![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#25 |
Administrator
![]() |
![]()
Klasyczne zmywacze do hamulców służą do mycia zewnętrznego zacisków, tarcz lub czego tam chcesz.
Ja używam tego do mycia wielu innych elementów z uwagi na szybkie odparowanie i suchość elementów mytych. Ta suchość nie jest wskazana dla uszczelniaczy tłoczka. W twoim przypadku wyciśniecie tloczka niemal do końca może się skończyć problemem z wepchnięciem i w rezultacie koniecznością i tak wyjęcia ich z zacisku. Generalnie lepiej wyjąć tłoczki , porządnie umyć , sprawdzić uszczelniacze i złożyć na kolejne lata. Jak jednak się będziesz upierał przy półśrodkach to umyj płynem hamulcowym a po wszystkim dopiero zastosuj zewnętrznie zmywacz do hamulców. Do przesmarowania bez demontarzu stosuję żel/smar do hamulców w 5g tubkach z wielokrotnym wciskaniem i wypychaniem tloczków. Pomaga , ale raczej w przypadkach drobnych przytarć. Przy dużych zanieczyszczeniach tłoczków może się to nie udać. Do składania płyn hamulcowy lub różowy smar do montarzu tłoczków. Dodam jeszcze że kiedyś też próbowałem się bawić w smarowanie bez demontarzowe w swojej 03 , wystarczało na trochę. W końcu wyjąłem tłoczki , zmieniłem gumki i ..... zapomniałem o hamulcach.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 14.03.2014 o 20:22 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Smarowanie linek | 7Greg | Regularne czynności serwisowe | 20 | 03.01.2016 13:36 |
Wymiana klocków hamulcowych | 7Greg | Regularne czynności serwisowe | 54 | 21.01.2012 10:47 |
Niejasności w/s uszczelniaczy tłoczków zacisków hamulcowych. | Artuditu | Hamulce, kola, opony | 51 | 29.12.2010 15:55 |