|
|
|||||||
| Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|
|
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2024
Miasto: Krk
Motocykl: SD13 (CRF1100) 2023/2024
Online: 1 tydzień 20 min 55 s
|
Poważnie rozważałem zakup Kove 450 Rally jako drugie moto. Chciałbym popróbować trochę zabawy w jakchś amatorskich startach, dodatkowo wydaje się to moto być na tyle poręczne, że gdybym pojechał sam ponownie na Maroko i dalej to nawet jak się wywalę to dam radę je podnieśc w przeciwieństwie do Afryki, która wręcz wysysa całą energię gdy trzeba ją podnieść z gleby. Do tego daje radę na dakarze i wygląda nieźle. Ale kurdę ten serwis np. olejowy co 2k to no dość rygorystyczny - w sensie nie jest to problem, żeby to wymienić, ale targać ze sobą bańkę 5l oleju to tak średnio mi się widzi. Robił ktoś jakiś głębszy research czy da się to bezpiecznie wydłużyć (3-4k) czy raczej nie?
Jako alternatywę widzę jedynie 690 Enduro R, ale trzeba by go lekko pomodzić no i coś mnie dochodziły słuchy, że nowe wypusty KTM-a to za dobrej opinii nie mają. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
![]() |
Nikt nigdy dobrze nie wyszedł na przeciąganiu interwałów olejowych.
Tym bardziej, że chcesz go przeciągnąć o 50-100%.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka 2025: Cztery i pół Afryki |
|
|
|
|
|
#3 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 SUPER ENDURO R
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 8 min 36 s
|
Można przeciągać wg. mnie bez problemu. Te 2tys. km wg. mnie liczone jest na upalanie na rajdzie. Jadąc w trasie można na spokojnie wg. mnie przeciągnąć do 3-4tys. km.
Stare LC4 na małym obiegu też miały 2,5tys. km a LC4 na dużym obiegu miały 5tys. km. Przecież to ten sam silnik. Różnica była w pojemności oleju, a co za tym idzie mniej oleju, szybsza degradacja. Znam sporo osób co przeciągało te wymiany w LC4 i motory nadal jeżdżą. Wszystko zależy jak jeździsz i gdzie. Czy nawijasz km czy upalasz w błocie przez h. Dlatego lepiej pilnować mth, a nie km w takim sprzęcie. |
|
|
|
|
|
#4 |
![]() |
inna rzecz, że moooooże nowe 690 da się teraz wyjąć w jakichś lepszych pieniądzach jak będą walczyć o klienta na noże
?
|
|
|
#5 |
![]() |
Nie mam, ma kumpel ale powiem tak: też trzeba trochę pomodzić. Homologowany, podobno, nie za bardzo jedzie. Można kupić ECU z właściwą mapą i odetkany tłumik. O ile się orientuje nie kosztuje to kroci. Zawiasy kolega też ma robione przez fachowca. W takim anturażu kupił.
A co do resursów. Czy w tym przypadku nie jest tak, że w różnych krajach różni importerzy dają inne? Z drugiej strony oleju tam więcej niż w 690/701. Ja sam nie raz przeciągałem resursy w RFSie nawet do 60 mth. Na pierwszym toku wytrzymał ponad 700 mth i prawie 50 tysięcy. Trzeba najpierw trochę pojeździć i obserwować co wypływa z silnika przy kolejnych wymianach. Bał bym się raczej użytkowania w dłuższej perspektywie. Za krótko ta marka na rynku. No imiejcie świadomość, że te które jechały na dakarze mało mają wspólnego z produktem z salonu. Tak przynajmniej twierdzi Bartek Tabin:
|
|
|
#6 |
|
Zakonserwowany
![]() Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 11 godz 1 min 6 s
|
Z tego co czytam to motorki jadące w kove Italia miały problemy z pompami paliwa , wtryskiwaczami i ogólnie rzecz ujmując z instalacją zasilającą, szczegółów nie podali. Olej wymieniali co drugi etap ci w malle moto, pozostali po każdym etapie. W tym jak i w tamtym roku występowały problemy z odpaleniem rano, i odpali je ciągnąc na pasie za wózkiem widłowym, jeden z zawodników zmieścił się w 30 sekundach żeby wystartować. Były sugestie zawodników że mogło to być paliwo, ale nie zostały potwierdzone. Na marginesie Hondy, KTM-y, Huski, Gasy, Sherco tych problemów nie odnotowały a jechali na tym samym paliwie.
Nie można porównywać motorka fabrycznego w stosunku do tego dla ludu o wzniosłej nazwie Rally, motorek żeby działał na piochu musi być top pod każdym względem, można zajebać technologię ale nie doświadczenie, to trza zdobyć, może kiedyś dojdą do tego, na razie daleka droga do przebycia. Na temat przeciągania interwałów serwisowych mam swoje zdanie, oparte na kilkunastu latach spędzonych na Saharze. Miej na uwadze że na takich górach piochu 80 % jazdy to czerwone pole. W górach to może 20/30 % jak umiesz. Powodzenia.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|