Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afrykańczyka (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Interkom, czyli porozumiewanie się z pasażerem (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=657)

$zwagier 23.08.2024 08:23

Cytat:

Napisał steve69 (Post 859114)
Mam chińczyka za dwie stówy, nie narzekam

Też mam chińczyka, ale za trzy stówy :P bez problemu rozmawiamy w 4 osoby w konfie. Muzy idzie posłuchać i bateria długo trzyma. Przykleiłem go do kasku na klej do szyb.

ramires 23.08.2024 08:50

Mimo wszystko zaczynam od oryginału (akurat za psi pieniądz, coś koło 390zł) jest do wzięcia używka z nowym akumulatorem). Wiem, że X-com 2 nie ma harman & kardon głośników ale... myślałem, że ktoś z Was miał to rozwiązanie.
Cardo dla mnie za drogie, a może raczej przeszacowane cenowo. Mesha nie potrzebuję, priorytet "czytelna" rozmowa podczas jazdy plus słuchanie muzyki czasami.

Mam złe doświadczenie z fabryczną jakością dźwięku z Nolana. Inaczej, może nie było źle, ale jedna rzecz mnie niesamowicie irytowała - jak jest głośność ustawiona na trasę to... w chwili nieużywania dźwięku słyszę głośniki, takie syczenie/buczenie (kilka zestawów miałem tego i irytowało mnie to okrutnie).

Jak jechałem kilka lat temu wziąłem od znajomego zestaw do kasków bell. Głosniki trochę uwierały w uszy bo były ciut głębsze niż miejsce w nolanie, ale jakość dźwięku to była po prostu poezja.
Minusem poza grubością głośników był czas ładowania, bo chyba z 8-10h musiał się zestaw ładować.

Tak jak ostatnio Chomik stworzył sobie listę co kask ma mieć tak jak chyba powoli sam w głowie sobie taką listę tworzę.

Dzieju 03.07.2026 14:11

Pytanko czy da się pożyczyć zestaw komunikacyjny między kaskami i zamontować go na tzw "chwilę" a potem bezinwazyjnie zdjąć?
Potrzebuję do rozruszania koleżanki, odebrała z salonu nx500 i mimo 7 lat na cbf125 trzeba ją poukładać w pewnych kwestiach.
A do tego zdałaby egzamin komunikacja w czasie jazdy.
Nie, nie planuję posiadania tego na stałe, nie wyobrażam sobie gadania podczas jazdy motocyklem.
Tylko do powyższego celu.
Łatwiej w trybie bieżącym korekty wprowadzać.
Kiedyś na nauce jazdy używałem ale to i dawno i jakość była taka sobie.

JaTomek 03.07.2026 14:17

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 911670)
Pytanko czy da się pożyczyć zestaw komunikacyjny między kaskami i zamontować go na tzw "chwilę" a potem bezinwazyjnie zdjąć?
Potrzebuję do rozruszania koleżanki, odebrała z salonu nx500 i mimo 7 lat na cbf125 trzeba ją poukładać w pewnych kwestiach.
A do tego zdałaby egzamin komunikacja w czasie jazdy.
Nie, nie planuję posiadania tego na stałe, nie wyobrażam sobie gadania podczas jazdy motocyklem.
Tylko do powyższego celu.
Łatwiej w trybie bieżącym korekty wprowadzać.
Kiedyś na nauce jazdy używałem ale to i dawno i jakość była taka sobie.

Chyba najprościej, najtaniej i na pierwszy rzut oka bez większych komplikacji to słuchawki w uszy i telefon do przyjaciółki ;).

Dzieju 03.07.2026 14:20

W sumie to i masz rację, bez kombinacji z mocowaniem.
Sprawdzę ten trop, znaczy nie mam słuchawek i nie wiem czy ona ma ale dzięki za sugestię:Thumbs_Up:

marecki999 18.07.2026 18:20

HEYo -
Dodam pytanko w tym dziale -
Macie sprawdzone Kaski ,które mają ,,fabrycznie,, zamontowane interkomy?
Mam ze 3 chińskie zestawy i po montażu tych glośniczków, przewodów ,mikrofonu, uchwytów ... kask ciśnie uwiera szumi ...
ost na wyjezdzie niemal powyrwlaem to w piz du i szukam jakiegoś rozwiazania

JaTomek 18.07.2026 21:28

Cytat:

Napisał marecki999 (Post 912562)
HEYo -
Mam ze 3 chińskie zestawy i po montażu tych glośniczków, przewodów ,mikrofonu, uchwytów ... kask ciśnie uwiera szumi ...

Fabrycznie montowanych to raczej nie ma ale są dedykowane. Ja mam shoei neotec 2 i hornet adv. Jeden z interkomem sena drugi z cardo. W jednym i drugim wszystko gra.
Kask powinien mieć miejsce na głośniki. Bez tego może być problem.

matjas 22.07.2026 16:35

Mam Nolana od lat już kilku z ich /ówcześnie/ topowym intercomem /ze światłem stopu wbudowanym w kask/ i bardzo chwalę - B902L - kupiłem okazyjnie z kaskiem używką w stanie mint. Mimo upływu czasu bateria trzyma 4-5 dni całodniowej nawigacji. Jakość rozmów zajebista.
ALE :D mam kilka innych Nolanów bo jakoś moj czerep pasuje do nich a one do mojej kieszeni i ostatnio kupiłem chińckie dwa interkomy. No nie są ładne, wystają... ale bateria trzyma jeszcze lepiej niż w Nolanie, gadać się przez to daje skutecznie i z pasażerem i przez telefon, navi też obsługuje poprawnie. Za dwie sztuki w PL zapłaciłem 500? jakoś tak. Do kasku Nolana siadło to pięknie.
Oczywiście kask musi mieć miejsce na głośniki - jeśli nie ma to też nie ma tragedii ale czeka nas zabawa z nożykiem. Oczywiście BARDZO wskazane aby wyjmowana do prania była wyściółka co ułatwia montaż zdecydowanie - to chyba już jest standardem we wszystkich markowych kaskach.

Wahałem się długo przed tym zakupem ale niestety taki interkom jak już mam kosztuje 1000PLN od Nolana - dodatkowo zagubiłem światło stopu - nie do kupienia osobno co mnie z lekka wkurw... i dałem szansę temu z prasowanego ryżu.

ŁukaszBIA 22.07.2026 16:55

3 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał marecki999 (Post 912562)
HEYo -

W neotecu 2 mam dedykowaną senę SRL2 i komponuje się to bardzo ładnie natomiast do neoteca 3 kupiłem Cardo edge z przystawką montowaną w miejscu dedykowanej seny. Tutaj już tak ładnie nie pasuje natomiast przekonałem się że Cardo to jest top jeśli chodzi o interkomy w kasku. Jakość dźwięku, funkcjonalność moim zdaniem jest pierwszorzędna. Wszystko dobrze się chowa pod wyściółką kasku i nie uwiera.

matjas 22.07.2026 17:01

1 Załącznik(ów)
Tak wygląda w jednym z moich Nolanow polecone mi przez jednego forumowego ancymona Noeci. Stwierdziłem że za tą kasę zaryzykuję. Jak się to zamortyzuje w przeciągu 3-4 lat nie będę rwał włosów z głowy tym bardziej że kto wie ile ich zostanie za ten czas :)

Montażowo wyszło picobello. Musiałem jedynie lekko stuningować otwory pod głośniczki słuchawek bo są ciut większe niż Nolanowe.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:30.