Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 11:22   #1156
mishieck
Łowcy z Łopola

mishieck's Avatar

Miasto: O! Pole...
Motocykl: Szwenduro
mishieck jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 9 godz 14 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Skrzynia jest bezproblemowa ale najprawdopodobniej zdechnie wałek sprzeglowy, wielowypust sprzęgła oraz niemal bankowo wysprzeglik - każda z tych rzeczy unieruchamia moto i powoduje konieczność rozpołowienia - zdjęcia skrzyni czyli pełna demolka.
Do tego nie radzę kupować moto z abs evo.

W życiu nie kupiłbym 1150 bo ma szósty bieg.
Z własnych doświadczeń z 1100 i 1150:
- 1100 z 5-biegową skrzynią jeździ się przyjemniej niż 1150 z 6-tką (mniej wachlowania - lepiej jest w 1150GSA, bo tam 6. ma inne przelożenie)
- 1150 jest po prostu cięższy
- Wysprzęglik jak padnie, to robi się kłopot. Da się go jednak zregenerować ja wysłałem do Zbyszka Gołowicza i mam drugi na półce na zapas
- Wałek sprzęgłowy w 1150 to temat podobny jak wałek zdawczy w Africe. U mnie przy 87 tys. km były już lekkie ślady zużycia (sprzęgło było jeszcze ori, ale musiałem je zmienić, bo poprzedni właściciel oddał moto do serwisu, gdzie jakiś geniusz zalał sprzęgło olejem mineralnym jak w 1200). Dałem tarczę z dłuższym wielowypustem i powinno wystarczyć na kolejne ~100 tys. km.

Matjas, co dokładnie masz na myśli pisząc o EVO?
W 1150 były trzy różne zestawy hamulców:
- Brembo (32 / 34 mm) jak w 1100, montowane w 1150 GS i GSA
- EVO BMW (32 / 36 mm) - późniejsze 1150 GS (opcja) i GSA bez zintegrowanego ABS, tarcze takie same jak przy Brembo
- Tokico BMW -1150GS i GSA wersje ze zintegrowanym ABS, inne (cieńsze) tarcze

Że zintegrowany ABS to zło, to wszyscy wiemy
Ale o samych EVO nie kojarzę, żeby ludzie jakoś szczególnie narzekali.
mishieck jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem