Wątek: Piemont 2026
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Wczoraj, 08:42   #23
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 21 godz 16 min 10 s
Domyślnie

Monte Jafferau - 2805m
Tytułem wstępu - to montowanie filmów mnie wykończy - tak trudno jest rezygnować z ujęć, usiadłem na chwilę i skończyłem grubo po północy.
Film nie ma ujęć z drona - niestety wiatr uniemożliwił start
Widziałem jak próbował to jeden Niemiec na GS - wg mnie stracił tego drona, bo Neo2 walczył ale wiatr wyniósł go nad przepaść. Nawet nie próbowałem.

Ok od początku
Trasa na Monte Jafferau jest cześcią TET otwarta jest środy i soboty dla pojazdów silnikowych, my jedziemy w środę.
Tet przebiega dosłownie kilka km od naszej kwatery więc tak zaczynamy.
Na fort można wjechać od strony Susy co ponoć jest łatwiejsze jak i ponoć ciekawsza opcja lub faktycznie trudniejsza od strony Bardonecchia
I jak jest sucho to może od Bardonecchia by się udało z naciskiem na może i nawet się cieszę że wybraliśmy tą opcję od Susy.
Sam zjazd był już trudnawy
Ja nigdy nie jeździłem w górach żadnym motocyklem, a co dopiero 890 ( przy moim wzroście/wieku itp po płaski to już trochę wyzwanie a co dopiero góry )
Oglądałem kilka filmów wcześniej i obawiałem się wjazdu na Fort ( uwaga dłużyzna z filmu dowodząca że tam wjechałem )
O tyle okazało się, że nie to było najtrudniejsze.
Na Forcie temp. spadła do 6 stopni i zaczęło padać a wiatr był taki, że myślałem, że mnie przewróci z motocyklem i zjazd z Fortu w kierunku Bardonecchia po mokrych, śliskich kamlotach dużym motocyklem ...prawie popuściłem w pampersa ( film nie pokazuje dramatu sytuacji ).
Wtedy wydawało mi się, że to będzie najtrudniejszy kawałek do przejechania...okazało się że wydawało...stay tuned

Zapraszam na kolejny odcinek, zaczynamy TET później zjazd do Oulx po paliwo i dalej właściwa trasa na fort :
Po trasie juz drugi raz spotykamy jakiś rajd zakręconych Francuzów w Peugotach 205 - nie wiem o co chodzi ale fajni byli

Ostatnio edytowane przez Babel : Wczoraj o 09:22
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem