Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 11:00   #41
JaTomek

Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 8 godz 11 min 2 s
Domyślnie

Mam 800XC chyba z 12 roku. To naprawdę zajefajny sprzęt. Po lifcie chyba w 16 roku silnik stał się bardziej elastyczny i lepiej moc oddaje. Choć to i tak super jeździło. Mocno nie doceniany motocykl. Śmiem twierdzić, że lepszy od gs 800 bo dla niego wydaje się być najbliższą konkurencją.
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:23   #42
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 tygodni 6 dni 21 godz 16 min 47 s
Domyślnie

GS nawet obok nie przechodzil. to R3 to 80% potencjaly Tigera. o japonskich podzespolach wspominalem.
Stary Dzisiaj, 11:36   #43
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 3 godz 36 min 52 s
Domyślnie

Na starość odkryłem urok R3 trochę poprzez cegle k75 - obecnie mam cp3 no i jednego triumpha, z ktorym się jeszcze nie ujawniam.
Zdecydowanie - jak na moje obecne pojęcie i doświadczenie to najlepszy melanż między 2 a 4 cyl - nie to że innego nie ma.

Przypomnę jednak że zanim Triumph ogarnął że jednak się nie zamknie, że jebia się skrzynie biegów, że cieknie, że alternatory eksploduja - długo przed tym Yamaha robiła XS750/850. Tak że ten.
Doceniam że się jakoś wykaraskali i dla wielu obecnie Triumph jest moto pierwszego i kolejnego wyboru i wg obiegowej opinii to jeździ i chyba się nie psuje bardziej niż wszystko inne.
Stary Dzisiaj, 15:57   #44
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 tygodni 6 dni 21 godz 16 min 47 s
Domyślnie

sporo bylo R3 ale w dwupakach w czasach bujnych owłosień
Stary Dzisiaj, 16:19   #45
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

no tak ale to tak niszowe tematy jak jakieś Benelli czy Agusta. Kto to widział na oczy

you live and learn jak to mówią więc przy okazji pisania w tym wątku znalazłem taki fajny artykulik, że to MGuzzi pierwsze zrobiło R3 a nie Triumph (co zadaje kłam temu co pisałem o XS750.850!!!) bo nawet i Triumph zrobił pierwszą trzycylindrową rzędówkę w latach 30 ub wieku ucz się matjas.

https://www.topspeed.com/smallest-di...e-engine-ever/

proszę się nie obrażać jak ktoś nie szprecha - google pięknie tłumaczy całe strony.

jako wyimek z tekstu, do którego link wklejam, wrzucę listę współcześnie produkowanych trzycylindrówek, choć nie mam pewności czy wszystkie to R3 bo z włoskich rzeczy to rozróżniam parmezan od espresso.
Jeśli Honda przestanie odgrzewać stare kotlety to może zrobią w końcu to V3 z turbo on demand...

MV Agusta Superveloce 800, S, and 98 Limited Edition Models
MV Agusta F3 Line-Up
MV Agusta Brutale R And RR Models
MV Agusta Dragster Line-Up
MV Agusta Turismo Veloce Line-Up
MV Agusta Orioli
MV Agusta Enduro Veloce
Triumph Trident 660
Triumph Daytona 660
Triumph Street Triple Range
Triumph Tiger Line-Up (850 Sport, Sport 660, 900 Range, and 1200 Range)
Triumph Speed Triple 1200 Line-up
Triumph Rocket 3 Series
Yamaha XSR900
Yamaha MT-09
Yamaha Tracer 9 GT+

na koniec jeszcze napiszę /bo mi wcięło kawałek posta wcześniej/ kontunuując wątek kibicowania triumphowi jako europejskiej marce.
Podoba mi się również u nich marketingowy sznyt w postaci takich wynalazków jak Rocket czy wszystko oparte na T120 - Scrambler i jakieś Bonneville itd. Mimo, że te motocykle nie stanowią trzonu przychodu netto /raczej/ to jednak jest to swoisty komunikat, że 'mamy coś dla każdego' a konstrukcje typu Rocket czy Scrambler są tak bezsensowne, że aż piękne. Fajnie, że są takie firmy jak triumph czy Yamaha - Nowy ultrachujowobrzydki Tracer9 dla mnie piękny, Niken, czy XSR900GP, które można kupić w salonie! Do tego /nie pamiętam już nazwy modelu/ ale T7, które z salonu może wyjechać jako pełnokrwista rajdowa replika /nie nie jest to Rally!/ - gdzie w tym wszystkim jest honda!? Niestety oferta spod znaku skrzydła jest obecnie mdła jak krochmal. Nawet to nowe czterocylindrowe GT NIC mi nie robi. Widzę odgrzane CBF1000 w nowych owiewkach.

Tak więc kibicuję Triumphowi. Oby były to dobre motocykle.
Łyżka dziegciu jednak: wstępnie rozpoznałem ceny części zamiennych - nie idźcie tą drogą
Stary Dzisiaj, 21:34   #46
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 39 min 17 s
Domyślnie

Tak, Bielizna po nieudanych latach 90-tych wzięła się do roboty i mamy co mamy. Sam miałem kilka, a nawet jeden jeszcze mi został. Serwisuje różne, ale najwięcej osiemsetek i te uważam za najlepszy model w przeciwieństwie do 1050 z pierwszej serii, gdzie skrzynia trochę tępo chodziła. Angole już od dawna kupują podzespoły od Japończyków. Jedynym problemem były swego czasu kiepskie powłoki galwaniczne i lakiernicze na ramach. Po za tym, Triple cały czas prowokuje cię - nawet na spokojnej bit-mapie.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 22:41   #47
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Tak uczciwie to ja nie wiem czy one faktycznie tak rdzewiały czy to był import z wyspy. Dla równowagi wid ziałem parę nat po postoju pod chmurką to oborze…
Kiedyś chodził mi po głowie tiger1050 przedliftowy i widziałem parę moto z uszkodzoną skrzynią.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania