|   | 
 | |||||||
| Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. | 
|  | 
|  | Narzędzia wątku | Wygląd | 
|  | 
|  08.02.2011, 14:41 | #1 | 
| heu ?  Zarejestrowany: Mar 2008 Miasto: Kraków 
				 Motocykl: RD07   Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s |  Ubezpieczenia osobiste w czasie podróży 

Cześć Zeznajcie dobrzy ludzie gdzie się ubezpieczacie przed wyjazdem bo szukam czegoś dla siebie, a nie chciałbym się obudzić w czarnej dupie bo moje emeryckie pyrkanie TU uznaje za 'sport niebezpieczny', a wyasfaltowana droga zostaje wyłączona bo biegnie przez pustynie, o czym agent 'zapomni' powiedzieć. Liczy się cena, ale bardziej pewność że w razie W nie zostanę wydymany. Już mi się  chce na myśl o kolejnym OWU które trzeba przeczytać. Jeśli ktoś miał jakąś dziwną sytuacje z TU to też będę wdzięczny za podzielenie się informacją   
				__________________ RD07 & DRZ | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 15:38 | #2 | 
|  Zarejestrowany: Mar 2009 Miasto: Gwe/Warszawa 
				 Motocykl: CRF1000, RD04   Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 17 min 16 s |   

Nie zagramanicą a w kraju (na zadupiu), ale na moto, miałem mały krasz i popsułem stopę. Dostałem odszkodowanie z dwóch ubezpieczeń: NNW w PZU i z karty Euro26 (Signal Iduna). Nikt nie robił problemów, kasa była przyzwoita, nikt nie wnikał w szczegóły zdarzenia (a nie miałem świadków, policji, ani pogotowia, sam się dostałem do szpitala). Sądziłem, że będzie trudniej. Na wyjazdy zagramanicę biorę Euro26 z ubezpieczeniem World (nie ma wyłączeń w postaci motocykli, dopóki jest amatorsko). Na szczęście nie musiałem korzystać.   | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 15:48 | #3 | 
|  |   

Heja, Ja zawsze kupowałem w Elvii (szwajcarskie jakieś), PZU z nimi współpracowało, wyłączenia były na ekstremalne ale nie na motocykle. Nie miałem nieprzyjemności testować, jak działa takie ubezpieczenie w praktyce. 
				__________________ pozdrawiam! Kisiel ------ RD04 -> ATAS | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 16:22 | #4 | 
|  Zarejestrowany: Jan 2005 Miasto: Kraków 
				 Motocykl: RD07a Galeria: Zdjęcia   Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s |   

w Alianz tez nie ma idiotycznych wyłaczen.  Zwlaszcza narciarskich. Nie jest najtansze. 
				__________________ pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 16:48 | #5 | 
| wondering soul  Zarejestrowany: May 2008 Miasto: Warszawa 
				 Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i Galeria: Zdjęcia   Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s |   

Ja na nasze półroczne jeżdżenie ubezpieczyłam nas tu: http://www.mondial-assistance.pl/biznes/ Polecał kolega z Allianza. Na szczęście nie musiałam sprawdzać, jak działają. Tak naprawdę firma, którą będziesz mógł wybrać w dużej mierze zależy od tego gdzie się wybierasz. Wielu ubezpieczycieli w ogóle wyłącza niektóre rejony świata, więc nie ma o czym mówić. Pozdrawiam 
				__________________ Ola | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 17:12 | #6 | 
|  Zarejestrowany: Sep 2010 Miasto: Poznań/Złotów 
				 Motocykl: CRF1000/CRF300   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 15 godz 57 min 55 s |   

ja mam allianza i na europę polecam   | 
|   |   | 
|  08.02.2011, 19:38 | #7 | 
|  Zarejestrowany: May 2009 Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC 
				 Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant Przebieg: hohoho Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 godz 56 min 23 s |   

ja używam przeważnie PZU WOJAŻER  (dzikie kraje)  http://www.wojazer.pzu.pl/likwidacja-szkody.html i assistance na motocykl z PZU na (UE) 
				__________________ https://www.facebook.com/PAKVENTURE2021 https://www.facebook.com/pages/Proje...91516340945760 https://www.facebook.com/himalaje2018/ High Riders - Himalayan Story 2018 | 
|   |   | 
|  09.02.2011, 08:53 | #8 | 
				 Motocykl: RD07   Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s |   

Olu, jadę do Maroka, a latem Rumunia/Mołdawia (chyba że coś się zmieni na lepsze to może Gruzja). Czyli całkiem blisko i pewnie większość ubezpieczycieli mi nie odmówi.  Herni, PZU ma takie coś w OWU "sporty wysokiego ryzyka – wyczynowe lub amatorskie uprawianie sportów motorowych" i z tego co widzę to większość TU ma takie zapisy. Niby jazda na motocyklu to nie jest uprawianie sportu ale wolałbym żebym nie musiał się później szlajać po sądach i udowadniać że nie jestem wielbłądem  Niestety zniesienie tego wyłączenia jest dość drogie. Dzięki za dotychczasowe informacje i proszę o jeszcze :-) 
|   |   | 
|  09.02.2011, 11:07 | #9 | 
|  Zarejestrowany: Jan 2005 Miasto: Kraków 
				 Motocykl: RD07a Galeria: Zdjęcia   Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s |   

na Maroko mialem Alianz i stawka jest jak za kraj europejski (czyli tansza).

__________________ pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) | 
|   |   | 
|  09.02.2011, 11:21 | #10 | 
				 Motocykl: RD07   Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s |   

Brałeś rozszerzenie o sporty niebezpieczne ?  Bo wg ich strony wychodzi 288 (z kosztami leczenia do 30tys eur)  za 15 dni przy rozszerzeniu i 72 bez. A połamańcy marokańscy dostali coś od ubezpieczycieli ? Bo wiadomo że lipa wychodzi nie w momencie zawierania umowy, tylko w czasie realizacji polisy   
|   |   | 
|  | 
| Tags | 
| ubezpieczenie | 
| 
 | 
 |