|
|
#1 |
|
dupa nie ajatollah
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 32 min 5 s
|
Kiedy kilkanaście lat temu wracałem z rodziną z włóczęgi po Maroko, w trasie przez Europę miałem w planach tylko jedno miejsce, które chciałem koniecznie zobaczyć. Sagrada Familia. Niestety, dane mi było zobaczyć ją tylko z zewnątrz, bo dość późno wieczorem zajechaliśmy do Barcelony. Wówczas prace były na tym etapie jak na foto poniżej, a ja sądziłem, że jeszcze kilka dekad minie, zanim ta genialna budowla zostanie ukończona.
![]() Wczoraj Leon XIV poświęcił najwyższą wieżę (symbolizującą Chrystusa) i tym samym nastąpiło oficjalne "otwarcie" dzieła życia Gaudiego. Ten kościół to symbol - i to nie tylko w całokształcie architektury czy detalach rzeźb, na których poznanie nie starczyłoby życia. To również symbol nadziei dla Europy, która ostatnio gdzieś zgubiła swoje korzenie. I jeśli jest jeszcze gdzieś w zachodniej Europie jakieś miejsce, które chciałbym zobaczyć (a w tym przypadku wrócić) to właśnie jest to Sagrada Familia. Mam nadzieję wrócić kiedyś do tego wątku, żeby go uzupełnić. Tymczasem chylę czoła przed tym geniuszem architektury, sztuki i teologii - człowiekiem, który zmarł w ubóstwie, za to w powszechnej opinii świętości.
Może zasugerować, że Hyde park tylko dla dorosłych? Bo z tym na własną odpowiedzialność nie wszyscy rozumieją jak widać. Wchodzą i narzekają że jest jak jest. To tak jakbym wszedł do monopolowego i prawil kazanie jaki alkohol szkodliwy. (copyright Fazik) |
|
|
|