12.11.2013, 17:59

| 

| 

| 

Autobanned. 

Miasto: Wawa 

Motocykl: Tesco

Przebieg: 45 555

Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 14 godz 7 min 24 s 

| 

Cytat: 

Napisał  Złom

Ja ostatnio po powrocie z Krymu dostałem sms'a z banku, że moją kartę mi zablokowano. Po wyjaśnieniach się okazało, że została gdzieś skopiowana i system wykrył próbę nieautoryzowanego użycia. 

Tak więc ja polecam zrobić sobie subkonto w banku i wyrobić kartę do niej, następnie przelać odpowiednią kwotę na to subkonto. 
Jeżeli nam gdzieś skopiują kartę to w najgorszym przypadku będą mieli dostęp tylko do ograniczonej kwoty na tym subkoncie a nie do całej kasy na koncie głównym. 

W Ukrainie na stacjach benzynowych jest nagminne wbijanie kodu PIN na terminalach przez okienko - nie ma możliwości tego zrobić aby nikt nie widział kodu. 
Miałem nawet przypadek, że szyba była lustrem weneckim, tak więc nie widziałem komu daję kartę a Pani mnie nawet poprosiła o podanie PIN'u, ponieważ dziurka w szybie była za mała aby wystawić terminal. Dopiero po wielkiej awanturze, która trwała ponad 30minut udało mi się wejść do środka i osobiście wbić PIN (niestety przez 30 minut nie wiedziałem co się dzieje z moją kartą!). 

Trzeba uważać. Ale i tak uważam, że karta jest bezpieczniejsza niż gotówka (pod warunkiem, że kartę zapasową trzymamy w oddzielnym miejscu). 

Pozdrawiam, Złom 

| 

Złom - nie trzeba subkonta, wystarczy ustanowienie limitu na transakcje.

| 

| 

|