|
|
#1 |
|
Administrator
![]() |
Kilka osób wie, że ostatnio mam coraz więcej mniej lub bardziej sensownych rzeczy do testowania.
Przez ostatni weekend miałem okazję MOCNO testować najnowszy kask C5 z systemem ANC (dodatkowo z interkomem Cardo). Jeździliśmy przez pełny weekend dosyć sporo w grupie - 11 motocykli i wszystkie były w to wyposażone - w ten system. Kask dla wielu już dobrze znany, bo model jest już chyba z 2 lata na rynku. Jednakże ANC to totalna nowość. Nie tak dawno media pokazywały gdzieś na targach nowość - aktywny system niwelowania szumu. Będąc sobą pomyślałem, że ten system to będzie kolejny marketingowy bełkot. Odszczekuję to! Po pierwsze. ANC - Active Noise Cancelling Działa to w oparciu o przeciwfalę i wyrównanie ciśnienia akustycznego wewnątrz kasku. Można oczywiście to włączyć/wyłączyć, więc jeśli by się okazało, że komuś to nie leży to może to wyłączyć. Po drugie. Wycina skutecznie ale nie agresywnie wszelkie zakłócenia/dźwięki harmoniczne - szumy, piski, silny jednostajny wiatr ale pozostawia wbrew pozorom sporo dźwięków otoczenia. Wycina najniższe tony jak i najwyższe - jednocześnie sprawiając, że komunikacja przez interkom jest jeszcze wyraźniejsza. Testowałem to w terenie, w mieście, na autostradzie - sceptycznie podchodząc mimo wszystko do tego, ale... to działa. Nie sądziłem, że taki bajer ma rację bytu a jednak. W terenie wolałem mimo wszystko słyszeć wydech i silnik dlatego po zabawie w testowanie wyłączałem to. Są też minusy. Cena kasku z tym systemem. Nie ma jeszcze chyba oficjalnej ceny - są domniemane. Jedną rzecz mogę powiedzieć tak od siebie, totalnie. Pierwszy raz łeb mnie nie bolał od szumu, po testach aż żal było oddawać ten kask... i zakładać starego mojego Nolana N103... Samo Cardo - które de facto w tym kasku miałem okazję pierwszy raz testować - rewelacja. Rozmowa przez telefon mega wyraźna, rozmowa przy autostradowych prędkościach - bezproblemowa i wyraźna. Osobiście nie sądzę, abym kupił coś takiego - cena zaporowa dla mnie - ale gdyby to było osiągalne - chyba bym się skusił. Gdyby cenę odstawić na bok - tak, tak, tak, zdecydowanie. Wiem, że podobnie mogą działać dobrze dobrane korki do uszu i wcale im nie ujmuję, bo sam często z tego korzystam, ale to "elektroniczne" wyciszanie zbędnych dźwięków otoczenia spodobało mi się. Nie sądziłem, że doczekam czasów, gdzie będę mógł opisywać takie zabawki ![]() -------- ps. nie jestem sponsorowany, zostałem zaproszony do testów 11 motocykli ADV na prawko kategorii A2 przez MotoVoyagera - stąd miałem okazję kilka rzeczy namacalnie sobie przetestować.
|
|
|