Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47915)

mdxmd 03.11.2025 10:55

Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup

Hej!

https://www.facebook.com/permalink.p...ref=embed_post

trafiło na nie byle kogo i słabo to wygląda, ale fakt, że się zepsuło to trudno zdarza się nawet najlepszym ale 6 miesięcy braku części to porażka.

matjas 03.11.2025 11:38

no i elegancko.
znam od kuchni co się dzieje jak się patrzy tylko na SALES a AFTERSALES ma się w dupie. jeszcze parę takich akcji i będą musieli mocno odgruzowywać to co przypadkiem udało się stworzyć.

podsumowując - nie dziwi nic.

szynszyll 03.11.2025 13:26

wystarczy wejsc na polska grupe CF450MT na FB. ofert sprzedazy mlodych motocykli z malymi przebiegami ma wiecej tylko CRF1100. jest tego MASA. dziwnym trafem sie nagle wielu osobom 'odwidzialo'.

p.s. kilka tygodni temu przekopalem katalogi CF pod katem tej 450 wlasnie. jest slabo - na czerwono albo 'pod zamowienie'

mdxmd 03.11.2025 13:52

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 891844)
wystarczy wejsc na polska grupe CF450MT na FB. ofert sprzedazy mlodych motocykli z malymi przebiegami ma wiecej tylko CRF1100. jest tego MASA. dziwnym trafem sie nagle wielu osobom 'odwidzialo'.

p.s. kilka tygodni temu przekopalem katalogi CF pod katem tej 450 wlasnie. jest slabo - na czerwono albo 'pod zamówienie'

widać pierwsze zauroczenie jak zawsze mija szybko i wychodzą mniejsze czy większe fiołki, natomiast jedno łączy te wszystkie chińczyki - szarpanie przy delikatnej jeździe gdy jedziesz na małym otwarciu przepustnicy. Dla mnie byłoby to nie do przyjęcia. Wąs z Jednoślad.pl testował nowego voge 800 Rally i też zwrócił na to uwagę, model 900DS to już masakra ale coś tam w sofcie lekko poprawili i podobno da się żyć co nie oznacza, że jest idealnie. CF 450MT też ma z tym problem od początku i że niby 2025 jest dużo lepiej.

Na dzień dzisiejszy te motocykle mają znikome przebiegi i następne fiołki będą wychodzić w przyszłości bo może się okazać, że łatwiej kupić części do Junaka z 1960r. niż chińczyka 2024. Nawet teraz jak coś urwiesz czy połamiesz to szukaj wiatru w polu.

rumpel 03.11.2025 14:21

mnie trochę zastanawia ilość ogłoszeń o sprzedaży CF 450 często kilku miesięcznych ze znikomymi przebiegami,

Prof.Woland 03.11.2025 14:51

Bardzo podobna sytuacja jest z rynkiem wtórnym Suzuki Vstrom 800, pełno używek z przebiegiem kilku tysięcy kilometrów, a przecież ten motocykl wygrał Alpenmasters.

szynszyll 03.11.2025 15:08

jak zwykle bede sie wymadrzal. z tego co przekutalem na podnosniku do wypozyczalni zebralbym zestaw XT660R. proste, trwale, sympatyczne - chociaz robione przez Algierczykow pod Paryzem. jest szpryca i swiety spokoj. ale wiadomo: przedsiebiorca potrzebuje FV, kosztow, amortyzacji - kumam. dzis pojecia nie mam po co bym poszedl do salonu, zeby bylo 'do tanca i do rozanca' :( spsialo wszystko. wtopa z KLE500 to jest objaw skrajnego olewania klienta i robienia motocykli przez pawiany

ŁukaszBIA 03.11.2025 15:17

Ja bym chyba wybrał transalpy i t7 do wypożyczalni. Proste, sprawdzone już konstrukcje, części i akcesoria dostępne, fv też. Na myśl mi jeszcze przychodzi Himalayan mocno ostatnio promowany na naszym rynku. Z tego co widać potrafi znieść dużo.

Babel 03.11.2025 15:34

Nie mam FB na kompie ale na telefonie coś się podpowiedziało o wypożyczalni której CF Moto po pól roku w serwisie stoi ?? - o to chodzi w linku z pierwszego posta ??

mdxmd 03.11.2025 15:37

podobno CF od 2025 daje gwarancje tylko na 20.000km i 5 czy 7 lat !

https://www.facebook.com/permalink.p...00063667685972

madafakinges 03.11.2025 15:50

Ludzie się rzucili a okazuje się że przesiadka z większego moto na 450, to nie dla każdego...

Akcja z awaria to szarpanie się przez pół roku z serwisem to słyszałem takie historie i z hądą(u nas na forum) i ktm (nawet ostatnio słynny filmik o 1290) i trijumfami etc.

Ogólnie od autoryzowanych serwisów to najlepiej trzymać się z daleka i najlepiej, żeby się moto nie psuły= takie moje przemyślenia.

PS. każdy kto się ludzi że nowe chińczyki będą tak trwałe i bezawaryjne jak stare jamachy czy hądy jest po prostu naiwny. Jak będę się wybierał na naprawdę daleki wyjazd poza Europę to na pewno wezmę afre a nie kove

mdxmd 03.11.2025 16:38

Zadziwiające, że na tak zjedzoną biurokracją UE dopuszcza się dowolność w warunkach gwarancji - coś nie do pomyślenia w innych branżach a tutaj aż się prosi aby UOKIK zabrał się za absurdalne zapisy ale jak ma się zabrać jak prawo w tym przypadku to wolna amerykanka. Na rynku telekomunikacyjnym klient to jest święta krowa i to dosłownie bez ściemy a jego miesięczne uszczuplenie to kilkadziesiąt złotych. W motoryzacji mamy zakup za 30.000zł i gwarant ma klienta w dupie.

Z tą przesiadką to nawet z GS1250 gość był zachwycony CF jaki to wszechstronny aż do czasu, gdy zjeździł wszystkie okoliczne krzaki i trzeba było pojechać na dalsze... a na koniec wyszło, że te krzaki to nie był jakiś tam hardoff i gs też by spokojnie przejechał a w błocie po kolana to nie bardzo go kręci taka jazda....

madafakinges 03.11.2025 16:46

a o co chodzi z warunkami gwarancji bo nie napisał a nie wiem?

Melon 03.11.2025 16:47

Ale jak dwa po 30 kupisz znaczy jeden do jeżdżenia ,drugi na części to drogo jest ?

mdxmd 03.11.2025 16:47

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 891858)
a o co chodzi z warunkami gwarancji bo nie napisał a nie wiem?

https://www.facebook.com/permalink.p...00063667685972

Tutaj gość miał podobny problem, serwis zadziałał w porę a gość pilnował warunków gwarancji... , motocykl mu zrobili ale też h.. czekał na części, tyle, że miał inny motocykl to sezon uratował

https://youtu.be/SZCV1sQ2QOk?si=pSxDUpUF3rqp7OQv

szynszyll 03.11.2025 17:20

tak - malym druczkiem na dole chinskie firmy deklaruja ochrone na znikome przebiegi. na grupach jest o tym mowa i lekkie niedowierzanie.
t7 wysokie i zaweza pule klientow. w USA i Kanadzie chyba jeszcze sa DR650SE, KLR650 i Hondy RFVC.
jak wyzej: mam kapital i pomysl i za boga nie wiem czym ma byc moja 'flota' by jej ufac i by zarabiala. jesli tylko szosa to Versys 650 albo Honda NC ale to ciasnawe. gdyby moi klienci mieli zjechac w off nie mam pojecia co im zaproponowac by spokojnie spac :( pokroicie mnie na kawalki ale moze KTM390 ADV?

ArEZ 03.11.2025 19:19

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 891848)
... jedno łączy te wszystkie chińczyki - szarpanie przy delikatnej jeździe gdy jedziesz na małym otwarciu przepustnicy...

W niechińskiej Hondzie NC700X też jest to szarpanie. Jazda w korku to dramat. Ale to podziękuj Unii i jej normom Euro. Producenci próbują trochę oszukać system i takie mapy robią, że przy ujęciu gazu przepustnica się całkiem zamyka.

szynszyll 03.11.2025 21:41

przy projektowaniu euro5 madrych nie bylo. czy to europa, czy azja. to jest p... pomysl ludzi co myla Volt z Bolt. mam firme semi europa semi afryka semi azja: Kawasaki Versys 300. laik ogarnie. byl motocykl ale czuby musza miec 'litra'. wszyscy na pelnej pizdzie ida na stojaka bokiem.
reasumujac: 19'/17' 300-400ccm, curb weight 165kg, skok ~190mm, tarcza 319mm, wtrysk, baniak ~19L. i dla turysty co lize teamat baja. cena w UE 7 tys euro brutto

matjas 04.11.2025 10:26

Cytat:

Napisał ArEZ (Post 891868)
W niechińskiej Hondzie NC700X też jest to szarpanie. Jazda w korku to dramat. Ale to podziękuj Unii i jej normom Euro. Producenci próbują trochę oszukać system i takie mapy robią, że przy ujęciu gazu przepustnica się całkiem zamyka.

O czym Ty piszesz. Nc700 to jest już historia.
W 750 nie za żadnego szarpania a tylko to zostało na rynku.

Gwarancja na papierze marketingowa to może być i 7 lat. Żeby tylko ładnie wygladalo. Ilość wyłączeń które są zawarte w umowie będzie duża i z każdym rokiem eksploatacji coraz większa.
Czasami pięknie się różnimy z Szynszylem :) ale tu się z nim zgadzam: żadnej chińszczyzny i żółtego chujograjstwa. Świat dokona swoich wyborów jak powyżej widać ale ja nie muszę przykładać do tego ręki. PO raz kolejny dziękuję Bogu za to że mam taką możliwość.

Dredd 04.11.2025 10:43

Cytat:

Napisał matjas (Post 891882)
Gwarancja na papierze marketingowa to może być i 7 lat. Żeby tylko ładnie wygladalo. Ilość wyłączeń które są zawarte w umowie będzie duża i z każdym rokiem eksploatacji coraz większa.
Czasami pięknie się różnimy z Szynszylem :) ale tu się z nim zgadzam: żadnej chińszczyzny i żółtego chujograjstwa. Świat dokona swoich wyborów jak powyżej widać ale ja nie muszę przykładać do tego ręki. PO raz kolejny dziękuję Bogu za to że mam taką możliwość.

Ja skusiłem się na chińskiego robota sprzątającego.
Chińczycy uczciwie - NIE DAJĄ ŻADNEJ GWARANCJI :D
Przysługuje mi tylko (jako konsumentowi) rękojmia od sprzedawcy, czyli handlującej na Allegro spółki z o.o. z kapitałem zakładowym 5 tysięcy złotych...
Choć to moja świadoma decyzja, to podejście do klienta świadczy o firmie.

P.S.
Polecam arcyciekawą książkę o Chinach, którą kiedyś przeczytałem: Peter Hessler "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach".
Z niej dowiedziałem się wielu ciekawostek o myśleniu Chińczyków, m.in. w każdej książce dot. "samorozwoju" jest rada: aby się dorobić, należy... oszukiwać innych :lol8:

mdxmd 04.11.2025 11:57

Te gwarancje musza zostać w jakiś sposób uregulowane sprzedawca czy producent nie może sam sobie tylko jak mu się widzi ustawiać warunków gwarancji. Wyobraźcie sobie, że sprzedaję Internet i w warunkach umowy zawieram drobnym drukiem informację, że w ciągu dnia może nie działać a awaria do 7 dni to nie jest problem, że o 1 w nocy działa ok ale ok 20:00 to ledwo ledwo no i robię super marketing z umową na 5 lat oraz 2000zł kary umownej. Łapie frajerów i sobie żyję - tak to mniej więcej wygląda teraz w motoryzacji tylko kary umowne to nie jest 2000zł a 20.000-30.000 a czasem i więcej bo to co dostajemy może okazać się kupą wartą tyle co 200kg złomu.

Motocykl jako pojazd służy do jazdy i ma jeździć .... to jest jego podstawowy cel podobnie jak dostęp do sieci w przypadku Internetu koniec kropka! co nas obchodzi, że jest jakiś problem z częściami ? to tak jakby był problem z zasilaczami do rutera wifi i przez miesiąc nie możesz korzystać z tego co zakupiłeś... Jeżeli

szynszyll 04.11.2025 12:22

w nocy jak ruszy transfer wrzuce Wam ostatnie ksiazki o Chinach jaki sluchalem + cos waznego PDF + niespodzianke

szynszyll 04.11.2025 12:27

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 891885)
Te gwarancje musza zostać w jakiś sposób uregulowane sprzedawca czy producent nie może sam sobie tylko jak mu się widzi ustawiać zecznika patentowego'. warunków gwarancji. Wyobraźcie sobie, że sprzedaję Internet i gw warunkach umowy zawieram drobnym drukiem informację, że w ciągu dnia może nie działać a awaria do 7 dni to nie jest problem, że o 1 w nocy działa oo'k ale ok 20:00 to ledwo ledwo no i robię super marketing z umową na 5 lat oraz 2000zł kary umownej. Łapie frajerów i sobie żyję - tak to mniej więcej wygląda teraz w motoryzacji tylko kary umowne to nie jest 2000zł a 20.000-30.000 a czasem i więcej bo to co dostajemy może okazać się kupą wartą tyle co 200kg złomu.

robilem 5 lat w 'kancelarii rzecznika patentowego'. wniosek:
targi w mediolanie, chinczyk ma twoje wzory i rozwiazania nad ktorymi pracowales 30 lat. co mu mozesz zrobic? NIC! ma Cie w dupie i bedzie zyl z kradzieży i handlowania TWOIM czasem i praca. a jakis kosmita plecie tu o latawcach i sztucznych ogniach. wyprzedzili USA! tylko USA robi leki na zaburzenia psychotyczne. sorry. noze dobre robi zeby sobie wbic w brzuch i skonczyc p... lider technologii z bosymi wieśniakami w stanie Syczuan. grube odklejenie: pkb per capita według psn 72 miejsce na 190. bialorus-armenia. azerowie juz sa wyzej. ale j... logike jest w kiosku Życie na gorąco a Elvis zyje w Kolumbii. Huawei jest liderem rynku a Apple projektuja chinczycy w przerwie na fajke za barakiem.

Boldun 04.11.2025 13:23

Cytat:

Napisał Dredd (Post 891884)
Ja skusiłem się na chińskiego robota sprzątającego.
Chińczycy uczciwie - NIE DAJĄ ŻADNEJ GWARANCJI :D
Przysługuje mi tylko (jako konsumentowi) rękojmia od sprzedawcy, czyli handlującej na Allegro spółki z o.o. z kapitałem zakładowym 5 tysięcy złotych...
Choć to moja świadoma decyzja, to podejście do klienta świadczy o firmie.

Słyszałem o tym że wszystkie "smark" urządzenia nas w pewien sposób śledzą.. niektórzy się bronią np. zaklejając kamerki w laptopach czy tam innych.
Tu przykład takiego robocika sprzątającego. Tak, Uważaj ;)

graphia 04.11.2025 17:41

Cytat:

Napisał Boldun (Post 891890)
Słyszałem o tym że wszystkie "smark" urządzenia nas w pewien sposób śledzą.. niektórzy się bronią np. zaklejając kamerki w laptopach czy tam innych.
Tu przykład takiego robocika sprzątającego. Tak, Uważaj ;)

Mnie nikt nie śledzi! Ja mylę TROPY!

szynszyll 04.11.2025 18:02

przeanalizujcie ostatnie rozmwy Trump vs Xj. wnioski: kopcie to i trujcie sie, pies was j... inaczej polatacie na drzwiach od stodoly. kilka dni pozniej boeing poinformowal o duzych zamowieniach dla China Cargo i lini cywilnych.

- architektura procesorow
- mozliwosc ich produkcji
- wlasny OS z zapleczem aplikacji
- wlasny silnik turbowentylatorowy

i wiele innych - ryżojadki nie maja z tej listy NIC. pierdyliardy wiekow przed nasza era wymyslili dżonki i kompas. szał! 400 ostatnich lat cesarstwa byli okupowani przez Mandżurów. szkoda paluchow, jak ktos w biblioteke kamieniami rzuca.

Melon 04.11.2025 19:33

200kilo i 200kuni mocy. Początek 13:26

Adagiio 04.11.2025 19:58

Pewnie niektórzy zapomnieli że Yamaha kilkanaście lat temu w R1 osiągnęła jedno kilo na jednego kunia mechanicznego. Pytanie pozostawię bez odpowiedzi, co wtedy zrobili Chinole w segmencie super sport ? :haha2:

szynszyll 04.11.2025 20:01

aha. i czesci w żabce u pani basi za 3 lata. gdybym mial objechac swiat za Wasza kase wybralbym:

- XT600Z Tenere 1988
- XL600 VH-06 1987
- XTZ 660 1992

nie mialbym lampy LED i WiFi. trudno. za 5 lat bedzie kabaret z ryżotechem bo firmy albo znikna albo beda mieli klientow w dupie. jak dzis: do bramy i sie nie znamy.

trzeba miec w glowie bloto, zeby porownywac takie cuda jak: FZR1000, Hayabuse, FireBlade, czy ZZR z tym ryzowym ksero :O zobacze chinski motor na wyspie Man to pocaluje sie w łokieć. ta czern do dzis nie potrafi zrobic litrowego silnika R4 DOHC co Japonia oddala do salonow w 1979 roku. 47 lat temu!!!!!! goscie produkuja TU-16 z 1953 roku :D litości.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:48.