Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 11.06.2026, 23:12   #1
arbo
dupa nie ajatollah

Motocykl: xd
arbo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 9 godz 6 min 38 s
Domyślnie Gaudi

Kiedy kilkanaście lat temu wracałem z rodziną z włóczęgi po Maroko, w trasie przez Europę miałem w planach tylko jedno miejsce, które chciałem koniecznie zobaczyć. Sagrada Familia. Niestety, dane mi było zobaczyć ją tylko z zewnątrz, bo dość późno wieczorem zajechaliśmy do Barcelony. Wówczas prace były na tym etapie jak na foto poniżej, a ja sądziłem, że jeszcze kilka dekad minie, zanim ta genialna budowla zostanie ukończona.

Wczoraj Leon XIV poświęcił najwyższą wieżę (symbolizującą Chrystusa) i tym samym nastąpiło oficjalne "otwarcie" dzieła życia Gaudiego.

Ten kościół to symbol - i to nie tylko w całokształcie architektury czy detalach rzeźb, na których poznanie nie starczyłoby życia. To również symbol nadziei dla Europy, która ostatnio gdzieś zgubiła swoje korzenie. I jeśli jest jeszcze gdzieś w zachodniej Europie jakieś miejsce, które chciałbym zobaczyć (a w tym przypadku wrócić) to właśnie jest to Sagrada Familia. Mam nadzieję wrócić kiedyś do tego wątku, żeby go uzupełnić. Tymczasem chylę czoła przed tym geniuszem architektury, sztuki i teologii - człowiekiem, który zmarł w ubóstwie, za to w powszechnej opinii świętości.
Może zasugerować, że Hyde park tylko dla dorosłych? Bo z tym na własną odpowiedzialność nie wszyscy rozumieją jak widać. Wchodzą i narzekają że jest jak jest. To tak jakbym wszedł do monopolowego i prawil kazanie jaki alkohol szkodliwy.
(copyright Fazik)
arbo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania