Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 09:52   #770
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 23 godz 50 min 58 s
Domyślnie Ludolfino 08:07 -17

Trochę z mojego podwórka.

Piękna zima. Na szczęście nie jestem ministrą klimatyczną więc uniknę jobów z prawej strony.
W naszym przewidywalnym globusie na ile starczyło sił, by walczyć z zimą?
A chłód ze wschodu ciągnie.
W uśmiechniętym Gdańsku pchają autobusy ale jak poleca bombki, to już nie bardzo.

Przystanek Oliwa leży w strefie bezpośredniego rażenia. Kolibki to najwęższy przesmyk. Latem turyści mają frajdę, bo to właśnie tu z SKM-ki widać może.
przez chwilkę ale widać.
Dawniej tu przebiegała granica Wolnego Miasta Gdańska.
https://www.podrozerowerowe.info/ind...?topic=27004.0

Linkuję bo jak komu chce się kopać przez moje wycieczki, to znajdzie tam ciekawy projekt objechania owej, całej granicy.
Wiem, że jeszcze nikt tego nie zrobił rowerowo. Pewien nie jestem ale mógłbym swoją Zajebistość zachęcić, gdyby mi się chciało a nie chce.
Na forum geocachingu w każdym razie ktoś wykonał kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty i próbował odnaleźć słupy graniczne. Ja zaś kopałem się w literaturze granicznej i chętnie bym sobie gdzieś mapę tej granicy nabył.

Ja tam się rowerowo o kilka punktów z tej granicy otarłem, np. byłem w Piekle.
Wspominam o tym, bo jeden taki, co tu ciągle zagląda (dzisiaj też namierzyłem) uważa, że tylko tutaj jakieś osły lubią mnie czytać. On nie czyta. To znaczy tak wybiórczo, by mu nikt nie zarzucił, że czyta.
- Dzień dobry! Czy są bułki?
Wczorajsze.
- A dzisiejsze?
Jutro.
I tak to się kręci te rowerowe koło. Zawsze znajdziesz na nim punkt, który się będzie kręcił do tylu.

I właśnie dojechałem dzisiaj do celu!
Będzie, jak matematycznie uzasadnić moje urojenia. Będę się musiał cofnąć trochę w czasie ale nie aż tak daleko, by czekać z tym do jutra.
Chociaż nie wiem.

W każdym razie - nie będzie już politycznie. Będzie matematycznie! Będą też elementy samokrytyki oraz sceny płonącej planety ale tylko, dla podgrzania atmosfery. Nic więcej!