Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Motocykle rodem z UK (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48236)

muszel72 11.03.2026 12:49

Motocykle rodem z UK

2 Załącznik(ów)
Jest o bawarach, jest o chinolach to może i o motocyklach z UK?
Po kilku miesiącach rozterek i sprzedaży co po ATAS wybrałem Triumph Tiger 900 Rally Pro
Biorąc pod uwagę zgłaszane „drobiazgi” w CRF 1100 oraz to, że życie ma się jedno i nie warto trwać przy jednej marce postanowiłem jak wyżej. Główna rozterka polegała na wyborze pomiędzy DesertX a właśnie wskazanym TT900RP
Ponieważ miałem już kilka Ducati oraz fakt, że Tiger w serii oferuje sporo więcej dodatków wybór choć niełatwy to jednak padło na brytola.
Zapomniałem wspomnieć, że porównując nową ATAs wyposażeniowo do tegoż Tigra to wyszło 20 kpln za niego ta jej. Fakt, iż jest z 24 ale również nowy.
Mam już przyniesionego przez Mikołaja w 25 roku Rocketa więc teraz jeszcze kaszkiet i będzie komplet.
Niech się inni ujawnią.

chomik 11.03.2026 12:56

No to gratulacje :) ładne moto.

No i dawaj jakąś recenzję jak już go posmakujesz.

Bulwiak 11.03.2026 13:05

@muszel72 gratulacje :drif: Piękny motocykl. Fajnie się jeździ. Byłem na jazdach próbnych. Niech cieszy pazurem

FELIX 11.03.2026 13:18

Też nie wytrzymałem i uległem jakiejś magii Triumpha....
Gratulacje...

muszel72 11.03.2026 13:21

Dzięki. Będę meldował.

Wegrzyn 11.03.2026 13:21

Gratulacje! Ja kiedys mialem Tigera 955i, jezdzilem tez 800, ale jakos mnie wtedy nie przekonal. Za to o 900 slysze same superlatywy. Niech Cie wozi dlugo i daleko.

CzarnyEZG 11.03.2026 13:53

Gratulacje :)

Skoro moto z UK to polecę sucharem:

Zamówiłeś już zestaw do konwersji, żeby biegi i tylny hebel miejscami zamienić? :D

Witkacy 11.03.2026 14:01

1 Załącznik(ów)
Ujawniony :)

barnaba 11.03.2026 15:51

Gratulacje, też mam Tigera (tylko ze 800) - niestety dostępność części jest dość mocno utrudniony - praktycznie tylko OEM

consigliero 11.03.2026 18:58

Miałem kiedyś motocykl rodem z UK ale to było BMW F650 twin :)

Gratulacje

madafakinges 11.03.2026 20:51

Czekam na więcej wrażeń

Prof.Woland 11.03.2026 21:05

Gratulacje, jeden z moich wyborów na następny motocykl, teraz Tiger 900 GT. Niestety nie umiem wstawic zdjecia��

Hankiss007 11.03.2026 21:19

Mieszkam w UK 45 lat, miałem wiele motorów kupionych z drugiej ręki, bo było to moje hobby. Generalnie tutejsze motocykle są często zardzewiałe, kiepsko serwisowane i zajechane. Wielu Anglików traktuje motocykle jako jedyny środek transportu (do pracy) i nabijają 20k miles rocznie, nie maja czasu na „pieszczenie” maszyn. Dlatego należy uważać prze zakupie. Zdarzają się tu okazje, gdy młodzi ludzie kupują drogie maszyna w leasingu, za rok tracą pracę i nie stać ich na spłaty. Więc, jeśli ktoś ma sumienie „żerowa” na cudzym dramacie to może wychaczyć dobry sprzęt. Z tego co wiem od polskich importerów, po brexicie import do PL się nie opłaca. Triumph, w Anglii to kultowa marka, ale czy dobra….? Moje doświadczenie mówi że raczej nie. Miałem Trophy 1250, jazda na daleki dystans super, ale obsługa do bani. Tigera 800 sprzedałem po 3 miesiącach bo nie byłem nim zachwycony, i wkurzała mnie głośna praca silnika. Do dzisiaj mam Bonneville America 865 (2013), który kupiłem okazyjnie (nie wiem po co) i stoi mi do dzisiaj bo nikt go nie chce odkupić. Mam kilku znajomych, którzy kiedyś nabyli sprzęty rodem ze Szwajcarii i Holandii. Ich maszyny były w znacznie lepszej kondycji niż „angole”.

Jarczoq 11.03.2026 21:45

Cóż ... Bielizna ma swój charakter. Czy mniej czy bardziej agresywne strojenie, jest wyrywna (trypel). Mam (jeszcze) co prawda 955RS, ale mam do czynienia z różnymi (tylko Rocket-a jeszcze miałem okazji poznać). Porównując 800 i 900, to ta druga ma bardziej rześki dół, ale musi być do 24 roku. Później Euro5 zrobiło swoje i efekt jest taki, że trzeba mocniej odkręcać, żeby jechał, jak wcześniej. Co do "osiemsetki", to sprzęt godny polecenia pod wieloma względami. W nowych mamy do czynienia z wadliwą elektryką/elektroniką - coś, jak gówniane tv w Ondzie. Co do egzemplarzy z wyspy, to nie raz ośki (głownie tylne) wybijałem dwu-kilowym czujnikiem - tak były zaropiałe (nie wspominając o elektryce). Mowa tutaj o różnych markach. Jeśli chodzi o silnik, to trzy cylindry są bardzo fajne i można na wiele sposobów je stroić i osobiście bardzo go lubię, ale na asfalcie.

zimny 11.03.2026 22:39

Z zaciekawieniem będę zerkał. Z nowoczesnych motocykli ten Tiger 900 bardzo fajny się wydaje. Względem 800 to chyba tam są zmienione wykorbienia wału? Bo pracuje chyba inaczej.

Miałem...hm, sporo motocykli, ale głównie niemieckie i japońskie. Brytyjskiego nie miałem - jeszcze :rolleyes:

Pozdrawiam
zimny

Jarczoq 11.03.2026 23:16

Tak. To nawet słychać. Dlatego w niskim zakresie obrotowym (jak pisałem) jest inna od "osiemsetki". Trampki są git - spróbuj.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:34.