Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary Wczoraj, 11:29   #1
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 2 dni 5 godz 46 min 20 s
Domyślnie zaklinanie zimy - gdzie

taki wątek postanowiłem założyć bo powoli zaczynamy się z Żoną zastanawiać dokąd uciec na kilka dni /pewnie max tydzień/ przed zimą, zimą, zimą złą. daj Boże zdrowie i jakiś grosz.

oczywiście - będą biegówki, będą spacery ale jednak siąść na plaży, pojeździć moto w koszuli to się u nas już teraz nie da a co dopiero w grudniu czy styczniu.
wstępny plan zakłada wyjazd w terminie 6-13 stycznia - berlin-teneryfa.
byliśmy już dwukrotnie na GranCanarii i bardzo było ok ale jednak trzeba spróbowac nowych smaków bo GC mamy zjeżdżone naprawdę całe /CHYBA/ w najdrobniejszych szczegółach i zdaje się, że raczej wszystkie drogi już padły naszym łupem.

Teneryfa jest na pewno inna niż GC i jawi mi się jako mniej kameralna. więcej jeżdżenia, więcej kilometrów, mniej ciasnych, napakowanych winklami dróg, większe prędkości przelotowe. to samo wszystko mniej mi się podoba ale jestem gotów zobaczyć. choćby po to aby stwierdzić, że to jest jednak nie to.
na plus za Teneryfą i GC przemawia RACZEJ dobra pogoda /może popadywać ale raczej będzie ciepło do przyjęcia/. na poziomie morza w grudniu styczniu jest około 25C w cieniu. w górach około 5C bywa ale na to jesteśmy przygotowani. W miarę
jako alternatywę dla Teneryfy rozważam jeszcze Maderę - niestety duże prawdopodobieństwo niestabilnej pogody i opadów a ja nie chcę lecieć tam po to aby wynająć samochód natomiast drogi w swym charakterze i oferowane krajobrazy bliższe są bardziej kompaktowej i zielonej GranCanarii.

Pytanie o alternatywy - wk#$%^wia mnie konieczność lotu 5h+ - nienawidzę no ale czego się nie robi... jak ma być ciepło to nie może to być Chorwacja. Natomiast - pytanie się pojawia o Sardynię? Korsykę? Sycylię? Kretę?
Jak tam wygląda zima? Czy to zależy od ZIMY konkretnie... Na pewno lot bliższy, cenowo też może być lepiej bo na Kanarach tanio nie jest.

Dajcie jakieś pomysły, najlepiej poparte doświadczeniem. Czas wyjazdu to będzie raczej właśnie początek stycznia i myślę, że raczej nie wyjedziemy na dłużej niż tydzień z uw na obowiązki w domu.

Zasady Postowania