Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 04.01.2026, 19:19   #97
jagna

jagna's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Z.Góra
Motocykl: BMW F700GS, DR 350
jagna jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 12 godz 51 min 11 s
Domyślnie

Dzień 12, jak zwykle skały, ale tym razem chociaż łukowate

Wstajemy wcześniej niż zwykle, bo wbijamy się na kolejne „must see” czyli „Arches National Park”.
Tu trzeba rezerwować wejście, ale w lipiec-sierpień akurat nie. Dlaczego? Nie mam pojęcia.

Najbardziej słynny jest „Delicate Arch”, do którego idzie się około godziny bez jakiekolwiek cienia.

„Delicate Arch” to jedna z częściej fotografowanych skałek, a mi do końca życia będzie się kojarzyć z jednym z nudniejszych podręczników akademickich

Po przyjeździe na parking kolejny raz okazuje się, że w tym roku tłumów turystów nie ma i bez problemu znajdujemy miejsce.

Jak na nas jest wcześnie, coś koło 8 rano, ale i tak widzimy sporo wracających już ludzi.

Niestety to miejsce jest oblegane… choć chyba i tak mniej ludzi niż na Rysach czy Śnieżce

Po drodze mija się wielce zabytkowy budynek – Wolfe Ranch, gdzie niejaki John Wesley Wolfe osiedlił się w 1898 roku ze swoim najstarszym synem Fredem. Wytrzymali całe 10 lat

Idzie się cały czas lekko pod górę, po piknie wygładzonej skale.

Cień bardzo sporadycznie

Jakieś mniejsze łuki już są:

Znowu mamy zamglone (zapylone?) niebo

W końcu, po 1,5 mili marszu widzimy Delicate Arch:

Syneczek oczywiście dobiegł pierwszy:

Ciężko powiedzieć, ile lat jeszcze postoi, w niektórych miejscach erozja „wżarła” się mocno. W końcu się przełamie…

Dookoła skały tworzą jakby amfiteatr, a na nim turyści gapią się jak przysłowiowa sroka w gnat

Z boku szczególnie widać, jakie to już cienkie:

A jak ktoś się rozpędzi, to za łukiem może pięknie zlecieć w dół

Przy łuku stoi grzecznie kolejka do fotografii

Popatrzyliśmy, pokontemplowaliśmy, można wracać

A jak ktoś nie ma ochoty na godzinny spacer w słońcu, to może sobie podjechać na punkt widokowy i obejrzeć tylko z dołu: