Cytat:
Napisał ramires
Zawsze będzie miejscem, gdzie czuję się po prostu wybornie i gdy zaznam jeszcze dzikości krajobrazów, która dostępna jest na motocyklu jadąc bezdrożami to będę mógł wewnętrznie postawić kropkę nad "i" i wiedzieć, że marzenie jest zupełne.
|
Nie ograniczaj marzeń, BiH też jest super

A ta dzikość na moto kurczy się, dowiedziałem się, że droga od Nevidio Canyon w kierunku Pivsko jezero już jest asfaltowa...
Cytat:
Napisał ramires
Wcześniej zapomniałem napisać, że dopiero w tym roku zapłaciłem za przejazd przez Durmitor strażnikowi - wszak to park krajobrazowy.
|
Info o opłatach kojarzę, że zaczęło się pojawiać rok/dwa temu ale mi nigdy nie zdarzyło się zapłacić, a jeździłem wszelkimi drogami i w obu kierunkach.
Jeszcze wracając do rejestracji pobytu:
Cytat:
Napisał Boldun
ODP:
Obowiązkowa jest rejestracja w ciągu 24 godzin od wjazdu do kraju oraz rejestracja każdego kolejnego noclegu.
- Brak pełnej rejestracji pobytu skutkuje nałożeniem przy wyjeździe grzywny w wysokości od 60 do 600 euro.
- Należy wyraźnie wymagać rejestracji w każdym miejscu, w którym się zatrzymujesz (hotel, kemping itp.)..."
Już dwa lata temu właściciel domu który wynajmowałem w MNE, okolice Ulcinj, pierwszego dnia przyszedł i prawie za rękę zaprowadził mnie do Punktu Turystycznego czy tam innej Informacji Turystycznej w celu wykupu opłaty "klimatycznej" i rejestracji pobytu. Baardzo nalegał by to zapłacić bo policja może skontrolować i dać karę. Każdy dostał swój blankiet wypisany na podstawie danych z paszportu.
|
Nic z tego nie rozumiem, to znaczy że przed każdym noclegiem mam szukać jakiegoś punktu informacji turystycznej i tam się meldować czy obowiązkiem właściciela noclegu jest mnie zgłosić? Mam mieć jakiś rejestr noclegów, jakie miałem w Czarnogórze by go okazać na wyjeździe?
Nic z tych rzeczy mnie rok temu nie spotkało, normalnie zaklepywałem nocleg przez booking, płaciłem do ręki właścicielowi, nocowałem i rano wyjeżdżałem. Na granicy też o nic się nie pytali.