![]() |
Cześć,
Tak z ciekawości się podpytam - może po tak długim czasie pojawiła się jakaś alternatywa dla seryjnego wydechu? Pozdrawiam, Przemo |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Ja mam MotoX targanego z Tajlandii via BikerzBits. Fajnie gada nawet zatkany (bez dbkillera jak dla mnie zbyt głośny). |
Cytat:
182 EUR - hmm ciekawe jak to się ma vs dominator rodzimej produkcji. |
Dominatora trudno nazwać tłumikiem.
|
1 Załącznik(ów)
Kolega coś takiego popełnił. Na razie tylko się lansuję na jego fotce ale niewykluczone że sam wejdę w temat to opiszę w szczegółach co i jak.
|
hej - czy ktoś z lepiej zorientowanych wie jaka piasta TYLNA przypasowałaby do CRF300?
musi mieć zabierak z gumą. myślę o DR350 lub XR400? XR pewnie lepiej by podeszła. jakieś tropy??? |
Xr ma zębatkę przykręcana do piasty może koło z tt ale z tej z rozrusznikiem.
|
Czy mógłby ktoś polecić sprężynę do tylnego amora? CRF300 Rally 2025, zależy mi na utwardzeniu tyłu, sam ważę 85kg, ale jak włożyłem na siebie wszystko to wyszło 95kg + jakieś klamoty to pewnie wyjdzie 105kg.
Rozmawiałem z Szczepańskim to mówił, że jeśli chcę aby zawias działał dobrze to trzeba przerobić tył i przód z wymianą sprężyn, oleju i coś tam jeszcze, koszt około 3700zł, pytanie czy warto do zwykłego szwędania się? |
U siebie w 250L mam wymienioną tylko sprężynę z tyłu na K-Tech 100N/M i z przodu K-Tech 9.0 N/M plus gęsty olej Motul 15W. Ważę prawie identycznie i różnicę zrobiło to dużą na plus stabilności jazdy i skakania tyłu na wybojach.
Do szwędania myślę, że to spokojnie wystarczy, jeśli nie oczekujesz jazdy w terenie jak po równej autostradzie. Mi służy do zrzucania stresu, więc lekko u mnie nie ma, a nie widzę potrzeby, żebym miał wymieniać cały amor z tyłu. |
W rally 300 do tyłu dałem hyperpro - przodu nie ruszalem i było bardzo ok. 85kg w gaciach.
Oryginał się nie nadaje do czegokolwiek mooooze jak ktoś waży 55kg ale moto siada samo pod sobą fest. |
|
nie mam pojęcia.
ALE :D napisz do grandysDuo - oni są oficjalnym przedstawicielem HPro w Polsce i zapytaj - ten mototur na pewno również od nich bierze ;) - również przez nich kupowałem sprężynę do Tenere i była tańsza niż to co pokazałeś na stronie - chyba, że się ceny zmieniły na 2026 - płaciłem z przesyłką 485PLN. dostawę mają co dwa tygodnie - mniemam, że to tej porze roku to nie zapalenie pęcherza. tu masz namiar: Info GRANDys duo <info@grandysduo.com.pl> |
Podejdzie, tu ta sama sprężyna w korzystniejszej cenie:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/sp...-honda-crf300l |
Cytat:
|
|
W modelu 2025 mocowanie górnej części amortyzatora jest już na łożysku igiełkowym a nie jak dotychczas na tulei gumowej.
|
Uuu no to gdzie ja się w taki prestiż z tym barachłem pcham ;)
|
Cytat:
Dziękuję Wam wszystkim za propozycje i informacje :bow: Zamówiłem sprężynę Hyperpro za 502zł wysyłka gratis. |
Wymiana samej sprężyny z tyłu to półśrodek, taki dla dobrego samopoczucia. Chyba w tym wątku był podlinkowany filmik jak kolega Wihura leci w krzaki. Amor dał mu dobrego 'kopa' do lotu. Jego sprężyna była koloru filetowego może ma to znaczenie? ; )
Pytanie czy po wymianie będziesz miał większą kontrolę nad motocyklem? Będzie się lepiej prowadził? Z oryginalnym zawieszeniem przynajmniej wiesz, że nie poszalejesz bo to budżetowe rozwiązanie. |
Cytat:
Cytat: "Ulepszone ustawienia zawieszenia Górna część tylnego zawieszenia jest teraz mocowana na łożysku. W tylnym zawieszeniu zoptymalizowano siłę tłumienia, natomiast w przednim zawieszeniu zwiększono siłę tłumienia, na czym zyskały ogólna stabilność prowadzenia i odczuwalny komfort jazdy zarówno na szosie, jak i w terenie" Zobaczymy, na razie zdążyłem zrobić do zimy 250km i jest naprawdę przyjemnie, nawet z ori sprężyną tył nie dobił ani razu(bez bagażu) ale składa się jak scyzoryk więc trzeba utwardzić. |
Crf300rally to nie jest motocykl do latania tylko do Szwedania. Taki był dla mnie.
Zdecydowanie fioletowa sprężyna jest niewinna :) ja taką miałem aby podkreślić swoją męskość :) Tak serio moto stoi tyłem zdecydowanie wyżej - lepiej się prowadzi. Jak ktoś chce mocniej jeździć Rally300 ostrzej to najpierw niech zobaczy ile kosztują dolne owiewki :) |
Co ja powiem ,że sprężyna progresywna nie nadaje się na hopki itp. bo ja z kobitą na takiej hopce na czarnym mało nie skończyłem w rowie przy w wyprzedzaniu .
|
Cytat:
Ze sprężyny będziesz zadowolony. Tył będzie trochę bardziej „zwarty”, mniej będzie odskakiwał przy zamiataniu dupą na wyjściu z winkla, moto będzie się sprawniej napędzać na tarce. Preload przy Twojej wadze masz już pewnie skręcony na max więc nieźle się zdziwisz z przechyłu na stopce jeśli nie masz poszerzonej/wydłużonej. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Przepraszam uprzejmie, tym zagęszczeniem sprężyny do góry??:confused:
|
A mówiłem żebyś kupił ode mnie :lol8:
|
Cytat:
Tak to jest jak się nie chce instrukcji tłumaczyć i robi się na wariata :umowa: Ale jakby co to progresywną częścią do góry:) |
Tak serio - to ma znaczenie?
Wytłumaczcie mi głupiemu. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
Egipcjanie zbudowali piramidy które rozszerzają się ku górze, czy zwężają? Weź, Mati... |
Mechanicznie jest to bez żadnego znaczenia.
W takim zastosowaniu również inne znaczenia nie mają znaczenia ale pozwolę Wam znaleźć samodzielnie dlaczego właśnie tak się sugeruje - ciasne zwoje u góry. Tu nie ma to zastosowania. W przednim zawieszeniu już prędzej jak ktoś jest bardzo szczególarz. |
Druzja - chciałbym kupic komplet lub prawie komplet plastików do crf300l.
Nie musza byc oryginały - gdzie to obecnie najlepiej ogarnąć? |
Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Na chłopski rozum to nie ma znaczenia jak tą sprężynę się wsadzi. Wsadzając tak jak na obrazku sugeruje producent, podnosi się minimalnie środek ciężkości.
Co do plastików do 300tki to chyba nie ma na Ali (co innego 250). Pozostaje www.bikerzbits.com |
A te z 250 nie podejdą do 300?
Co do sprężyny - zwoje ciasne wkłada się u góry po to aby zmniejszyć masę nieresorowaną ale to raczej nie w tym zastosowaniu. |
Cześć
Chcę zmienić przełożenie crf300l Biorę pod uwagę 2 opcje: 1) Zębatka z tyłu dedykowana do tego modelu 43T / 44T / 45T Jak macie sprawdzone poproszę o linki 2) Zębatka z przodu dedykowana do tego modelu 13T - tu czytałem że jest za mała i wyciera ślizg - pytanie czy tak jest i po jakim czasie bo ja jeżdże 2000 km rocznie więc można go wymienić. Jak macie sprawdzone poproszę o linki. Nie pytajnie po co i dlaczego bo czytałem za i przeciw tu na forum. Poproszę o info tych co mają doświadczenie z produktem i mają doświadczenie. Z góry dzięki za info |
Może było, może nie było... nawalone stron prawie sto... kto przez to przebrnie. Taka przestroga z mojej strony bo dzisiaj do tego siadłem. W zawieszeniu mojej CRF300R było całe ZERO smaru. Wyjąłem wahacz, rozpiąłem kiwaczek, wyjąłem koło, zajrzałem do prowadnic zacisku. Niby wszystko fajnie polakierowane i w ogóle, ale poniżej moich standardów. Na jednej, słabo ocynkowane śrubie był rudy nalot i produkty uboczne pasywacji cynku. Scotch poszedł w ruch i pędzel ze smarem. Całe szczęście nie było nigdzie gnoju. Uszczelniacze w dobrej kondycji. Motocykl zaraz kończy trzy lata i był mało jeżdżony. Ponieważ wszystko w nim jest malutkie i leciutkie, szczerze polecam max co dwa lata zajrzeć we wszystkie łożyska. Do smarowania łożysk wahacza jest opcja na dorobienie kalamitki. Może po tym sezonie się tym zajmę. W kiwaku tylko jedno łożysko jest dzielone i tam również da się zainstalować kalamitkę, podobnie w "dog bones". Pod dystansami w tylnym kole była susza. Oś koła, wahacza i cała reszta śrub złożona na sucho. Nie wiem jak jest w nowej AT i NT (mam na tę drugą chrapkę) ale jeśli tak samo, to oficjalnie ogłaszam koniec świata i Hondy jaką znałem. Idę płakać w kącie.
|
Gorzej że Afryka za dwa i pół raza tyle hajsu zrobiona jest tak samo ;)
W 90tych latach BMW kalamitki robiło nawet w bocznej nóżce i centralce - na osiach obrotu. Tzn w serii K potem z wejściem R1100 już się okazało że się nie opłaca. Mimo że k1100, r1100, r100 były produkowane w tym samym czasie !!! widać jak księgowi zaczęli maczać palce. |
Nie demonizowałbym księgowych ;-)
A BMW miałem dwa razy. Pierwszy i ostatni. I żeby miały wszędzie kalamitki to jakoś nie widzę w przyszłości możliwości zakupu BMW, ale nigdy nie mów nigdy... może jeszcze nauczą się robić bezawaryjne motocykle z jako tak działającą skrzynią biegów. |
Damian a masz jeszcze Rd07a ?
|
Już nie mam, ale wiem kto ją ma ;-) Ja pyrkam na CRF 300... ale mam plany... kurw@ sprytne. :)
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:48. |