Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.01.2014, 07:11   #5
Piast

Miasto: Piastów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Piast jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 3 godz 28 min 46 s
Domyślnie

Siemka,

włączam się do dyskusji w temacie:

"Iran
Jako opcja (atrakcyjna) jest Iran - ale oficjalnie trzeba mieć Carnet de Passage - zamrażanie 22 tys nie do końca jest możliwe ale znalazłem na HUBB info że ludzie jeżdżą bez. jest też taki koleś Hossein Sheykhlou który obiecuje że za 350 EUR/os jest w stanie to załatwić bez carnet. Znów pytanie o doświadczenia i rady.

W lipcu 2013 byłem w Iranie motocyklem bez CDP. Wjeżdżałem od strony Armenii i wyjeżdżałem w stronę Turcji. Przeprawa nie była łatwa, bo trochę pobyliśmy na granicy i było pytanie o CDP. Natomiast pomógł nam pracujący tam celnik. Podzwonił tu i tam i na drugi dzień wykupiliśmy coś w rodzaju dodatkowego ubezpieczenia/gwarancji. Agencja, która to obsługiwała mieściła się w budynku obok. Koszty na jeden motocykl - 180 USD. Mam kontakt do Irańczyka mówiącego po angielsku. Pracuje na granicy i jest mega pomocny.

Trochę więcej piszę o tym na blogu myaforadventure.blogspot.com

Jak by co to służę większą ilością informacji.

Pozdro

Piast

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania