Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   VOGE 800 RAlly (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47873)

szynszyll 15.10.2025 09:38

Loncin wymyslil spedzenie rolnikow do hali i prace przy tasmie. tyle jego wkladu. nie ma chinskiego silnika - tak jak nie ma chinskiego samolotu, helikoptera, procesora. bida zapedzona do roboty w systemie 12h 6d. opowowiesci o sztucznych ogniach ROTFL. chinczyk ma robic cudze a nie myslec. za daleko ma do glowy. przeciez te miliony ludzi nawet nie wiedza co i po co robia. chlop w polskiej fabryce Toyoty wie dlaczego 18 a nie 20? jaaasne :) wieczorami w domu pracuje nad nowa technologia.

Jaskola 15.10.2025 09:41

Aż muszę popatrzeć co mam napisane na swoim, z tego co pamiętam i zawsze miałem z tyłu głowy to silniki do g650xch rotax produkował w Austrii, produkcję tych nowszych z f650 przenieśli do longcin w chinach.

Jeżeli chodzi o ciężko chodzące sprzęgło to jest na to myk opisany w internecie, kupuje się kilka pierdółek i modyfikuje dekiel.

Z innej beczki moja honda wave jest robiona przez honda china, jest to najmniej awaryjny sprzęt jaki kiedykolwiek miałem, a lekko u mnie nie ma.

Emek 15.10.2025 09:43

Panie a skąd się pozyskuje taka Wave? Mówimy o tej co biegi latają w kółko?

Jaskola 15.10.2025 09:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 890660)
Panie a skąd się pozyskuje taka Wave? Mówimy o tej co biegi latają w kółko?

tak, dokładnie taka. To miało przez chwilę homologację europejską i było nawet u nas sprzedawane. Ja się spóźniłem, a bardzo chciałem. Zamówiłem sobie u Tomekv4, przywiózł mi przy okazji z Niemiec z praktycznie zerowym przebiegiem.

Emek 15.10.2025 09:47

Podziękował.

Jaskola 15.10.2025 09:52

są teraz 2 sztuki na mobile

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=437466307&isSearchRequest=true&ms= 11000%3B%3B%3Bwave+110i&ref=srp&refId=0fe2861f-d85d-ce3f-7c97-4d815a5d0c94&s=Motorbike&searchId=0fe2861f-d85d-ce3f-7c97-4d815a5d0c94&vc=Motorbike"

cyryl 15.10.2025 11:00

Cytat:

Napisał Jaskola (Post 890659)
Aż muszę popatrzeć co mam napisane na swoim, z tego co pamiętam i zawsze miałem z tyłu głowy to silniki do g650xch rotax produkował w Austrii, produkcję tych nowszych z f650 przenieśli do longcin w chinach.

Jeżeli chodzi o ciężko chodzące sprzęgło to jest na to myk opisany w internecie, kupuje się kilka pierdółek i modyfikuje dekiel.

Jaskola kojarzę Twojego avatara z forum od dawna, cały czas masz xchallenga?
Przymierzam się do niego od dawna i zawsze ostatecznie decyduję się na inne moto.
W DE trafiają się fajne egzemplarze z dobrym wyposażeniem ale często mają spory przebieg. Czy np silnik jest zamienny ze zwykłym bmw gs czy innym 650 z tego okresu?

Pytam bo wydaje mi się, że zdecydowanie łatwiej kupić silnik niż np duże zbiorniki.

Jaskola 15.10.2025 12:06

Cytat:

Napisał cyryl (Post 890673)
Jaskola kojarzę Twojego avatara z forum od dawna, cały czas masz xchallenga?
Przymierzam się do niego od dawna i zawsze ostatecznie decyduję się na inne moto.
W DE trafiają się fajne egzemplarze z dobrym wyposażeniem ale często mają spory przebieg. Czy np silnik jest zamienny ze zwykłym bmw gs czy innym 650 z tego okresu?

Pytam bo wydaje mi się, że zdecydowanie łatwiej kupić silnik niż np duże zbiorniki.

Cały czas mam mojego Xa, szkoda mi go sprzedawać bo jest "wszystko mający" (dodatkowy duży zbiornik też jest), przygotowany jako wyprawówka i zawsze gotowy na kolejny wyjazd.

tylko przebieg praktycznie nie rośnie, bo nie ma czasu na tę wyprawę jechać...

także nie pomogę z pytaniem o silnik, jeszcze ta wiedza nie jest mi potrzebna

Emek 15.10.2025 12:15

Cytat:

Napisał cyryl (Post 890673)

A jaki to ten spory przebieg bo widzę że są w zakresie max 40 tysi na mobile.de? Ja swojego F650GS z silnikiem Rotaxa sprzedałem z nalotem koło 20 koła, kumpel nawinął kolejne 50 koła i nic tam się nie działo z silnikiem.
Silnik to chyba tam nie jest źródłem potencjalnych problemów.

cyryl 15.10.2025 12:38

Cytat:

Napisał Emek (Post 890688)
A jaki to ten spory przebieg bo widzę że są w zakresie max 40 tysi na mobile.de? Ja swojego F650GS z silnikiem Rotaxa sprzedałem z nalotem koło 20 koła, kumpel nawinął kolejne 50 koła i nic tam się nie działo z silnikiem.
Silnik to chyba tam nie jest źródłem potencjalnych problemów.

No co mam Ci nicponiu - zaczepniku odpisać ?

Aktualnie faktycznie są z takimi nalotami jak piszesz ale trafiają się za sporo mniejsza kasę takie z przebiegami około 80 tys + i to dla singla uważam, że jest już nalotem, który może przynieść jakieś niespodzianki zwłaszcza planując tym moto dalsze wyjazdy.

Ok. Nie zaśmiecam już wątku Voge.

Emek 15.10.2025 12:55

Hehe, nic nic. Przejedź się może czar pryśnie. ;)

herni 16.10.2025 08:06

Jak bym już miał kupować GS900 to zdecydowanie wolałbym kupić bliźniaczego i sporo tańszego Vogue 900. Za kilka lat i tak wszyscy skończymy na chińskich motocyklach.

Melon 16.10.2025 09:46

Nie wszyscy za dużo tu megalomanów Starej Królowej gdzie na sam widok mokro w gaciach mają :D Zresztą ja też nie widzę nowej V4 Hondy więc moja królowa też ma dożywocie u mnie :)

Dlugi_TA 16.10.2025 10:39

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 890584)
w rzeszowie w P&W produkuje sie czesci do silnikow: siedzi miś przy robocie CNC, dostaje materiał, mocuje, odpala procesure, oglada Netflixa przez 3h az maszyna skonczy. dostaje do reki ~6 tys pln. caly nasz 'wkład' w F-35 i A320Neo bo ostatnio jak z misiem rozmawialem to takie elementy robil - jakies pierscienie o szalonej precyzji wykonania. surówka z usa, robot japoński, miś popapracki. swiaty technologii i produkcji nie maja ze soba nic wspolnego. odseparowane bańki.

Jesteś w mylnym błędzie ;)
Wiem, bo w branży robię, choć nie w PW. Obsługiwacz maszyny (bo coraz mniej operatorów) rzeczywiście z nudów Netflixa może oglądać, ale to dlatego, że kadra inżynierska tak mu proces i obróbkę przygotowała, że nie ma co robić. Dawniej operator musiał potrafić ustawić maszynę, czasami nawet pisał program na obróbkę a sterowniki były o wiele mniej zaawansowane niż teraz. Teraz sterownik maszyny czy to Siemens czy Fanuc czy Heindeinhain ma już cykle producenta umożliwiające obróbkę jak operator kumaty. 5-cio osiową obróbkę to już programiści robią w CAM-ach. Jak to jest podzielone w PW - nie będę pisał :-)
Operator dostaje teraz wszystko na tacy - narzędzia, program, ustawianie sondami że nawet nie musi wiedzieć gdzie jest baza, dodatkowo pomiary w trakcie obróbki z korygowaniem narzędzia by zapewnić prawidłowe wymiary.
A to przygotowanie dla operatora/maszyny to nie z zagranicy ale nasi ludzie robią.
Dość powiedzieć, że było parę wyjazdów mających na celu pomóc w technologii i obróbce za wielką wodą...

CzarnyEZG 16.10.2025 11:17

Dlugi_TA, nie rozgrzebujmy wątku w tą stronę.

mdxmd 16.10.2025 12:49

wszystko nie na temat

matjas 16.10.2025 12:54

Przecież na temat zostało już wszystko powiedziane - zajebiste, tanie, dlaczego wszyscy tego nie mają :)

herni 16.10.2025 12:55

Dla niektórych jest to nie do uwierzenia i nie do pojęcia i nie mogą z tym żyć ,że Chińczycy potrafią zrobić coś dobrego za dużo mniejsze pieniądze. Producenci ze względu na swoja pazerność sami są sobie winni!

Emek 16.10.2025 12:56

Ciekawe kiedy się okaże że te dużo niższe pieniądze to było demo i ceny się zrównają.

herni 16.10.2025 12:58

Cytat:

Napisał Emek (Post 890790)
Ciekawe kiedy się okaże że te dużo niższe pieniądze to było demo i ceny się zrównają.

Powoli ale maniaków znaczka na masce jest coraz mniej.

mdxmd 16.10.2025 13:48

Tabelka z filmu : porównaniem podobnych motocykli

https://photos.app.goo.gl/ggPpHTxuGhLqMYUSA

https://youtu.be/ohmTd7Uyl0Y?si=U10Yuj32Ftzy0ITp

id 6:48 mowa o silniku, niby fajny ładnie pracuje ale szarpie przy zamykaniu i otwieraniu przepustnicy. Oznacza to, że przy delikatnym operowaniu gazem gdy jest on na granicy otwarcia i zamknięcie - a więc jazda w korku, terenie gdy nie chcemy dawać w palik. Chciałbym to sam sprawdzić o ile dobrze gościa rozumiem do moto będzie wq..wiający.

Motocykl punktuje tenere, nawet parametry mocy i momentu są idealnie przy tych samych obrotach, ma więcej pary, miejsce dla pasażera, większy zbiornik paliwa przy nim F900Gs to jakiś żart.... no cóż może to szarpanie idzie poprawić nową mapą, wym.. euro 5+ i powinno być spoko.

Tak sobie kombinuję NAT jest fajna ale szkoda życia trzeba jeszcze czymś pojeździć i tak pobiła wszelkie moje motocykle bo to już 7 rok.. ale zrobiła się za ciężka a w razie wywrotki mam zakaz nawet pomyśleć o podnoszeniu więc tak sobie kombinuję a chińczyki kuszą i to już nie tylko ceną.

Waga motocykla tutaj podają 227kg a innych testach, że gotowy do jazdy 213kg

Melon 16.10.2025 14:18

Cytat:

Napisał Emek (Post 890790)

Może jak chińskie państwo przestanie dotować swoje wyroby na EU

matjas 16.10.2025 17:47

A ja powtórzę jak katarynka - dobrze że mam wybór.

Prof.Woland 16.10.2025 18:38

Bardzo dobrze.

WojtasA 16.10.2025 18:44

Cytat:

Napisał matjas (Post 890816)

Dokładnie! Jest wybór więc jeźdźta czym chceta: chińczykami, brytolami, produktami państw osi ;) czy huj wi czym jeszcze :D

Jarczoq 16.10.2025 21:37

Tak po za tym : niektórzy narzekają na Inczyka, ale póki co wielu ludzi, łącznie z nami może pozwolić sobie na rzeczy (mniej lub bardziej potrzebne) dzięki nim. I póki co korzystajmy, choć konsumpcja to nie sens życia.

herni 17.10.2025 06:49

Cytat:

Napisał matjas (Post 890816)

Prze jakis czas jeszcze będziesz miał. Ale to już nie długo...

Emek 17.10.2025 08:12

Oby ci się chciało tak długo jeździć aż stracisz wybór Herni. Albo może inaczej, oby zdrowie pozwalało.

mdxmd 17.10.2025 14:12

od 14:50 ale rozmach, widziałem jednego GS z tym oświetleniem. Przekombinowane te motocykle ale dziewczyny spoko, Morbidelli i Voge ten sam silnik V

rrolek 17.10.2025 17:03

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 890797)
......Waga motocykla tutaj podają 227kg a innych testach, że gotowy do jazdy 213kg

O Jezu, toć to ciężki kloc. Mi na starość już 160 kg huski w offie zaczyna przeszkadzać.

Melon 17.10.2025 18:43

Nie jest dobrze jak widać na tej wystawie wszystko podrabiają :D

Jarczoq 18.10.2025 15:47

Taa ... Nawet samych siebie. ;)

mdxmd 20.10.2025 23:28

w katalogu części oem praktycznie nic nie jest dostępne to w UK u nas zapewne nie jest lepiej, wygląda na to, że nie ma co szukać miodu w dupie, może na 2026 dadzą do trampka bezdętkowe felgi i tempomat.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29.