Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 12:30   #282
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 2 godz 56 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dejv667 Zobacz post
Niestety, serwis w warsztatach już dawno przestał być tani. Nie dziwi mnie to bo jak rozumiem mechanik też chcę normalnie żyć.

Bywając w zaprzyjaźnionym serwisie na kawie obserwuję tylko, że te starsze sprzęty coraz częściej generują koszty serwisu przewyższające ich wartość rynkową. Ci którzy nie mają możliwości aby robić to sami czasami naprawdę siwieją słysząc ceny.

To też sprawia, że nie dziwi mnie rosnące zainteresowanie nowymi, budzetowymi opcjami. Patrząc na to ile ostatnio kasy pochłonęło moje stare moto... Cóż, bez problemu bym za to kupił nowszy sprzęt a dokładając kilka tysięcy nowego chińczyka.

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
bardzo dobry wpis

IMO można właśnie z tego względu zaobserwować znaczący spadek zainteresowania używanymi motocyklami, klasykami, starszymi moto. Mało kto robi sam a ci, którzy nie robią sami nie chcą już dawać mechanikowi zarobić. Inna rzecz, że sam się z tym spotkałem, że jak już dotrze do mnie klient ze starszym moto to chętnie zostawia kasę /niemałą/ bo robota jest zrobiona top - ale to są naprawdę wyjątki. Najgorsze są sytuacje kiedy przychodzi do wyprowadzenia na prostą 'cukierka/okazji/igły' lub po prostu trzeba leczyć wieloletnie zapuszczenie.

Większość po prostu kalkuluje, że się to niuja nie opłaca w kategoriach czysto pieniężnych - lepiej płacić ratę niż płacić mechanikowi i koło się zamyka.

Oczywiście w nowych sprzętach jest coroczny pakiet 1000+ z tego co widzę i czytam więc pomijając cenę zakupu też tanio nie jest.

Jak to mawiał ktoś kogo znam: nie ma obowiązku jazdy motocyklem