![]() |
1 Załącznik(ów)
wersja oficjalna :D
|
U kumpla w ST1200 rozrząd się prosił o wymiane na ok 80tyś. A moto sam sprowadził z Szwajcarii.
Jak sprzedawał to przyjechał gość z mechanikiem z Yamahy i ten mówił że na 80-90 trza zmieniać najpóżniej. |
Jak to u nas wszystkie mają max 60kkm nalotu :D
|
tu na 99% cos jest nie halo z rozrzadem bo w 20 sekund prawe kolanko robi sie czerwone + motor nie jedzie. kopie a co wykopie to wrzuce.
|
Przecie to dwa w rzędzie ,a nie ma tam dwóch świcek na garnek ?
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
p.s. jezdzenie z olejem jest przereklamowane |
Eee tam u mnie też tak jest jak na bocznej postawie :D
|
1 Załącznik(ów)
taki tam sobie rupieć przywieźli i liczą, że coś mu jeszcze można pomóc - a to ani ekranu LCD, ani lampy LED... bida :(
|
Ale ta "bida" ma w sobie więcj klasy niż nie jeden świeższy motocykl 😉
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
To jak ty się kompiutrem wepniesz, a bez niego nic się nie dowiesz. Normalnie w ciemno robota:)
|
W tym przypadku wymieniamy pokolei może się trafi :D
|
1 Załącznik(ów)
wielkiego zaskoczenia nie bylo: skasowane luzy na prawych wylotach, ogólne baja-bongo w luzach zaworowych + łańcuszek na tyle wypracowany, ze znaki wał/wałki się nie zgrywają. reszta klasycznie tj. obrobione śruby, pogubione opaski, mostki rozrzadu wypaprane silikonem. co ciekawe Yamaha wbrew swojemu zwyczajowi pt. ceny OEM z dupy, chce za łancuszek tylko 320pln.
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
no nie chce byc inaczej: 320pln. natomiast pierwszy raz spotkalem sie z oznaczeniem wybitym na ogniwkach: BWA. najczesciej jest to wybita duza litera M ( od firmy Morse bedacej czescia grupy Borg Warner) a ostatnio równiez od wybitego calego napisu, duzymi literami: MORSE. BWA jak mozna sie domyslac pochodzi z tego samego pieca i jest to skrot od Borg Warner.
|
Dalej jest w yamasze promocja na części od wieku motocykla? 20lat -20%. Kiedyś całkiem niedawno tak było.
|
Jest, sezonowo - "Tyle procent zniżki, ile lat ma Twoja Yamaha"
W okresie od listopada do końca lutego. Wiek min 15lat. |
Cytat:
|
Przy zamówieniach do mojej SR z 1988r
Są to już wyraźne pieniążki. |
Cytat:
|
O BMW nie mówimy - to klasa sama dla siebie jeśli chodzi o graty do parchów.
Podpytuje o zniżki bo jesienią chce się pochylić nad swoim xt500. Miło będzie kupić graty za niemal połowę ;) |
Matjasie to poczekaj do zimy.
Co roku ta akcja jest. |
1 Załącznik(ów)
pierdzik wrócił do mnie na regulacje gaźnika + nie trzyma zaworek iglicowy i leje sie pod motocykl + zdechło stare aku. xt1200z czeka na łańcuch rozrzadu ( ostatecznie OEM tylko 240pln) i płytki zaworowe. ciekawostka poranna: xt ma pojemnosc 24x większą niż pierdzik, przy czym xt waży zalana 261kg a pierdzik zalany 57kg. dane z firmowych serwisówek. yamaha podaje dla xt 110KM a waryjoty z australii wyhamowały fabryczne TT-R50 na ~2,5KM bo danych oficjalnych mnie nie udalo sie nigdzie znalezc :D
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Ten mój SC01, to był ostatni rok produkcji, ale po mojemu (jak widać). Obecnie mam takiego bez silnika i takiego z pierwszego roku (tylko Japonia i USA), ale nie mogą się doczekać mojej atencji.
|
wg oznaczen Hondy to jest RC04
|
SC 01, to 901cm*. Później był SC 09 o pojemności 895cc, który miał taką właśnie owiewkę, jak siedemsetka.
|
2 Załącznik(ów)
Wasze małpy i cyrk ale jak naprawde nie musicie to nie warto tego g... kupowac i zakladac + wcale to nie jest cenowo atrakcyjne w stosunku do NTN, Koyo czy NSK. no i blaszki z gumami uszczelniajacymi nie trzymaja wymiarow - sa z d... dobrane.
|
Też tak uważam
|
Jeżeli to było łożysko gwki ramy to był chyba TEMPOmat.
Skręcało to wogóle? |
Cytat:
Taki analogowy asystent pasa ruchu Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
1 Załącznik(ów)
bebeszenie trwa - ładna krówka ale długo nie jeździła + kilka zaniedbań. po zrobieniu tego co potrzebne bedzie mniodzio :D
|
1 Załącznik(ów)
oj chyba szlifierka kątowa byłą w użyciu - wszystko już widziałem w tym miejscu, więc się specjalnie nie czuje zaskoczony...
|
Jak się nie ma ściągacza to się robi tym co pod ręką :D
|
Cytat:
|
:Thumbs_Up:Ja też tak robię nawet z łożyskami o średnicy 12cm :D
|
A ja kilka razy takie łożyska zdejmowałem bez szlifierki i bez ściągacza* :vis:
Wystarczy małym palniczkiem na propan-butan punktowo nagrzać bieżnię (max, aż się zacznie robić żółta !) i delikatnie nożykiem podważyć z paru stron (ew. dwoma ). Odskoczy, a potem to już wedle uznania - no tu się odp. ściągacz (*) raczej przyda. Wiem - nie jestem "mechanikiem", ale to (u mnie ) zadziałało. |
Magneto, widzę że kończyliśmy ten sam kurs ściągania łożysk w przedszkolu. Prawie zawsze zakładam łożyska na gorąco z piekarnika lub zimno z zamrażarki.
W harvesterze zakładaliśmy łożysko do wieży żurawia fi 250 , na grillu je grzaliśmy obok stejka :D |
1 Załącznik(ów)
przed zakladaniem sztyca zawsze idzie do zamrażalnika a łożysko pod palnik ale to 'nieco inna' operacja niż demontaż bieżni. tak jak robie przy dobrej tarczy i spokoju ducha schodzi kilka minut. gdyby nie slupki ogranicznika uzywalbym odklejacza jak na fotce. po sladach na polce i sztycy mozna wywnioskowac, ze czesta metoda stosowana przez poprzednikow jest 'mloteczek & meselek'
|
2 Załącznik(ów)
Zamiast zamrażalnika kup gaśnicę śniegową. Wygląda inaczej niż lodówka i działa lepiej :) :) :)
|
do sztyc szkoda zachodu i tak w 99% przypadkow trzeba sobie pomóc kinetycznie. byle by 'zaskoczylo' na skos. do urwanych śrub mam palnik + spray zmrażający. myślałem o indukcji ale za mało tego bede uzywał, żebym musial to miec w warsztacie.
|
1 Załącznik(ów)
wyprane w pralce, wrzucone nowe zaworki i wklejone dwa pierścienie alu +5mm. najczesciej polecam wklejac tylko jeden, na gaznik z linkami zasilajacy tylny gar, ale w tym przypadku gumy z air-boxa były tak obkurczone, ze drugi pierścień jest konieczny.
|
1 Załącznik(ów)
jeżeli chesz rozśmieszyć boga opowiedz mu o swoich planach
myślałem, że zjadę dziś XRV z podnośnika a tu zong! chłopcy zdławili afre ( zapewne tak od nowości jeździla) i dali węższe krućce dolotowe + dysze wolnych #38. dysze główne pozostawili zgodnie ze specyfikacją tj. #118 i #120. wrzuciłem nowe otwarte krućce i poskładałem na #118 wzbogacając nieco pilotem skład na wolnych. pipa jednak. co jakiś czas silnik 'czknie' w airboxa. nie skoryguję tego pilotem - zamówiłem dysze #40. wniosek: nadzieja matką głupich - robić tak jak pisze w serwisówce. |
Jurku, czy mógłbyś określić mniej więcej koszty uspokojenia łańcucha rozrządu w Triumphie Tigerze 900gt z roku pańskiego 2020? Mocno dziada słychać, podobnież to norma. Moto zapierdala jak wściekłe.
|
1 Załącznik(ów)
finisz. na tą koleżankę huta też będzie musiała jeszcze chwile poczekać. miałem się śmignąć ale zaczęło solidnie lać nad popapraciem :[
|
Piękna sztuka
|
Dobra dobra.
Poka wałek :D |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
pojeżdżone - wszystko gra |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:02. |