Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 12:03   #22
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 42 min 30 s
Domyślnie

ten tygrys to jest Pantera bodaj ale nie łap mnie za słówka.
dziadek pojechał obejrzeć, żebyś Ty nie musiał
Obok jest Mt Ornelle gdzie Maczek spuścił srogi wpierdol szkopom. Fajny pomnik i super punkt widokowy oraz małe muzeum pokazujące jak wyglądała dolina /już oczywiście ochrzczona przez Franków Doliną Śmierci - oni mają talent do dramatyzowania!/.
Co do muzełuf - dla mnie trochę ciągnie to wszystko taką mocną komerchą ale ja np jestem zepsuty kilkoma muzeami, które pozostawiły Piętno /Sinsheim, Speyer, Birmingham, Żamberk!/ i teraz wszystko inne wydaje mi się płaskie i słabe.
Byłem tylko w muzeum desantu powietrznego określanym przez wielu jako najnaj. Przeleciałem przez nie jak przeciąg, zatrzymując się jedynie przy tym co mnie naprawdę najbardziej ineteresowało czyli fragmencie poświęconym szybowcom. Reszta słaba i cienka jak dupa węża. Może dla ludzi, którzy nigdzie nie byli i nic wcześniej nie widzieli...

Sama plaża Utah działa bardzo na wyobraźnię. Przynajmniej moją. Można się zamyślić i zasmucić. To chyba było najlepsze miejsce a jednocześnie cel podróży sam w sobie. Polecam /jak już wcześniej pisałem/ Camping Paradise.
ORAZ jak już tam będziecie to naprawdę polecam jeść jak miejscowi bo będzie słabo. Ja mam zawsze z tym problem. Najpierw to gówniane śniadanie francuskie a potem jak się robię głodny /w domu nie jadam śniadań niemal/ to się okazuje, że wszystko zamknięte do 19

Z Normandii do MtStMichelle jest jeszcze kawałek i jak będziecie planować wizytę to obczajcie tabelę pływów - podpowiem, że około 10-14 powinno być sucho ale warto sprawdzić dokładnie bo musi zejść 14-16m wody - tam gdzie byłem w tym roku to zaledwie 3-5m - zarówno w Normandii jak i w Hiszpanii.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpeg pantera.jpeg (840.4 KB, 13 wyświetleń)