![]() |
To chyba mam fart bo CRF1000 jest z 2018roku i bateria wciąż oryginał.
Stała nieodpalana w garażu przez 1,5mies i dziś od strzała odpaliła. Czy to możliwe że taki szajs teraz wsadzają do nowych moto ? Może jakieś zwarcie jest w instalacji i ciągle podbiera? Czy ten BMS nie powinien właśnie zabezpieczyc akumulator przed nadmiernym rozładowaniem ? |
Powinien
|
Było o tym na forumie i R2D2 robił sekcję zwłok baterii
|
Akumulator
Napięcie waha się pomiędzy 0,2-0,5V więc granicnie małe. Oddałem go do gościa od regeneracji akumulatorów, może coś poradzi.
Dziwne, moto stało 2m bez dodatkowych odbiorników, w ciepłym garażu. Nie rozumiem, jak mógł sie tam rozładować. Z tego co czytałem, przy takim napięciu pada BMS (Battery Management system) i najpierw małym napięciem trzego go naładować aby on pozwolił ładować ogniiwa, więc trik z podłączeniem innego aku, ewentualnie power banku może zadziałać. Dam znać czy dało się go uratować czy trzeba kupić nowy. Ktoś ma propozycje na zamienniki, bo takie aku to 1000pln. |
Przed awarią nie próbowałeś go ładować zewnętrzną ładowarką ?
Jeżeli nie i nie było czegoś co mogło go rozładować to akumulator po prostu uległ awarii i tyle. Nie wiem czy podlega to pod warunki gwarancji ale próbował bym to zareklamować. Nie polecam grzebania w elektronice tych aku. Jeżeli elektronika przepaliła bezpieczniki to był do tego powód np. awaria jednego z ogniw. Uszkodzenie ogniwa nie jest naprawialne. |
Panowie, jest happy end tej historii.
Piszę bo może się komus przydać. Nasąpiło krańcowe rozładowanie i wyłączyło BMS. Ale na szczęście nie padł żaden bezpiecznik czy ogniwo. Ale bez działającego BMS nie naladujesz normalną ładowarką bo ona nie wykrywa aku. Dzwonił właśn ie gość z serwisu aku na Bemowie (Wawa), że użył ładowarki laboratoryjnej, która omija BMS i naładował do pełna:). Koszt 20pln - zarobiony na 1000pln jestem:) |
Sprawdź jakie to aku bo może nie LI-ion.
Ja też odpalałem po 1,5m w lecie, a teraz moto stało 2m i pdało, więc ta granica jest dość szybko przekroczona - być może w przypadku niskiego napięcia - aby chronić ogniwa - BMS odcina prąd i aku jest martwe - ale tak jak pisałem w innym poście odratowałem go. |
Ładowarka która omija bms?
Znaczy otworzył aku i po chamsku:) wpiał się w ogniwo? Czy może po prostu podał napięcie z zasilacza na klemy? |
Cytat:
|
Domyślam się.
Ale dla pewności dopytuję o omijanie bms:) |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:24. |