Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.01.2025, 15:23   #31
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 32 min 22 s
Domyślnie

Czytam w rzymskiej prasie że w związku z rozpoczęciem Giubileo ceny pensjonatów, agro, mieszkań mocno podrożały. W związku z tym pojawiło się już i zapewne pojawi co raz więcej oszust związanych z wynajmem. Piszę o tym żeby ostrzec bo być może ktoś się wybiera. Specjaliści z branży doradzają aby nie wybierać ofert o super atrakcyjnych cenach szczególnie ogłoszeń na portalach typu subito, porta portese, dormire. Ponieważ każdy może zamieścić tam ogłoszenie i platforma za ich treść nie ponosi odpowiedzialności. Tym bardziej że w takim przypadku żądana jest wpłata zadatku, lub zapłata całej kwoty wynajmu z góry.
Szacują że może przyjechać ze 30 milionów turystów/pielgrzymów, więc ostrożność i rozwaga.
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.04.2025, 06:14   #32
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Domyślnie

W Romie było źle a teraz to….. Nie zostawiajcie w aucie niczego i na publicznych parkingach, pod stajami kolejowymi, czy metra bo są notorycznie okradane a szczególnie te na zagranicznych tablicach. Każdy może sobie wyobrazić jak po powrocie na parking zastanie samochód bez kół, modułów, czy innych poszukiwanych na rynku używek części. W sobotę dotknęło to znajomych, których okradli ze wszystkiego, straty w aucie są tak duże że porzucili go. I nie mają nawet czy wrócić do domu bo wszystko jest zajętego pogrzebie papieża.
Stary Dzisiaj, 05:57   #33
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Domyślnie

Co raz więcej apeli o ostrożność pojawia się w lokalnych rzymskich mediach, służby nie reagują i nawet nie wysyłają patroli do takich zgłoszeń.
Trudno zrozumieć po jaką cholerę ludzie tam się pchają. Bandytyzm na ulicach , oszuści, wszech obecne zdzierstwo i oszustwa ze strony restauratorów, barów i wynajmujących lokale. Na każdym kroku trzeba uważać i się pilnować, no zajebiste relaksacyjne wakacje w +43 stopniach. Ambasada prosi o nagłośnienie sytuacji bo codziennie zgłasza się do nich wielu poszkodowanych o pomoc, nawet u nas o tym piszą: https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wl...stow-st8540756
Jest tyle zajebistych spokojnych miejsc w tej Italii.
Stary Dzisiaj, 06:03   #34
Dzieju
Administrator

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 6 dni 3 godz 6 min 14 s
Domyślnie

Masz rację , ale niektórym nie przetłumaczysz , a skoro tak to szkoda czasu na to tłumaczenie niech idą na rzeź....w końcu za to jeszcze płacą.
Stary Dzisiaj, 08:38   #35
luk2asz

luk2asz's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: KrK
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 12 godz 46 min 25 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Masz rację , ale niektórym nie przetłumaczysz , a skoro tak to szkoda czasu na to tłumaczenie niech idą na rzeź....w końcu za to jeszcze płacą.
Dziej , skończ może z tymi recenzjami turystycznymi albo zastanów się zanim napiszesz. Miałem szczęście być w Rzymie kilka razy za czasów przed tanimi lotami ale mi rodzice całe życie czekali i oszczędzali żeby zobaczyć to i inne miasto. Oni w odróżnieniu do Ciebie, nie uważają pasjonatów żeglarstwa czy innych sportów ,za takich co idą na rzeź, choć wielu ginie w wypadkach np. Adagio dał przykład który może wielu pomoc się zabezpieczyć, a ty musisz swoją recenzję zawsze dopisać jakby to tylko Twoje zainteresowania byly jedyne słuszne. Świat jest wielki , ludzie są różni na szczęście. Tak wiem , czywiscie to była Twoja opina do której masz prawo .

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Stary Dzisiaj, 18:08   #36
sysiek300

Motocykl: nie mam AT jeszcze
sysiek300 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 12 godz 12 min 19 s
Domyślnie

W Rzymie bylem dwa razy, i liczę, że jeszcze będę, wszędzie trzeba być ostrożnym, trzeba mieć pokore przede wszystkim, ale jak ktoś jest idiotą to niech mu najpierw wbiją do łba, że przynajmniej trzeba myśleć gdzie się jest, a nie używać mózgu dopiero po fakcie, bo przez takich później zwykłym ludziom jest dokręcana śruba. Skądinąd TVN relacjonuje historie, przestrzega przed kieszonkowcami, a jest jednym z kół zamachowych aby tego typu historie na masową skalę zaprosić do Polski, troche przekaz jak dla klienta media markt
sysiek300 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 18:37   #37
Bałtrok

Bałtrok's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07A SAHARA BLUE METALLIC & RD03.5
Przebieg: od zera
Bałtrok jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 2 dni 22 godz 33 min 31 s
Domyślnie

Byłem w IT 2 razy i do Rzymu/Watykanu też zdarzało mi się zawitać autem.

Czego mnie nauczyli lokalsi w miejscowości gdzie przebywałem:
wszystkie schowki otwarte w aucie, roleta bagażnika odsłonieta tak, żeby było widać, że nic nie ma wartościowego.

W ubieglym roku w samym Rzymie zostawiłem auto na prakingu watykańskim poza jednak moim daniem większym bezpieczeństwem to jako, że to parking wielopoziomowy więc auto nie stało na słońcu.

Reszta z buta, trzeba uwazać na małe sztuczne tłumy które orbitują po uczęszczanych placach, ale nie można też dać się zwariować bo nie zobaczysz nic wypatrujac ciągle złodzieji.

Inna sprawa, że mnie Roma serca nie skradła.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania