|
![]() |
#1 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 15 godz 34 min 21 s
|
![]()
Mam na warsztacie K1200GT z 2007r i problem z ktorym nie wiem co zrobic.
Byl problem z instalacja czujnika zuzycia hamulcow ktory zostal naprawiony, wszystkie pomiary pokazuja ze jest ok jesli chodzi o czujniki w klockach jak i instalacje jednak kontrolka nie chce zgasnac. Pytanie czy jest jakas procedura serwisowa? Kombinacja kluczyk, guziki itp czy tylko g911 lub serwis. Mam Moto Scan i czyta mi wszystko ale nie umiem uporac sie z kontrolka. Ktos cos?
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 5 dni 3 godz 20 min 14 s
|
![]()
Co to znaczy - naprawiony czujnik zużycia hamulców?
Kupiłeś oem klocki i mają nowe czujniki czy zlutowałeś kable na starym czujniku a włożyłeś klocki aftermarket bez czujników? Jakkolwiek byś nie zrobil te motocykle miały kilka wersji oprogramowania ECU i pierwsze k1200 06/07 bodaj wymagały wizyty w serwisie i resetu komunikatu o zużyciu klocków. Potem wprowadzono nowy soft i komunikat znikał po założeniu nowych klocków - ludziska w tym drugim przypadku radzili sobie lutując przewody razem i wypieprzali to gdzieś pod owiewki zakładając klocki np Brembo. Ogólnie jest to najbardziej zjebana konstrukcja BMW jak dla mnie - póki jeździ kosmos, kłopot w tym że często nie ma ochoty. Zmiana silnika na poprzeczny z wzdłużnego do tej pory odbija sie im czkawką w k1600 gdzie łańcuch rozrządu kończy sie po 70-80tys km. We flagowym kurwa turystyku! Sporo czytałem o tym modelu o który pytasz i , mimo że też ma wady, wersja poprzednia k1200gt, jest ostatnia prawdziwa cegła, która ma wszystko co miały zwykłe porządne cegły plus odrobina nowoczesności /np. Tempomat/ oraz 30km więcej. Reasumując - jeśli zwarcie przewodów czujnika nie resetuje kompa, może się okazać że masz starszy soft. Wtedy pozostaje pytanie czy po pierwsze jakieś ASO ma jeszcze do tego kompa a po drugie czy ma jeszcze do tego soft. Kwestię kasy pominę milczeniem.
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Cytat:
Dlatego pytałem o opcje resetowania bo znajduje sprzeczne info względem tego problemu, jedni twierdzą że samo ma się zresetować inni ze serwis ... To co napisałeś idealnie się wpasowuje w moje podejrzenia i pasuje do całokształtu tej historii.
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Opieram się na info z neta z forum 'K' - podobnie jak i u nas chłopaki tam mają swoje 'tematy' - niestety wygląda na to, że w tej wersji softu jeśli komunikat pojawi się raz - nie zniknie póki nie zresetuje go ASO
![]() ![]() Daj znać jak się to rozwiązało dla ciekawości i wiedzy - ciekaw jestem szczególnie czy i w jakim stopniu BMW wciąż wpiera swoją dwudziestoletnią spuściznę w zakresie oprogramowania.
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Właściciel postanowił że motocykl pojedzie na serwis w celu wygaszenia kontrolki. Jak to się wydarzy napisze co i jak.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
spoko dzięki - tak dla reporterskiego zaciekawienia
![]() z lektury forów w USA wynika, że ASO odmawiają pracy nad czymkolwiek starszym niż 10 lat. dotyczy to konkretnie BMW i HD. fajnie co nie? biorąc pod uwagę, że CAN jest już od 2005roku bodaj to jak nie masz gdzie zrobić czegoś tam to masz nieruchomość.