Cytat:
Napisał El Czariusz
Szkoda, że zimiok się wykasował.
[...]
Najwyższa pora prześledzić przy okazji rolę prawosławnego kościoła - nie na UA.
Na globusie PL. To jest dopiero ciekawa historia.
|
Odniosłem się do marzenia Melona o prostych plecach. Otóż, zanim się człowiek wyprostuje, to najpierw musi wstać z kolan. I nie mam tu na myśli kościoła prawosławnego.
Potem uznałem jednak, że gość nie jest wart polemiki, co tylko potwierdził postem
https://africatwin.com.pl/showpost.p...postcount=1387.
Wiem, że wielu woli opowieści żony kumpla teściowej kobiety co w barze sprzedaje, najlepiej jeszcze zasłyszane przy siódmym kuflowym, ja jednak wolę liczby, a te wyglądają następująco:
- w Polsce przebywa obecnie ok. 1,5 mln Ukraińców, z czego według różnych szacunków ok. 70% z nich to kobiety (mężczyźni to ok. 20-30%). 𝐶𝑜 𝑤𝑖𝑒̨𝑐𝑒𝑗 𝑜𝑘𝑜𝑙𝑜 𝑝𝑜ł𝑜𝑤𝑦 𝑜𝑏𝑦𝑤𝑎𝑡𝑒𝑙𝑖 𝑈𝑘𝑟𝑎𝑖𝑛𝑦 𝑝𝑟𝑧𝑒𝑏𝑦𝑤𝑎𝑗𝑎̨𝑐𝑦𝑐ℎ 𝑤 𝑃𝑜𝑙𝑠𝑐𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑜𝑤𝑖𝑎̨ 𝑑𝑧𝑖𝑒𝑐𝑖 𝑖 𝑚𝑙𝑜𝑑𝑧𝑖𝑒𝑧̇.
- według danych NBP pracuje aż 78% dorosłych Ukraińców przebywających w Polsce. Jeżeli chodzi o osoby, które przyjechały do naszego kraju przed rosyjską inwazją wskaźnik ten wynosi aż 93%, a wśród uchodźców po 24 lutego 2022 roku – 68%. 𝘑𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘰 𝘯𝘢𝘫𝘸𝘺𝘻̇𝘴𝘻𝘺 𝘸𝘴𝘬𝘢𝘻́𝘯𝘪𝘬 𝘸𝘴́𝘳𝘰́𝘥 𝘶𝘬𝘳𝘢𝘪𝘯́𝘴𝘬𝘪𝘤𝘩 𝘦𝘮𝘪𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵𝘰́𝘸 𝘸 𝘬𝘳𝘢𝘫𝘢𝘤𝘩 𝘜𝘌 𝘪 𝘫𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘳𝘢𝘬𝘵𝘰𝘸𝘢𝘯𝘺 𝘫𝘢𝘬𝘰 𝘧𝘦𝘯𝘰𝘮𝘦𝘯! Dla porównania w Niemczech pracuje ok. 25% ukraińskich migrantów, a w Czechach – 48%.
- ukraińscy uchodźcy w Polsce praktycznie nie korzystają z zasiłków dla bezrobotnych. Dla 76% źródłem dochodu jest praca, a tylko dla 11% - świadczenia dodatkowe (głównie 800+).
- w latach 2022-2024 Ukraińcy założyli ponad 77 tys. jednoosobowych działalności gospodarczych. Według ambasadora Ukrainy obecnie na terenie Polski około 70 tys. Ukraińców prowadzi firmy.
- według szacunków UNHCR i Deloitte z czerwca 2025 roku migranci z Ukrainy pomogli wygenerować 2,7% PKB Polski, co odpowiada kwocie ponad 90 mld złotych.
- zgodnie z raportem opublikowanym przez
KANCELARIE PREZYDENTA RP w listopadzie 2024 roku, Polska przeznaczyła w okresie 2022-2024 ok. 15 mld zł w formie pomocy wojskowej, ok. 4 mld wyniosły koszty leczenia uchodźców, a łączny koszt utrzymania uchodźców wojennych wyniósł ok. 9 mld złotych (2022 - 4,9 mld, 2023 - 2,5 mld, 2024 - 1,5 mld - tendencja spadkowa). Tymczasem w samym 2024 roku Ukraińcy - według wyliczeń
PAŃSTWOWEGO BGK - w formie różnych podatków i składek społecznych oraz zdrowotnych wnieśli do budżetu państwa ok. 15 mld złotych.
I jeszcze słów kilka nt. rynku pracy:
https://www.rp.pl/rynek-pracy/art429...ikom-z-ukrainy
Nie oczekuję, że Melon zrozumie.