|
|
#1161 |
![]() |
Niekoniecznie Integral - bo wspomaganie było w tych motocyklach nie tylko w układach integralnych. Ponownie - na ile wiem.
Miałem R1100S 2004 bodaj i tam już było EVO - niesprzężone - był to jeden z powodów dla których pozbyłem się tego motocykla. Hamowanie próbne z wyłączonym silnikiem zrobiłem u mnie na ulicy i mi się odechciało a do tego miałem DWA przypadki kiedy system 'jakby' załączył się na chwilę na rondzie - nie zahamował ale usłyszałem, że aktywował się sam i mi się odechciało mieć takie gówno na pokładzie na wszelki wypadek. Hamowało to bajecznie - to muszę powiedzieć ale... W 1100 zarówno w RT jak i GS nie narzekałem nigdy na hamulce i co jak co to w 1100 BMW postawiło poprzeczkę naprawdę na wysokim poziomie na wiele wiele lat i nawet współcześnie te hamulce na ABS2 jeśli są zadbane nie mają się absolutnie czego wstydzić a sam ABS2 jest naprawdę niezawodny. jak się czytuje ogłoszenia sprzedaży strupów 1100 'usunięto wadliwy fabrycznie ABS' to mnie ogarnia śmiech pusty.
|
|
|
#1162 |
|
trampkarz emeryt
![]() |
Panowie - a czy przypadłości z wałkiem w skrzyni i to co opisujecie w kontekście sprzęgła, wycieków na sprzęgło w 1100 i 1150 - tyczy się też 1200, późnych tj. DOHC?
Wiem tyle że w 2008 była zmiana łożysk w skrzyni na jakieś większe. Nie słyszałem o jakichś większych problemach ze skrzyniami/sprzęgłami ale wiadomo, różnie to bywa. Co do hamulców to nie mam obaw bo mam już zwykły system tj ABS2 - gdzie jak coś siada to szczotki pompy ABS, które to potrafię niejako naprawić. |
|
|
|
|
|
#1163 |
![]() |
Nie podpowiem Ci Zimny - naprawdę nie wiem - wysprzęglik to taka rzeczy, że ZAWSZE w końcu padnie - to co zjebao BMW to brak otworu wypływowego w obudowie żeby ten płyn ewakuować w razie W. Jestem przekonany, że z czasem wysprzęglik w 1200 tez poleci - pytanie co dalej. A może są tak zrobione, że naprawdę nic się nie dzieje.
Na pewno dobrą osobą do podpytania jest Consi - on nie ma co prawda DOHC ale nalatał tam ponad 250kkm więc na pewno ma ugruntowaną opinię. Osobiście nie słyszałem aby ze skrzyniami w 1200 olejakach działo się coś podejrzanego - na pewno jak to w BMW najlepiej kupować ostatnie roczniki w serii - co do zasady.
|
|
|
#1164 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2018
Miasto: Kraków
Motocykl: Yamaha ttr600 Bmw gs1150 Tenere 700 Bmw Gs1200LC Adv Bmw 1200 RT
Online: 3 miesiące 12 godz 43 min 44 s
|
Piasta jest luzna w ostatnich rocznikach olejakow rowniez i lubi sie tluc.
Poprawiony niby tlumik drgan skretnych tez tlucze. I jeszcze te plastiki na ktore nawijaja sie linki przepustnic lubia peknac. Ja mialem minimalna ilosc brokatu w oleju ze skrzyni,Docent I Zbyszek mowia ze albo to ten nieszczesny tlumik drgan albo ktores lozysko. |
|
|
|
|
|
#1165 |
![]() |
Czyli nie ma róży bez ognia.
Jak to pisałem już wielokrotnie - nie ma motocykli bez wad.
|
|
|
#1166 |
|
Mimo ze w porownaniu do wodniaka olejak wlasciwie nie jedzie to dohc jakos najlepiej mi sie jezdzi
|
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Łowcy z Łopola
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: O! Pole...
Motocykl: Szwenduro
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 10 godz 3 min 5 s
|
Zimny, nie wiem czy sens się chwalić. Brzydkie to to, ale jeździ fenomenalnie. Zawias jest super. Gotowy do jazdy 237 kg. Silnik chyba wzorowali na KTM bo rzęzi okrutnie w porównaniu do olejakow (1250 chodzi przy nim aksamitnie). Miała być Afra, ale Honda miała takie czasy oczekiwania, że kupiłem roczne demo z przebiegiem 1500 km za cenę podstawowej Afryki.
|
|
|
|
|
|
#1168 | |
![]() |
Cytat:
pytanie po ch... wiecej mocy naprawdę :/ jeśli w 1200 jest więcej powera niż w 1100 to tylko się cieszyć - mi w GS1100 mocy nigdy nie brakowało do niczego. inna rzecz jest taka, że obecnie motocykl klasy 750-800 jest uznawany jako entry level. co jest po prostu popierniczone fest.
|
|
|
|
#1169 |
|
Mnie starcza w zupelnosci moc 40 paru koni w starym ttr 600
![]() Ale kiedys na swiatlach w Krakowie nauczylo mnie pokory stare volvo w kombi jak 1150 z roboty wracalem,wiec od tej pory mimo ze nie korzystam to wole miec |
|
|
|
|
|
#1170 |
![]() |
No nie wiem. 30 lat myślałem tak samo - jazda w terenie. Wycieczka po Alpach udowodniła, że bez 100 niutow i tyluż kucy ciągniesz się w sznurku aut. No chyba, że wierzysz, że masz 5 żyć.
|