Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47915)

CzarnyEZG 10.08.2026 08:52

Z podwórka likwidatorów szkód, gdzie mam paru kumpli - dostępność części zamiennych do chińskich samochodów = tragedia.
Ludzie na błotnik czy lampę po małej stłuczce czekają miesiącami.
Co ciekawe ubezpieczyciel zapewnia auto zastępcze tylko na czas naprawy netto (tutaj akurat dotyczy to wszystkich marek) +/- parę dni na ściągnięcie części, więc jest lipa.

Stety/niestety sama w sobie jakość aut jest oceniana pozytywnie, więc jak ogarną dostęp do części to będzie pozamiatane.

chomik 10.08.2026 08:55

1 Załącznik(ów)
Tak Gemini napisał. Trudno się z nim nie zgodzić, bo na chłopski rozum tak jest.

dejv667 10.08.2026 08:59

Cytat:

Napisał chomik (Post 913848)
No cóż zgadzam się, ale czy tych pierwszych fal nie ma także w Europie, choroby wieku dziecięcego są w każdych pojazdach, produktach.

Są, ale na sporo droższych pojazdach. Z pozdrowieniami dla użytkowników Volkswagena.

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

matjas 10.08.2026 09:00

Cytat:

Napisał chomik (Post 913850)

przeczytałem z ciekawości - pracuję z podobnymi przypadkami - dla mnie leasingobiorca chce zrezygnować z samochodu, niekoniecznie posiadającego wadę. z punktu widzenia dealera/producenta nie umożliwiono usprawnienia pojazdu /celowo, złośliwie/ więc to taki konsumencki ping-pong. pierdolenie o niczym.

CzarnyEZG 10.08.2026 09:01

Cytat:

Napisał matjas (Post 913849)
czy chińczycy świadomie idą tą drogą, nie sądzę. czy będą magazyny części i czy są w stanie to ogarnąć? nie wiem i nie wiem czy mi na tym zależy.

To się teraz ładnie w marketingowo/leanowo/katowym bełkocie nazywa łańcuch dostaw.

Jak podczas ostatniej kondonii czy innej ruchawki spikerzy z wypiekami na twarzy mówili o zerwaniu "łańcuchów dostaw" to brzmiało to conajmniej jakby ktoś upierdolił łańcuch od kotwicy od tankowca.
Tymczasem to cienka jak żebro bakterii linia utkana z gówna i papieru makulaturowego linia oplatająca cały glob którą się przeciąga wszelakiego rodzaju towary.

W automotivie widać to najwyraźniej, choć wszędzie tak jest. Jakie magazyny?? tym bardziej centralne?
Firma produkująca tysiące skomplikowanych podzespołów ma magazyn na 24-48h odbiorów w standardowym tempie, więc jak linia produkcyjna staje to za dwa dni jesteśmy w dupie.
To samo z odbiorcami. Najchętniej to by z lory od razu na transporter linii produkcyjnej szło.

Tak mają wszyscy nie tylko Indyjskie BMW czy Chińskie marki.

matjas 10.08.2026 09:06

z pierszej ręki :D od lat wiem, że bywa różnie - są dostawy linia-fabryka i to nawet wewnętrzne u nas w kraju czy CZ/PL /gdzie jakiekolwiek zachwianie produkcji, seryjna paść jakościowa potrafią rozjebać system/ ale są i dostawy z Chin czy Indii gdzie, niestety, jest duża bezwładność DO KTÓREJ może dojść paść jakościowa i wtedy się robi dopiero bigos.

natomiast, żeby nie było za poważnie przy takim doniosłym dniu jak poniedziałek :D
dotychczas jak coś było cienkie zawsze mówiłem: cienkie jak dupa węża :D
dziękuję Ci Czarny za poszerzenie moich horyzontów bo od dziś to:

'cienka jak żebro bakterii linia utkana z gówna i papieru'

wchodzi na stałe do katalogu :D

zimiok 10.08.2026 10:17

Cytat:

Napisał chomik (Post 913853)
Tak Gemini napisał. Trudno się z nim nie zgodzić, bo na chłopski rozum tak jest.

https://energia.rp.pl/paliwa/art4496...ii-aut-w-rosji

Tu piszą również o problemach z silnikami. I oby było tego więcej i mocniej (na tamtym rynku).

Melon 10.08.2026 10:28

Tak z ciekawości, jaka to benzyna euro 2 , a jaka euro 5 ?

WojtasA 10.08.2026 16:00

Importer dukatów w naszym pięknym kraju też potrafi zaskoczyć klientów dostępnością części, czasami napraw gwarancyjnych jak również ich brakiem :(

szynszyll 10.08.2026 16:16

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 913892)
Importer dukatów w naszym pięknym kraju też potrafi zaskoczyć klientów dostępnością części, czasami napraw gwarancyjnych jak również ich brakiem :(

w psychologi i psychiatri nazywa sie to 'mechanizmy obronne'. mamy ich kilka. najwazniejsze to zaprzeczenie, wyparcie i projekcja. kiedys przy kawce z komputera opisze jak uzywaja ich wlasciciele chinskich motocykli w polskim internecie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:13.