![]() |
Obniżenie Afryki CRF 1000
Witam mam takie pytanie bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jeżeli obniżę o 3 cm na kości tył motocykla to ile wpuścić przednie lagi w półkę żeby jako tako zachować geometrię?
|
Ja kiedyś też chciałem obniżyć AT. Kupiłem do tego celu w USA specjalny zestaw. Ale odpuściłem ten pomysł, gdyż było za dużo pytań na które nie było odpowiedzi. Również centralny i boczne nóżki też trzebaby skrócił. 3 cm to nie wiele a problemów dużo. Kup sobie buty na wyższym podbiciu... jak tak zrobiłem.
|
dzięki za odpowiedź zobaczę jak wymienię kość z tyłu wpuszczę lagi o 1,5-2cm w półki i będę oceniał efekty może metodą prób i błędów to ocenię :-)
|
Którą Afrę masz?
15-20mm to może na kanapie by się udało uzyskać. |
2017r kanapę już przeszywałem za bardzo nie dało się tam zejść w gąbce po za tym chciałem żel wstawić :-)
|
Kupiłem ostatnio sobie i plecaczkowi buty Shima Takeshi. Okazało się, że mają dość grubą podeszwę, że aż musiałem przestawić dźwignię zmiany biegów... Przemakalne, ale przewiewne, bardzo lekkie i wygodne. Wziąłem 2 numery większe i jest super!
@Miki99878 spróbuj, jest teraz niesamowita promocja! Jak nie przypadną do gustu, zawsze można odesłać, ale czy za 3 stówki (sic) jest sens odsyłać całkiem niezłe butki na lato? https://allegro.pl/oferta/buty-przew...is-13850853735 |
Zapytaj Zeta ile może zejść
|
można też się pobawić przy regulacji napięcia wstępnego sprężyny zawieszenia przedniego. Jak masz wersję L z manualna skrzynią biegów, to napięcie przednich lag jest ustawione na 5 obrotów. Można spróbować je popuścić na np. 3 obroty. Motocykl stanie się miękki trochę i przysiądzie na zawiasie. Twardość musiałbyś wtedy wyregulować śrubkami odbicia i dobicia. Tył to samo, wstępne naprężenie sprężyny fabrycznie ustawione jest na 7 kliku od najluźniej ustawionego. Jakbyś odkręcił pokrętło np na 3 kliki, to też moto przysiądzie na zawieszeniu, ale też trzeba bawić się szybkością odbicia i dobicia. Jedyny minus takiego rozluźnienia sprężyn to skrócenie skoku. Zależy też ile ważysz. Jak poniżej 75 kg, to możesz spróbować. Przy skrzyni DCT przód jest skręcony na 8.5 obrotu licząc od najluźniejszego, tył pozostanie tak samo jak w manualu.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:00. |