Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Bezpieczeństwo we Włoszech (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48508)

consigliero 02.06.2026 09:48

Jak będziesz na przełęczach czy też w mniejszych miasteczkach, miastach to nie musisz się specjalnie niczego obawiać. To problem dużych turystycznych miejscowości gdzie jest okazja do łatwego zarobku.
Może warto zmienić tytuł wątku? Jako że mam licencję na wątek to może coś na temat bezpieczeństwa w turystycznych miejscach

Danny 02.06.2026 10:07

Cytat:

Napisał chomik (Post 909446)
Ja przeniosłem posty, które nie dotyczyły tematu tamtego wątku "co warto obejrzeć" a przeniosłem wszystkie które dotyczyły bezpieczeństwa we Włoszech.

Rąsia Ci się omskła.

Przywróć mój post #43 do tamtego wątku albo po prostu go usuń, bo nijak nie dotyczy bezpieczeństwa we Włoszech a był napisany w odpowiedzi na post Ponckiego który w tamtym wątku pozostał.

tommi 02.06.2026 10:22

Urwa Danny, weź się ogarnij. Nie lubisz chomika, to mu to napisz/spotkajcie się, a nie jakieś szczeniackie docinki...rąsia...

fassi 02.06.2026 10:38

Widzę z nie tylko ja widzę co widzę.

Danny , wyjasnijcie to sami, bo takie szpilki osobiste to dziecinada. Jebnij prawda jak mężczyzna i albo ktoś ją wytrzyma albo nie.

Rąsia.... pieniążki... miodek....

chomik 02.06.2026 11:26

Cytat:

Napisał Danny (Post 909453)
Rąsia Ci się omskła.

Przywróć mój post #43 do tamtego wątku albo po prostu go usuń, bo nijak nie dotyczy bezpieczeństwa we Włoszech a był napisany w odpowiedzi na post Ponckiego który w tamtym wątku pozostał.

Danny, wszystko jest poprawnie, w mojej ocenie, natomiast post, w którym są tylko emotikony, jest relatywnie bez znaczenia. Pozdrawiam.

kylo 02.06.2026 11:34

Chomik, robisz bardzo dobrą robotę dla Forum :Thumbs_Up:
Tylko nie daj się sprowokować.

Artek 02.06.2026 12:40

Cytat:

Napisał fassi (Post 909441)
Tu gdzie jestem na Bałkanach , robię swoje testy aby sprawdzić jak ludzie tykają. Na siedzeniu motocykla zostawiam jakąś monet, 2,5 złoty, albo euro i idę do sklepu np coś kupić, albo idę sobie wioskę olimpijska w sarajevie zobaczyć, albo inne miasto. Dzieciaki, młodzi i starsi oglądają motura często, bo Afryka robi wrażenie wiwleksze niż tłuste gejesy.

Wracam i monety leżą dalej...

Dziś Skopje, położę znowu monetę i dam znać.

Ja takie postępowanie traktuję, jako świństwo. Typowo niemieckie świństwo.
Podkładano mi takie coś w pracy. Bardzo często robiono to także mojej siostrze, która dorabiała w De na sprzątaniu.

PARYS 02.06.2026 12:56

Cytat:

Napisał fassi (Post 909441)

Wracam i monety leżą dalej. Gadam często z lokalesami i pytam jak się tu żyje. Przestępstw w ogóle nie ma na wsiach. Ludzie sami się pilnują. Ponoć każdy ma tutaj nie jednego kałacha zakitranego w domu.

Chyba każdy widzi, że Słowianie to cywilizacja a kochany zachód to antycywilizacja, barbarzyństwo, złodziejstwo i popierdolenie umysłowe.

A mi zajebali portfel jak byłem u fryzjera. Oprócz grubszej mamony a to było przed wyjazdem na święta straciłem D.O., prawko, dowód rejestracyjny, dowód ubezpieczeń OC i ZK i tak dalej. Tak więc niekoniecznie aż tak superowo.

Fajnie się bawisz to nie będę polemizował ale jak się gdzieś spotkamy to chętnie pogadam z Tobą o tych klimatach.

teddy-boy 02.06.2026 12:57

Zachód taki do dupy, a wschód zajebisty. I dlatego fassi od lat mieszkasz na tym chujowym zachodzie bo lubisz się umęczać?

Danny 02.06.2026 13:12

Cytat:

Napisał chomik (Post 909457)
Danny, wszystko jest poprawnie, w mojej ocenie, natomiast post, w którym są tylko emotikony, jest relatywnie bez znaczenia. Pozdrawiam.

Dzięki za ocenę. Nie dyskutuję dalej bo na końcu jest złoty argument p.t. "mogłeś użyć cytatu".

Jeszcze raz: aktualnie ten post został przeniesiony pod post lukasza_vip na który nie jest odpowiedzią. Nie jest też postem odnoszącym się do tematu bezpieczeństwa we Włoszech.

Zatem ponownie prośba: skoro nie ma sensu przenosić z powrotem bo relatywnie bez znaczenia, to czy możesz ten post po prostu usunąć? Normalnie, tak jakbyś go usuwał na prośbę każdego innego forumowicza, tylko usuń na moją.

Dzięki!

ramires 02.06.2026 13:22

Różne przypadki mają miejsce wszędzie.
Czy to Germania czy Bałkany.
Zło nie ma narodowości.

Z Fassim co do jednego się zgodzę, że tam gdzie ludzie żyją w oddali od cywilizacji tam jest często normalniej. Bałkany znam głównie przez pryzmat Czarnogóry, ale też w różnych miejscach tam bywałem, w tym roku kolejny raz jadę.
Miałem sytuację, że przez swoje roztargnienie zostawiłem plecak w barze. W środku sprzęt foto. Podleciał młody chłopak za mną dobre 50 metrów i mi go przyniósł. Podziękowałem, chciałem coś mu dać, jakąś kasę a ten z uśmiechem do mnie, że "Witamy w Czarnogórze". To było w Peraście.

Druga sytuacja to wynajem samochodów - często są pootwierane z kluczykami w środku.
Tak zawsze mówią nam, aby zdać samochód. Ma być czysty, zatankowany zgodnie ze stanem jaki zastałem - proszą o zdjęcia. Tylko jedna osoba podczas wydawania się pojawia bo pobiera resztę zapłaty za wynajem.

W Kotorze byłem świadkiem jak turysta przywalił w samochód lokalesa - niby nie groźnie. Wyszło z samochodu tubylca 4 rosłych, myślałem, że będzie akcja a Ci szybko podlecieli, dopytywali się po angielsku czy im się nic nie stało. Zapytali, czy mają jak się dostać do siebie do hotelu... okazało się, że nie bardzo jak. Policja przyjechała, spisali - dwóch lokalesów zostało, przepakowali rzeczy od tych turystów i zabrali ich zapewne do hotelu.

U nas też jest fajnie, ale staje się to rzadkością w miastach.

JaTomek 02.06.2026 13:27

Cytat:

Napisał Danny (Post 909453)
Rąsia Ci się omskła.

Poje...o Was. Gówno na atomy rozbijacie.
Jeden z przykładów, dlaczego posty nie na temat powinny lądować w śmietniku. Będą z tego przynajmniej dwie korzyści. Mniej roboty z czytaniem i przenoszeniem dla moderacji oraz mniej wątków dla troli.

Danny 02.06.2026 13:48

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 909467)
Poje...o Was. Gówno na atomy rozbijacie.
Jeden z przykładów, dlaczego posty nie na temat powinny lądować w śmietniku. Będą z tego przynajmniej dwie korzyści. Mniej roboty z czytaniem i przenoszeniem dla moderacji oraz mniej wątków dla troli.

Zgadzam się, ten post mógł pozostać tam skąd go przeniesiono albo wylądować w śmietniku - a nie zostać przeniesiony do innego wątku, pod post na który nie jest odpowiedzią.

Każdemu z ponad tysiąca naciśnięć przycisku "wyślij" na tym forum poświęciłem stosowną ilość uwagi. Pod wszystkimi podpisuję się każdą rąsią, tylko nie pod tym jednym po interwencji moderatorskiej.

Poprosiłem tylko o skorygowanie tego. Przecież to dwa kliknięcia. Naprawdę musi to aż tak eskalować?

JaTomek 02.06.2026 14:00

Cytat:

Napisał Danny (Post 909468)
Zgadzam się, ten post mógł pozostać tam skąd go przeniesiono albo wylądować w śmietniku - a nie zostać przeniesiony do innego wątku, pod post na który nie jest odpowiedzią.

Każdemu z ponad tysiąca naciśnięć przycisku "wyślij" na tym forum poświęciłem stosowną ilość uwagi. Pod wszystkimi podpisuję się każdą rąsią, tylko nie pod tym jednym po interwencji moderatorskiej.

Poprosiłem tylko o skorygowanie tego. Przecież to dwa kliknięcia. Naprawdę musi to aż tak eskalować?

To nie kwestia eskalacji tylko zdrowego rozsądku. Rozumiem, że poczułeś się urażony, że Chomik nie wykazał się odpowiednio wysokim poziomem empatii i źle określił uczucia, które niosły ze sobą:
Cytat:

Napisał Danny (Post 909363)
:lol8::bow:

Danny 02.06.2026 14:12

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 909469)
To nie kwestia eskalacji tylko zdrowego rozsądku. Rozumiem, że poczułeś się urażony, że Chomik nie wykazał się odpowiednio wysokim poziomem empatii i źle określił uczucia, które niosły ze sobą:

Niepotrzebnie starasz się zrozumieć cokolwiek ponad to co napisałem. Niepotrzebnie przypisujesz mi bycie urażonym oraz posądzanie Chomika o niski poziom empatii i złe określenie uczuć. Przecież chodzi tylko o usunięcie lub przywrócenie w pierwotne miejsce jednego postu. Nie ma pod tym żadnej historii ponad to że miejsce tego postu jest albo pod postem pod którym go umieściłem, albo na śmietniku.

ramires 02.06.2026 14:18

Cytat:

Napisał Danny (Post 909470)
Niepotrzebnie starasz się zrozumieć cokolwiek ponad to co napisałem. Niepotrzebnie przypisujesz mi bycie urażonym oraz posądzanie Chomika o niski poziom empatii i złe określenie uczuć. Przecież chodzi tylko o usunięcie lub przywrócenie w pierwotne miejsce jednego postu. Nie ma pod tym żadnej historii ponad to że miejsce tego postu jest albo pod postem pod którym go umieściłem, albo na śmietniku.

Kończ Waść...

Będąc kiedyś moderatorem wiesz, że jak coś nie pasuje zawsze możesz napisać swój wniosek do moderacji/administracji. Ty jednak z uporem maniaka musisz każdą swoją frustrację wylewać publicznie.

Koniec tematu wylewnych żali.
Śmiecisz tylko w wątku i niczego do TEGO tematu wątku nie wnosisz.

Melon 02.06.2026 14:27

Cytat:

Śmiecisz tylko w wątku i niczego do TEGO tematu wątku nie wnosisz
Jak by to powiedzieć nie tylko Danny ale to ja jestem podobno trollem , może czas posprzątać :)

Danny 02.06.2026 14:28

Cytat:

Napisał ramires (Post 909471)
Kończ Waść...

Będąc kiedyś moderatorem wiesz, że jak coś nie pasuje zawsze możesz napisać swój wniosek do moderacji/administracji. Ty jednak z uporem maniaka musisz każdą swoją frustrację wylewać publicznie.

Koniec tematu wylewnych żali.
Śmiecisz tylko w wątku i niczego do TEGO tematu wątku nie wnosisz.

Weźcie to po prostu posprzątajcie zamiast przypisywać mi kolejne rzeczy, tym razem jakąś frustrację. Ok, masz rację, rzeczywiście nie pomyślałem i nie użyłem przycisku "raportuj" ale nie rozumiem dlaczego fakt że poprosiłem o to w wątku ma wpływać na decyzję czy spełnić moją prośbę czy nie.

ramires 02.06.2026 14:44

Cytat:

Napisał Danny (Post 909473)
Weźcie to po prostu posprzątajcie zamiast przypisywać mi kolejne rzeczy, tym razem jakąś frustrację. Ok, masz rację, rzeczywiście nie pomyślałem i nie użyłem przycisku "raportuj" ale nie rozumiem dlaczego fakt że poprosiłem o to w wątku ma wpływać na decyzję czy spełnić moją prośbę czy nie.

Spokojnie, będzie oczyszczone w swoim czasie.
Tryb rozkazujący jest wysoce nie na miejscu.

Napisałem, że koniec tematu niezwiązanego z wątkiem a Ty dalej swoje.

Tylko sugestia, ale weź moto i się wyszalej

Adagiio 02.06.2026 19:48

Cytat:

Napisał Melon (Post 909440)
Ale dlaczego, jest bezpiecznie czy nie ,masz informacje z pierwszej ręki i komuś nie pasują bo nie zgadzają się z jego światopoglądem ?

Skoro już powstał taki wątek to pytaj jeśli będziesz potrzebował jakieś info, będę wiedział to napiszę. A aktualne wiadomości z Rzymu znajdziesz tu : https://www.romatoday.it/?refresh_ce

Melon 02.06.2026 20:46

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 909482)
Skoro już powstał taki wątek to pytaj jeśli będziesz potrzebował jakieś info, będę wiedział to napiszę. A aktualne wiadomości z Rzymu znajdziesz tu : https://www.romatoday.it/?refresh_ce

Plan jak i kwatera zarezerwowana w Livigno jako baza wypadowa na przełęcze w promieniu 200km w jedną stronę. Coś tam mam zaplanowane ale może coś pominąłem wartego przejechania/zobaczenia :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:37.