Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Napęd prędkościomierza (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47736)

Jarczoq 18.10.2025 17:10

Wolę używkę niż takie coś.

ramires 20.10.2025 12:00

Ten ślimak wydrukowany to naprawdę kiepskie wykonanie...

Ktoś, kto to drukował leciał na "szybkość".
Warstwa strasznie gruba... można to naprawdę lepiej wykonać kosztem czasu druku.

Przekopałem swoje zasoby i nie mam obecnie żadnego zajechanego napędu ślimaka. Jakby ktoś chciał się pozbyć to chętnie przyjmę - mowa oczywiście o korpusie. Mam pomysł na to, ale muszę jeden przeciąć, aby dwie rzeczy zweryfikować.

Mac13k 20.10.2025 12:10

Myślisz, żeby tego nie montować i jednak zamówić oryginał? Nie chciałbym, żeby znów ta metalowa zębatka ucierpiała. ;)

Cytat:

Napisał ramires (Post 891028)
Ten ślimak wydrukowany to naprawdę kiepskie wykonanie...

Ktoś, kto to drukował leciał na "szybkość".
Warstwa strasznie gruba... można to naprawdę lepiej wykonać kosztem czasu druku.

Przekopałem swoje zasoby i nie mam obecnie żadnego zajechanego napędu ślimaka. Jakby ktoś chciał się pozbyć to chętnie przyjmę - mowa oczywiście o korpusie. Mam pomysł na to, ale muszę jeden przeciąć, aby dwie rzeczy zweryfikować.

ramires 20.10.2025 12:37

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Mac13k (Post 891029)
Myślisz, żeby tego nie montować i jednak zamówić oryginał? Nie chciałbym, żeby znów ta metalowa zębatka ucierpiała. ;)

Zębatka plastikowa obrywa przez wytarcie korpusu w miejscu, gdzie chodzi metalowa ślimacznica. Ona z czasem przez wytarcie "spada" niżej i ma kontakt w miejscu, gdzie jej nacięcie już nie jest w "środku" względem plastikowej, a tam jak można się domyśleć metalowa część wyciera już plastikową... i tu jest cały problem. Grubość tego wydruku i "zaokrąglone" końce zębów mogą tak czy inaczej nie współgrać od razu z metalową częścią.

Załącznik 146620

Wieczorem zrobię jednak model i pokażę o co w tym wszystkim wchodzi.

ramires 20.10.2025 21:08

10 Załącznik(ów)
Rysunki poglądowe, ale ideowo będzie wiadomo o co chodzi.

Więc tak (subiektywnie).

Głównym powodem awarii napędu prędkościomierza - często potocznie mówimy, że jest ścięty ślimak. Jest to skutek tylko ZANIEDBANIA własnego lub poprzedniego właściciela lub też po prostu braku wiedzy, że takie elementy po prostu trzeba regularnie przy serwisie czyścić/sprawdzać. Tak samo tyczy się linki napędu przenoszącej obroty do samego licznika.

Mamy sobie ślimak - ten plastikowy, drogi... upierdliwy...

Załącznik 146627

Na rysunku element nr 19.

Załącznik 146628

Mamy tutaj ideowo pokazany napęd prędkościomierza.

Składa się z 2 podkładek, plastikowej jak i metalowej ślimacznicy.

Koło się kręci i przez zabierak po stronie koła zazębia się z poniższym ślimakiem "plastikowym".
On przenosi napęd na metalową ślimacznicę i idzie już dalej ruchem obrotowym przez linkę do prędkościomierza. To dla wszystkich jest jasne i nie ma co się rozwodzić.
Załącznik 146629

Wracając do meritum.

Nie ma za bardzo innej opcji aby nadmierne zużycie nie było z winy zaniedbania w ten czy inny sposób (pomijam przebiegi 100kkm+ gdzie sam przebieg siłą rzeczy zrobi swoje). Zaraz pewnie Dzieju się odpali i powie, że on problemów nie ma - ale Dzieju DBA z tego co wiem i dlatego to nadal u niego żyje.

Skąd bierze się ścinanie plastikowej zębatki? W 80% przypadków (wartość totalnie z dupy i szacunkowa na podstawie tego, ile afryk miałem w rękach swoich i nie tylko) winne jest wytarcie obudowy/korpusu samej przekładni.

Metalowa ślimacznica jest tak nacięta, że tylko centralna jej część ma właściwą głębokość, aby idealnie się zazębiała z plastikową.

Załącznik 146631

Jeśli tylko wyrobiony jest korpus to metalowa ślimacznica już nie łapie gdzie trzeba i tnie plastikowe zęby.

Gdy prawidłowo
Załącznik 146634
Załącznik 146632

Gdy już korpus jest wytarty
Załącznik 146633

Tu mniej więcej jest pokazane jaka część styczna nie niszczy zębatki.

Załącznik 146630

Tutaj jak się dobrze przyjrzycie to widać, że część zębów nie wchodzi w podstawę nacięcia i następuje zniszczenie plastikowego elementu.

Załącznik 146635

Wskutek wycierania się w korpusie gniazda metalowej ślimacznicy, która idzie "w głąb" korpusu przestawia się "środek" i następuje uszkodzenie

Załącznik 146636

Nam nadzieję, że się to przyda, bo problem z wiekiem motocykli wyposażonych w taki układ będzie postępować, ale można go bardzo mocno spowolnić przez regularny serwis.
Z własnego doświadczenia używam smarów do przekładni kątowych do kos spalinowych, smar jest cały czas "miękki" ale nie wypływa od temperatury.

Dla przypomnienia. (ceny detaliczne salonowe).
44806-MV1-003 - 145zł (ślimak)
44809-ML7-003 - 13zł (podkładka)
44800-MV1-003 - 690zł (kompletny napęd, w tym ślimak i podkładki, nie da się kupić samego korpusu).

ps. przełożenie jest 1:3 - jeden obrót koła daje nam 3 obroty ślimacznicy zdawczej przekazującej już obroty do licznika.

Jarczoq 20.10.2025 21:59

Jest dokładnie, jak napisałeś, o czym wspominałem wcześniej. Ja używam smar łożyskowy PetroCanada.

renant 21.10.2025 11:29

Cytat:

Napisał chomik (Post 887415)
Aby naprawić trzeba wywiercić dziurę wkręcić śrubkę aby nie opadał ślimak i już. Wcześniej wymieniałem, smarowałem, podkładki sratki i co jakiś czas czekał mnie nowy teflon. Od czasu odwiertu, będzie parę lat i wiele kkm mam święty spokój i nic nie smaruje, ani nie czyszczę, od czasem jak się zdarzy koło zmieniać, oponę, dętkę.

Chomik, mógłbyś zamieścić zdjęcie odwiertu i śróbki? Czy to się wierci od przodu obudowy w osi ślimaka?

dawid8210 21.10.2025 15:02

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał renant (Post 891077)
Chomik, mógłbyś zamieścić zdjęcie odwiertu i śróbki? Czy to się wierci od przodu obudowy w osi ślimaka?

Wiercisz jak zaznaczyłem w tym wypuscie. (Obudowa pierwsza lepsza z neta) Wkrecasz śrubkę m5 na klej, na tyle aby ślimacznica zaczęła się swobodnie kręcić. Mam tak od chyba 10 lat.

ramires 21.10.2025 15:29

trzeba to w miarę równo zrobić - ślimak z RD04/07 ma tam podcięcie więc trochę "celowania" trzeba ;)

renant 21.10.2025 15:44

Ok. Wszystko jasne. Dziekuję.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:07.