Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 24.01.2009, 18:26   #11
Arecki007

Arecki007's Avatar

Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07
Arecki007 jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 godz 39 min 0
Domyślnie

Chciałbym zapytać w sprawie wałka...
ostatnio nie miałem kiedy tego sprawdzić ale nadarzyła się okazja więc zciągnąłem osłonę, pomacałem jak to wygląda...i ruch zębatki na wałku okazał się...no właśnie i nie wiem czy to jest niewielki czy wielki...zami oceńcie, poniżej przedstawiam 2 zdjęcia z maksymalnym wepchnięciem zębatki w stronę silnika i odwrotnie...można ocenić po tym jak się ona rusza na wałku.

jakoże nie dawało mi to spokoju...pozatym chce wyczyścić ten cały syf który tam znalazłem, ściągnąłem zębatkę (15 minut siłowałem się z tymi śrubami ale się udało). Wałek ukazał mi się taki jak na zdjęciu poniżej...trochę rudawy ale chyba w miarę oka, proszę sami oceńcie:

Zębatka przy ściąganiu zeszła z wałka bez większego problemu więc mniemam że jest ona w znacznym stopniu wyrobiona? Czytałem na forum że nowa wchodzi ciężko na wałek...i teraz pytanie apropo niej...czy nadaje się ona do wymiany?

....i czy jesteście w stanie rozpoznać jakiego to producenta jest zębatka?

I ostania sprawa...zastanawia mnie jeden problem który znalazłem pod pokrywą...zębatka poruszałą się nie tylko wzdłuż wałka ale także na boki...tzn można było odchylić jej płaszczyznę lekko względem osi wałka i jak spojżałem na osłonę i ten gumowy element w nią wstawiony to chyba trochę za bardzo to wszystko lata wycierając wspomnianą wcześniej gumę...co o tym myślicie?:

NO i nie krzyczcie tu na mnie że taki tam syf....pierwszy raz rozbierałem tam Hondę bo mam ją z miesiąc...więc pomału sobie ją oglądam a że nie stoi u mnie a w garażu kumpla który jest znacznie odgległy to niestety nie mam za bardzo na to wszystko czasu ...ale do wiosny jeszcze chwila została
Czekam na rady i opinie

Pozdrawiam,
Arecki
Arecki007 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania