bardzo słabej jakości będzie więcej spalał.
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s
|
![]() Cytat:
Właśnie w nowoczesnych silnikach współczynnik lambda jest na bieżąco kontrolowany i dawka paliwa jest korygowana bez przerwy. Czyli w pewnych granicach komputer sobie to reguluje. Jak już nie daje rady to wywala Check-Engine. Gaźnikowiec nie ma szans reagować na zmianę warunków w tym także jakość paliwa. Inna sprawa, że jak w paliwie jest syf to prędzej zapcha się wtrysk niż gaźnik ale nie o tym pisałeś.
![]() |
![]() |
#5 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Lepi, kwestia wolniejszej jazdy to raczej nie to - te wartości porównywałem jadąc ekspresowkami i autobanami ze stałą prędkością. Może być że w Polsce dystrybutory robią jakieś przekłamania albo jakość paliwa jest nieco słabsza.
Co ciekawe najmniej palił mi trampek chyba 90 albo 92 którą zalałem w Austrii - żadnych zmian w pracy pieca nie odnotowałem zatem w ogóle biorę już pod uwagę lania jakichś VPowerów itp. Czynników jest wiele, wnioski są takie że ile się wleje tyle spali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kiedyś R.T70
![]() Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 52 min 52 s
|
![]()
Lałem 100 oktanową do B-Kinga i nie wyczuwałem żadnej różnicy. Dla mnie to ściema.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Liczba oktanów nie ma żadnego wpływu, jeśli nie zmieni się ustawień silnika do wyższej liczby oktanowej. Więc co miałbyś poczuć?
![]() |
#8 |
Kiedyś R.T70
![]() Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 52 min 52 s
|
![]()
To po co jest w sprzedaży? Pamiętacie niebieską, bodajże 86 oktanów? Jakoś wtedy była różnica.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
![]() Cytat:
Jeśli zalejesz paliwo o niższej liczbie oktanowej niż przewidział konstruktor silnika to poczujesz różnicę. Jeśli wlejesz o wyższej - nie poczujesz.
![]() |
![]() |
#10 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 2 tygodni 2 dni 18 godz 16 min 56 s
|
![]()
Do swojego 4r zalałem ostatnio 3 razy pod rząd vervę 98 i może nie czuć tego pod stopą , ale średnio na jednym tankowaniu zasięg mam większy o około 30 mil
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Power Big Meeting Vasteras | Bies13 | Kwestie różne, ale podróżne. | 1 | 27.02.2014 20:03 |
Czyszczenie - ogólnie | jorge | Regularne czynności serwisowe | 35 | 02.04.2012 06:41 |