Cytat:
Napisał ramires
Po rozmowie ze znajomym uzmysłowiłem sobie, że podpisywałem dokument dotyczący gdzie będę jeździć. Sprawdziłem auto i mam nadajnik GPS. Po ostatnich danych jakie gdzieś w sieci znalazłem to wole nie musieć odkupywać opon bo takie numery robią, skoro miał być tylko asfalt.
Dlatego ogolnie ostrożnie podchodzę do offroadowania bolidem herbu lewarek
|
Trasa jaką Ci zapodałem to jest tylko asfalt, 2 lata temu chciałem dojechać bardziej od zachodu, ale tam było sporo szutru z luźnymi kamieniami - zrezygnowałem, bo byłem sam. Rok temu wyszukałem sobie tę drogę od południa - tylko asfalt.
Cytat:
Napisał ramires
Długi, sądziłem, że już znam dobrze Czarnogórę a Ty mnie skutecznie wyprowadzasz z błędu. Oczywiście piszę to w pozytywnym tonie.
|
Ciągnie mnie tam tak jak i Ciebie, na przyszły rok chyba tam znów uderzę, w tym roku BG i RO jakoś mnie nie zachwyciły, choć parę miejsc fajnych było.
Cytat:
Napisał ramires
Wiem, że to tylko takie gadanie, ale mógłbym kilka lat tutaj spędzić, nawet zaangażować się w poprawę warunków dla turystów ale zachowując totalny klimat i nie ingerując w dobra naturalne i widokowe tego kraju.
|
Może jak tam jesteś na miejscu to będziesz coś wiedział, bo dziwne informacje się pojawiły odnośnie MNE
Cytat:
Wszyscy turyści muszą posiadać kompletny i dokładny rejestr miejsc, w których nocowali podczas pobytu w kraju; będzie on sprawdzany na granicy przy wyjeździe.
- Obowiązkowa jest rejestracja w ciągu 24 godzin od wjazdu do kraju oraz rejestracja każdego kolejnego noclegu.
- Brak pełnej rejestracji pobytu skutkuje nałożeniem przy wyjeździe grzywny w wysokości od 60 do 600 euro.
- Należy wyraźnie wymagać rejestracji w każdym miejscu, w którym się zatrzymujesz (hotel, kemping itp.).
- Opłata klimatyczna wynosi 1 euro za osobę za noc.
Lato 2026 roku będzie pierwszym sezonem, w którym każdy obiekt noclegowy (hotel, kemping, prywatny pensjonat) będzie miał dostęp do aplikacji i obowiązek rejestrowania wszystkich gości. W rezultacie rejestracja w punktach informacji turystycznej staje się trudniejsza.
Niezależnie od oceny słuszności tych przepisów, kary nakłada się obecnie na obie strony: zarówno na turystów, jak i na przedsiębiorców, którzy nie rejestrują gości. Celem jest zwiększenie dochodów gmin z tytułu opłaty klimatycznej oraz ograniczenie unikania opodatkowania przez nieformalne kempingi i firmy rozliczające się gotówkowo.
|
Cytat:
Napisał ramires
Plan był w ogóle aby Dubrovnik zaliczyć podczas tego wyjazdu, ale podarowaliśmy sobie ze względu na sytuację na granicy Chorwacja-Czarnogóra.
Dzisiaj rano sprawdzałem jak z przejazdem i… korki średnio mają po 10-15km, 5km to jakieś 6-8 godzin…
Sytuacja jest tak napięta, że wprowadzono stan wyjątkowy na granicy. Nawet lokalni, z którymi rozmawiam mówią, że tak źle nie było. Zaczęło się od zwykłej złośliwości Chorwatów, którzy pozostawili jedną bramkę w stronę Czarnogóry.
Jak na złość za to, że właśnie ludzie spędzający czas w Czarnogórze odwiedzają tylko Chorwację a nie pozostają tam na urlop bo… jest za drogo.
|
W zeszłym roku pod wieczór byłem w okolicy Herceg Novi z zamiarem przeskoczenia jeszcze do HR i tam poszukania noclegów - zdębiałem jak zobaczyłem ceny, wychodziły pod 1k PLN za noc. Na szczęście znalazłem w MNE dość blisko Granični prijelaz Vitaljina...
Spokojności