Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Schuberth C5 ANC (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48562)

ramires 16.06.2026 23:41

Schuberth C5 ANC

Kilka osób wie, że ostatnio mam coraz więcej mniej lub bardziej sensownych rzeczy do testowania.

Przez ostatni weekend miałem okazję MOCNO testować najnowszy kask C5 z systemem ANC (dodatkowo z interkomem Cardo).

Jeździliśmy przez pełny weekend dosyć sporo w grupie - 11 motocykli i wszystkie były w to wyposażone - w ten system.

Kask dla wielu już dobrze znany, bo model jest już chyba z 2 lata na rynku.

Jednakże ANC to totalna nowość.

Nie tak dawno media pokazywały gdzieś na targach nowość - aktywny system niwelowania szumu.
Będąc sobą pomyślałem, że ten system to będzie kolejny marketingowy bełkot.
Odszczekuję to!

Po pierwsze.
ANC - Active Noise Cancelling
Działa to w oparciu o przeciwfalę i wyrównanie ciśnienia akustycznego wewnątrz kasku.
Można oczywiście to włączyć/wyłączyć, więc jeśli by się okazało, że komuś to nie leży to może to wyłączyć.

Po drugie.
Wycina skutecznie ale nie agresywnie wszelkie zakłócenia/dźwięki harmoniczne - szumy, piski, silny jednostajny wiatr ale pozostawia wbrew pozorom sporo dźwięków otoczenia.
Wycina najniższe tony jak i najwyższe - jednocześnie sprawiając, że komunikacja przez interkom jest jeszcze wyraźniejsza.

Testowałem to w terenie, w mieście, na autostradzie - sceptycznie podchodząc mimo wszystko do tego, ale... to działa.

Nie sądziłem, że taki bajer ma rację bytu a jednak.

W terenie wolałem mimo wszystko słyszeć wydech i silnik dlatego po zabawie w testowanie wyłączałem to.

Są też minusy. Cena kasku z tym systemem.
Nie ma jeszcze chyba oficjalnej ceny - są domniemane.

Jedną rzecz mogę powiedzieć tak od siebie, totalnie.
Pierwszy raz łeb mnie nie bolał od szumu, po testach aż żal było oddawać ten kask... i zakładać starego mojego Nolana N103...

Samo Cardo - które de facto w tym kasku miałem okazję pierwszy raz testować - rewelacja. Rozmowa przez telefon mega wyraźna, rozmowa przy autostradowych prędkościach - bezproblemowa i wyraźna.

Osobiście nie sądzę, abym kupił coś takiego - cena zaporowa dla mnie - ale gdyby to było osiągalne - chyba bym się skusił.

Gdyby cenę odstawić na bok - tak, tak, tak, zdecydowanie.
Wiem, że podobnie mogą działać dobrze dobrane korki do uszu i wcale im nie ujmuję, bo sam często z tego korzystam, ale to "elektroniczne" wyciszanie zbędnych dźwięków otoczenia spodobało mi się.

Nie sądziłem, że doczekam czasów, gdzie będę mógł opisywać takie zabawki :)

--------
ps. nie jestem sponsorowany, zostałem zaproszony do testów 11 motocykli ADV na prawko kategorii A2 przez MotoVoyagera - stąd miałem okazję kilka rzeczy namacalnie sobie przetestować.

Dubel 17.06.2026 06:42

ANC jest szeroko stosowane w sluchawkach i dziala wysmienicie wiec i w kasku musi sie sprawdzac.

consigliero 17.06.2026 08:13

Miałem dokupić intercom do E2 i byłby to cardo, ale szkoda mi było wydać 1500 PLN. Na razie i tak jeszcze nie jeździłem w nowym kasku

chomik 17.06.2026 08:21

1 Załącznik(ów)
Rzeczywiście cena zaporowa.

PARYS 17.06.2026 08:24

Ramires ten ANC w kasku to jest wmontowany z jakimś interkomem? Czy też jest to ANC w kasku + do tego interkom?
Pytam bardziej jako ciekawostka...

ramires 17.06.2026 08:41

a wiesz, że nie dopytałem. Mieliśmy podpięte CARDO do tych kasków.
Skoro sterowanie jest przez centralkę to raczej + cardo

consigliero 17.06.2026 08:44

Z tego co piszą to anc tylko do c5 i niech tak zostanie :)

chomik 17.06.2026 08:45

Kask Schuberth C5 ANC przystosowany jest do montażu systemu komunikacji SC Edge ANC opracowanego we współpracy z Cardo (system komunikacji w zestawie). Interkom posiada wszystkie cechy wersji SC Edge, poszerzone o technologie aktywnej redukcji hałasu ANC. Niezawodną komunikację w grupie gwarantują takie rozwiązania technologiczne jak: DMC Mesh 2, Bluetooth 5.2, obsługa Natural Voice, aktualizacje oprogramowania Over-The-Air i zasięg interkomu do 1,6 km. Instalacja, konfiguracja oraz użytkowanie systemu są niezwykle szybkie i łatwe. Interkom motocyklowy SC Edge ANC to model specjalnie stworzony do kooperacji z kaskiem C5 ANC.

Technologia Aktywnej Redukcji Hałasu ANC (Active Noise Cancellation) pomaga kontrolować dochodzące z zewnętrznego otoczenia odgłosy, na które narażeni są motocykliści. Niektóre dźwięki mogą rozpraszać uwagę, powodować zmęczenie, a nawet doprowadzić do długotrwałego uszkodzenia słuchu. Technologia ANC to innowacyjne rozwiązanie, które znacząco podnosi poziom bezpieczeństwa i komfortu podczas jazdy.

PARYS 17.06.2026 09:26

Nie no ANC to jest mega sprawa! Używam regularnie audiotechnika w pociągach, samolotach itd.
Włączasz playlistę calming music i można spać w największym hałasie. Zresztą słuchawki BHP mają te rozwiązania od jakiegoś czasu.
Także pod tym względem zajebiste, ale... jak łańcuch zaczyna napieprzać np. to tego nie usłyszysz no nie?

matjas 17.06.2026 09:28

to jest dla użytkowników BMW - tam najwyżej łańcuch rozrządu może zacząć nap... a wtedy to wiadomo - memory 5 i laweta :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:37.