Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47915)

Lis 10.08.2026 16:42

Na jesieni 2024 interesowałem się MG... Ochłonąłem jak poczytałem o rosyjskich forach, na których wtedy pisano to co tutaj: jakakolwiek naprawa poza wymianą filtrowo-olejową = masakra. Miesiące oczekiwań.
Tej jesieni przejadę się po odwiedzonych wtedy salonach i zapytam o obiecane mi wtedy magazyny części, które się już budują... MG, Chery (Jaecoo), Dongfeng Motor Corporation (Forthing). Will see.

szynszyll 10.08.2026 18:01

w AlMot jak ludzie pytaja o czesci do Junaka to słysza tekst: statek juz płynie
z grupy na FB

chomik 10.08.2026 18:01

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 913903)
w AlMot jak ludzie pytaja o czesci do Junaka to słysza tekst: statek juz płynie
wyczytane na grupie FB

Okręt mój płynie dalej gdzieś tam.

magneto 10.08.2026 20:15

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 913893)
w psychologi i psychiatri nazywa sie to 'mechanizmy obronne'. mamy ich kilka. najwazniejsze to zaprzeczenie, wyparcie i projekcja. kiedys przy kawce z komputera opisze jak uzywaja ich wlasciciele chinskich motocykli w polskim internecie.

Jest jeszcze bardzo ważna Racjonalizacja... (Dual Use... że tak powiem).

Decent 10.08.2026 20:31

Cytat:

Napisał matjas (Post 913849)
jakkolwiek pod wieloma względami /min pod względem świadczeń gwarancyjnych - w tym również tych PO gwarancji/ podziwiam markę ze śmigłem, tak są oni, wypisz, wymaluj przykładem na robienie z klientów królików doświadczalnych. Oczywiście - są na tyle ogarnięci, że potrafią wypuścić na rynek produkt 'już wystarczająco dobry' a resztę dotestować w praniu - ogłosić parę akcji naprawczych, wydać parę euro na poprawę i w ten oto sposób, od kilku dekad :D, ostatnie lata produkcji każdego modelu BMW uważa się za najlepsze.

czy chińczycy świadomie idą tą drogą, nie sądzę. czy będą magazyny części i czy są w stanie to ogarnąć? nie wiem i nie wiem czy mi na tym zależy.

..., ja myślę, że idą właśnie tą drogą. W końcu uczyli się od najlepszych. Uczyli, wyciągali wnioski i ładują w swoje, a czyjeś.

Dzieju 11.08.2026 09:05

1 Załącznik(ów)
Z pozdrowieniami dla wyznawców chińskich produktów.
Opona 3lata. Ich produkty trzeba liczyć w godzinach a nie latach.
W drugim autku dwa dni temu rozerwała się w czasie jazdy, lecący kawałek bieżnika uszkodził pojazd jadący obok.
Nie ma tygodnia z podobnymi sytuacjami.
A moje zdjęte 18 letnie bridgestony działały do ostatniej chwili i obecnie 16 letnie micheliny mające ostatnie 2mm bieżnika ( ich ostatnie lato) działają idealnie, powyżej 200 bez zająknięcia, na zakrętach i mokrym nadal działają.
Wnioski niech każdy wyciągnie sam co kupować.

Melon 11.08.2026 09:30

Oj tam, przecie moje pirelki też chińczyki zrobili ale te moje wcale nie były tanie

Dubel 11.08.2026 10:11

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 913935)
Z pozdrowieniami dla wyznawców chińskich produktów.
Opona 3lata. Ich produkty trzeba liczyć w godzinach a nie latach.
W drugim autku dwa dni temu rozerwała się w czasie jazdy, lecący kawałek bieżnika uszkodził pojazd jadący obok.
Nie ma tygodnia z podobnymi sytuacjami.
A moje zdjęte 18 letnie bridgestony działały do ostatniej chwili i obecnie 16 letnie micheliny mające ostatnie 2mm bieżnika ( ich ostatnie lato) działają idealnie, powyżej 200 bez zająknięcia, na zakrętach i mokrym nadal działają.
Wnioski niech każdy wyciągnie sam co kupować.

Gdzies to juz bylo ze ''dzialaja na granicy przyczepnosci i po za nia '' czy jakos tak :haha2:

Mam chinczyka i ma on swoj magazyn w europie i nie ma problemu z dostepnoscia czegokolwiek, tak ze nie generalizowal bym. Jestem przekonany ze za dwa lata problemy zaczna znikac jesli chodzi o juz istniejace marki na naszym rynku.

husa521 11.08.2026 11:47

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 913935)
16 letnie micheliny, ostatnie 2mm bieżnika, powyżej 200, na zakrętach i mokrym.

Podziwiam, szczerze, za odwagę albo.. :bow::haha2:

szynszyll 11.08.2026 12:48

ja to tu zostawie - sadze, ze w centrali Omody wlasnie strzelaja szampany

https://miejskireporter.pl/omoda-ude...CQ8CZ2UZCYzpew

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:13.