Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46357)

Rafał_RD 17.04.2025 15:32

Cytat:

Napisał ramires (Post 877321)
Jak realnie wygląda tam z telefonią a raczej roamingiem.

W którymś z krajów pewnie będę chcieć kupić sim, aby chociaż mieć internet (ostatnio jak byłem to w Czarnogórze brałem).

Z racji, że to sąsiadujące kraje chyba będzie jakoś rozsądnie czy zbyt optymistycznie podchodzę do tego tematu?

Co roku kupuję kartę sim w Albanii, karta działa również Serbii i Czarnogórze. Karta kupowana z reguły przy granicy jako "tourist", więc nie wiem czy tyko takie mają zasięg w sąsiednich krajach, czy wszystkie.
Ważne, żeby przejeżdżając granicę poszczególnych krajów, wyłączyć i włączyć telefon, bez tego nie będzie banglać.

ramires 17.04.2025 16:27

Cytat:

Napisał Rafał_RD (Post 877327)
Co roku kupuję kartę sim w Albanii, karta działa również Serbii i Czarnogórze. Karta kupowana z reguły przy granicy jako "tourist", więc nie wiem czy tyko takie mają zasięg w sąsiednich krajach, czy wszystkie.
Ważne, żeby przejeżdżając granicę poszczególnych krajów, wyłączyć i włączyć telefon, bez tego nie będzie banglać.

Bardzo dziękuję. Cenne info

luk2asz 17.04.2025 18:23

Cytat:

Napisał Rafał_RD (Post 877327)

No niestety nie zawsze to działa. Dwa lata temu brałem Vodafone , sim z roamingiem na balkany zachidnie i zadziałało tylko w Albani. Reset nic nie dawal, a obsługa klienta w Vodafone Albania na poziomie ujemnym. Polecam Airlo , działa bez zarzutów. W zeszłym roku objechałem w 4 dni Al, MNG, BiH i działało bez zarzutów.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Melon 17.04.2025 20:17

Łukasz próbowałeś revoluta, waham co wybrać bo mam konto w revolucie ?

ramires 17.04.2025 21:12

1 Załącznik(ów)
Powiedzmy, że do czasu wyjazdu mam jeszcze trochę.
Sami wiecie, że będzie to taki pierwszy raz tak dalej.

Jeśli będę chciał w Górach Przeklętych nocleg zrobić to jakiejś zwierzyny powinienem się obawiać? Wiem, może się to wydać śmieszne, ale gdzieś mi to tak z tyłu głowy mignęło

Załącznik 142311

luk2asz 17.04.2025 22:54

Cytat:

Napisał Melon (Post 877339)
Łukasz próbowałeś revoluta, waham co wybrać bo mam konto w revolucie ?

Ale w sensie jakiegoś roamingu?
Revoluta nie mam , używam raczej karty ZEN, to polski odpowiednik pół ruskiego revoluta. A tak na prawdę to najczęściej place kartą kredytową World, z MBanku, wychodzi mi jeszcze taniej niż revolut.

Rafał_RD 18.04.2025 09:52

Cytat:

Napisał ramires (Post 877343)
Powiedzmy, że do czasu wyjazdu mam jeszcze trochę.
Sami wiecie, że będzie to taki pierwszy raz tak dalej.

Jeśli będę chciał w Górach Przeklętych nocleg zrobić to jakiejś zwierzyny powinienem się obawiać? Wiem, może się to wydać śmieszne, ale gdzieś mi to tak z tyłu głowy mignęło

Załącznik 142311

Pytałem o to ostatnio znajomego Albańczyka ze Szkodry. Twierdzi że nie ma się czego obawiać. Jest kilka Niedźwiedzi i Wilki, ale dawno nikt ich nie widział, populacja baaardzo nieliczna. On pracuje w hydroelektrowni Koman, codziennie dojeżdża tam autem i nie widział nigdy ani niedźwiedzia ani wilka. Nie przypomina sobie też na przestrzeni ostatnich 20 lat o jakimkolwiek incydencie z dzikimi zwierzętami.

Dlugi_TA 22.04.2025 14:14

Na Bałkany kupowałem kartę One (https://1.me/), za 15 euro bodajże 500GB, mi wystarczyło, ale ja mało co z interku korzystam, tyle by kwaterę znaleźć, pogodę sprawdzić.
Kupowałem fizycznego sima, bo mój fon nie obsługuje e-sim.

ramires 22.04.2025 14:25

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 877612)
Na Bałkany kupowałem kartę One (https://1.me/), za 15 euro bodajże 500GB, mi wystarczyło, ale ja mało co z interku korzystam, tyle by kwaterę znaleźć, pogodę sprawdzić.
Kupowałem fizycznego sima, bo mój fon nie obsługuje e-sim.

One miałem podczas urlopu, może 5G tam nie ma, ale cały Kotor i okolice idealnie łapało, więc może to jest ta droga. Tyle, że siedziałem cały czas w Czarnogórze i nie byłem ani w Albanii ani w Chorwacji.

Sprawdzę potem jak z roamingiem jest pomiędzy sąsiednimi krajami.
Nie potrzebuję non stop sieci, ale fajnie awaryjnie coś mieć.

Nawigacja na ile się da będzie offline (pewnie jakiś garmin zumo wjedzie).

consigliero 22.04.2025 15:07

1 Załącznik(ów)
W poprzednim roku pojechaliśmy na festiwal trąbek i też kombinowałem z internetem. Skończyło się na czymś oferowanym przez Orange, bezpieczny roaming. 1 GB za 15 PLN/24 h. Co ciekawe, rozpoczęta doba w Serbii trwała dalej w Czarnogórze i BiH. Przyznam że było nam to bardzo na rękę, tym bardziej że już raz reklamowałem duże kwoty, gdy z jakiegoś powodu będąc już na Węgrzech bynajmniej nie w pasie granicznym, mój telefon był w UE a żony w Serbii.

ramires 22.04.2025 15:16

Patrzyłem w play, gdzie mam telefon (abonament) i Czarnogóra/Albania/Bośnia i Serbia są w 1 strefie - więc już dodatkowe opłaty.
Jeśli dobrze przeczytałem tam jest 8,64/1GB więc chyba nie będę musiał nic kombinować i tak jak Ty lecieć po prostu na swojej karcie.

Widmo80 16.05.2025 15:11

Witam. Razem z kolegą na trenerkach, planujemy w Boże ciało, to jest od 19 gdzieś do 28 czerwca, objechać Czarnogórę albo i więcej. Jeśli termin pasuje to można by połączyć siły. Startujemy z okolic Ząbkowic Dolnośląskie.

ramires 16.05.2025 15:21

Cytat:

Napisał Widmo80 (Post 879111)
Witam. Razem z kolegą na trenerkach, planujemy w Boże ciało, to jest od 14 gdzieś do 22 czerwca, objechać Czarnogórę albo i więcej. Jeśli termin pasuje to można by połączyć siły. Startujemy z okolic Ząbkowic Dolnośląskie.

U mnie wszystko się sypie - w tym roku - z wyjazdem, do tego stopnia, że już zacząłem na przyszły rok to wszystko planować.

Pięknie dziękuję za ofertę wyruszenia, ale teraz nawet nie miałbym czym - afryka czeka aż ją poskładam a mam brak mocy przerobowych i kilku waznych części aby ją ukończyć.

Widmo, mimo wszystko chętnie zobaczę Twoją trasę jak już ją zrobisz.
Z racji tego, że mamy jechać łącznie w 3 osoby to ograniczeniem jest czas - maks 10 dni - dlatego nawet rozważamy dojazd z Brzeszczotem busem/lawetą np. do Serbii aby nie tracić sił/opon/czasu i tam na miejscu mieć więcej czasu nawet na zwiedzanie niż tylko dziennie robić limity kilometrów.

U mnie wysypał się wyjazd w tym roku z 2 powodów: żona/urlop - nie dostanę 2 x po 2 tygodnie miesiąc w miesiąc - moja miss Excel ma opcję tylko w sierpniu urlopu w tym roku w pracy (nowa praca, stąd ten cyrk) a ja chciałem jechać we wrześniu - więc u mnie też kiepsko - sezon w pełni na serwisie.

Widmo80 16.05.2025 15:50

Bywa i tak.
Jedziemy w dwójkę, póki co planujemy. Ale fajnie jakby się przyłączyła jedna , dwie osoby jeszcze. Jak coś to PW można napisać i chyba założę osobny temat.

ramires 16.05.2025 15:59

Cytat:

Napisał Widmo80 (Post 879120)
Bywa i tak.
Jedziemy w dwójkę, póki co planujemy. Ale fajnie jakby się przyłączyła jedna , dwie osoby jeszcze. Jak coś to PW można napisać i chyba założę osobny temat.

Ten temat jak i każdy o tym rejonie będzie i tak wymieszany ;)
Więc śmiało, niech będzie zbiorczy

Para 16.05.2025 16:24

Cytat:

Napisał Widmo80 (Post 879111)
Witam. Razem z kolegą na trenerkach, planujemy w Boże ciało, to jest od 14 gdzieś do 22 czerwca, objechać Czarnogórę albo i więcej. Jeśli termin pasuje to można by połączyć siły. Startujemy z okolic Ząbkowic Dolnośląskie.

Dajcie znać jaka trasę jechaliście i co warto zaliczyć. Udanej wyprawy!

Melon 16.05.2025 21:23

Cytat:

Napisał Widmo80 (Post 879120)
Bywa i tak.

Z autopsji nie jeżdżę z nikim nie znanym a w dwójkę znaczy z kobietą tym bardziej. Bawcie się dobrze :)

Brzeszczot 16.05.2025 21:57

Cytat:

Napisał Melon (Post 879141)
Z autopsji nie jeżdżę z nikim nie znanym a w dwójkę znaczy z kobietą tym bardziej. Bawcie się dobrze :)

Coś ci się narracja sypie 🤔😁😁😁 ze mną pojechałeś i nikt cię nie zgwałcił i nie ma to nic wspólnego z twoją urodą 😉

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Melon 16.05.2025 22:18

Tu nie mowa o wyjazdach biznesowych, jak byś się pytał to królowa la...t dostała nowe chińskie laczki bo te michały to śmiecie plastikowe się zrobiły po 20kkm a jak pamiętasz były nowe :D A w temacie to o motur chodziło :lol8:

zimiok 17.05.2025 19:28

Byłem w długi weekend majowy i pewnie już ktoś o tym wcześniej pisał, ale to co mogę polecić to:
1) droga Sarajewo - Hum. Po nudnej dojazdówce jest jak łyk świeżego powietrza, no i Sarajewo samo w sobie mistrz (jak ktoś ma więcej czasu, to przed samą granicą duże centrum rafitngu z fajnymi miejscami na nocleg),
2) droga Nedajno - Żabljak. Zero ruchu, piękne widoki i winkli w opór.
3) droga P16 wzdłuż jeziora Szkoderskiego

W Bośni pełno policji, zwłaszcza w miastach w strefach 30km/h. Nas policzyli po 400 euro i utrata prawa jazdy na m-ce. Na szczęście udało się wynegocjować niższy wymiar kary.

luk2asz 17.05.2025 21:44

Cytat:

Napisał zimiok (Post 879183)
Byłem w długi weekend majowy i pewnie już ktoś o tym wcześniej pisał, ale to co mogę polecić to:
1) droga Sarajewo - Hum. Po nudnej dojazdówce jest jak łyk świeżego powietrza, no i Sarajewo samo w sobie mistrz (jak ktoś ma więcej czasu, to przed samą granicą duże centrum rafitngu z fajnymi miejscami na nocleg),
2) droga Nedajno - Żabljak. Zero ruchu, piękne widoki i winkli w opór.
3) droga P16 wzdłuż jeziora Szkoderskiego

W Bośni pełno policji, zwłaszcza w miastach w strefach 30km/h. Nas policzyli po 400 euro i utrata prawa jazdy na m-ce. Na szczęście udało się wynegocjować niższy wymiar kary.

Stara gadka policji w Bośni. Łapówkarze cholerni. Mają jakieś wydruki zdjęć sprzed dinozaurów i szantazuja . 50 euro widzę standard

consigliero 17.05.2025 22:20

My się raz postawiliśmy, gdy na wyjeździe z Jajce wyprzedziłem starą dymiącą ciężarówkę, po pojawiła się linia przerywana a w tym samym momencie z za zakrętu wyjechała z naprzeciwka stara policyjna łada. Nie wiem dlaczego ale czułem że za nami pojadą. Może to dlatego że jeden z nich miał takie duże oczy. Dogonili nas jakieś 7 kilometrów za miastem i po zatrzymaniu jeden z nich mówi że mieliśmy 100 km/h, nie ma takiej fizyki aby to umożliwiała zrobić. Potem mówi że jak nie zapłacimy to zatrzyma nam paszporty, to przelało czarę goryczy, mówię mu dobrze ale niech pisze cały protokół jaki był powód zatrzymania. Trwało może to minutę jak się naradzili i oddali paszporty. No ale ze 20 EUR w jednym miejscu i 10 EUR jako pierwszy tak zwany mandat zapłaciliśmy. Ci pierwsi to nam dali jakieś bloczki, ale to mogły byc nawet stare bilety do kina.

Dzieju 18.05.2025 11:03

Tą P16 też polecam ale jadąc na południe a nie odwrotnie

7Greg 18.05.2025 12:55

Cytat:

Napisał ramires (Post 877620)
Patrzyłem w play, gdzie mam telefon (abonament) i Czarnogóra/Albania/Bośnia i Serbia są w 1 strefie - więc już dodatkowe opłaty.
Jeśli dobrze przeczytałem tam jest 8,64/1GB więc chyba nie będę musiał nic kombinować i tak jak Ty lecieć po prostu na swojej karcie.

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie :)

Sprawdź dobrze bo będzie bolało :dizzy:

ramires 18.05.2025 13:22

Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni

Sprawdzę dokładnie Grzesiu.

Póki co składam wszystko do kupy, widzę, że braków coraz więcej, więcej niż się spodziewałem

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:58.