Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Czy są tu kamperowcy? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=44479)

fassi 02.07.2025 12:09

Czarny, wystarczy że wejdzie podatek za samochody i masz do tego urząd skarbowy na głowie i paragrafy za wyłudzenie podatku. W Germanii jakbym ciężarówkę na kampera przerobił to właśnie takie paragrafy dostanę o ile
Ładunek nie bedzie przytwierdzony do samochodu, jak już to pasami a nie śrubami i nie można żadnego otworu (okna, wentylacji) wyciąć w karoserii. Francuzi i Holendrzy też tak mają o ile się nie mylę.

I teraz połącz kropki dlaczego kochany zachód chce w Polsce wprowadzić podatek od samochodów. Zamiast dłubać w tych złomach, macie mieć weekend wolny albo iść do salonu po kampera.

Życzę wam jak najlepiej i zazdraszczam że możecie robić przeróbki o jakich ja mogę pomarzyć.

Wegrzyn 02.07.2025 12:12

Zapomniales dodac jednej bardzo waznej rzeczy. Wszelkie przerobki jest 100 razy latwiej zrobic w DE niz w Polsce. Znam przypadki, gdzie kampery przerobione byly rejestrowane w Niemczech i dopiero sprowadzane do Polski, bo bezsensowne przepisy w Polsce nie pozwalaly na rejestracje.

Emek 02.07.2025 14:22

Cytat:

Napisał fassi (Post 882841)
Czarny, wystarczy że wejdzie podatek za samochody i masz do tego urząd skarbowy na głowie i paragrafy za wyłudzenie podatku. W Germanii jakbym ciężarówkę na kampera przerobił to właśnie takie paragrafy dostanę o ile
Ładunek nie bedzie przytwierdzony do samochodu, jak już to pasami a nie śrubami i nie można żadnego otworu (okna, wentylacji) wyciąć w karoserii. Francuzi i Holendrzy też tak mają o ile się nie mylę.

I teraz połącz kropki dlaczego kochany zachód chce w Polsce wprowadzić podatek od samochodów. Zamiast dłubać w tych złomach, macie mieć weekend wolny albo iść do salonu po kampera.

Życzę wam jak najlepiej i zazdraszczam że możecie robić przeróbki o jakich ja mogę pomarzyć.

Nie jestem expertem ale u Niemca ponoć nawet dopuszczalne opony są wpisywane w homologację i jak lecisz na innych spoza dopuszczenia to nielegal jakiś. Prawda to?

CzarnyEZG 02.07.2025 14:46

Emek - prawda.

A co do domków na kółkach, to ja stawiam na bardziej namiot niż apartament, dlatego na bazę wybraliśmy trzydziestosześcioletniego szmelcwagena, więc mam nadzieję, że tematy przegród nas ominą.

Za to dopadną SCT i inne takie :/

Swoją drogą, to ciekawe jaki jest jego ślad węglowy w porównaniu do takiej nówki?

fassi 02.07.2025 15:08

Węgrzyn , tylko przeróbki dopuszczone w świetle prawa, które daje producent aut i homologacja. Jakiekolwiek uchwyty, lampy, nawet markizy muszą .iec numer i dopuszczone do tego pojazdu. Jak irzykrecisz markizę musisz zmienić wymiary samochodu w dowodzie. Jest to możliwe za grube tysiące. Kumpel zapłacił że 3 rurki jako uchwyt do lamp, 1200 ojro bo są dopuszczone.

Emek, tak, tylko opony wpisane w dowodzie. Nacodzien nikt się nie czepia, ale jak wypadek , szczególnie nie z Twojej winy, to winowajca może wezwać rzeczoznawcę i Twoje niedopuszczone opony są winne 30 proc wypadku i odszkodowanie/wina jest dzielone na 70/30 aby winowajcy za mocno składka nie skończyła i jego ubezpieczalnie nie płaciła za wszystko.

Czytałem że od tego roku, wszystkie przeróbki w motocyklu muszą być wpisane w dowod. Kiedy miałeś kwit od producenta przy sobie, gdzie było potwierdzone że to się nadaje do Twojego motocykla , opony też. Teraz wszystka ma mieć wpis w dowodzie.

W Niemczech naprawdę dużo jest możliwe aby przerobić legalnie samochód, tylko hajs gruby za tym idzie.

Tłumacze Niemcom którzy chcą jechać na wschód. Rob auto jak chcesz, na lawetę i do granicy niemieckiej. Później nikogo nie interesuje czy uchwyt na lampy ma przegląd albo nie.

Artek 02.07.2025 15:26

1 Załącznik(ów)
Stary dowód od afryczki i wpisy na gumy.

Kumpel miał stare T4 i dwie hulajnogi.
Jedna elekryczna dla żony i córki, druga dla niego. Żadne SCT go nie łapało;)

Wegrzyn 03.07.2025 08:07

Na zewnatrz to wiem, ze trzeba miec papier na papier i papierem goniony. Mi chodzilo o zabudowy wnetrz, bo bylo kilka przypadkow, ze dalo sie w Niemczech zarejestrowac to, co w Polsce bylo nierejestrowalne. Temat opon motocyklowych i innych spraw z tym zwiazanych lepiej przemilczec, bo im odwalilo grubo. Za to mozna sobie tanio kupic opony do motocykli w Polsce :D .

CzarnyEZG 03.07.2025 08:24

Węgrzyn, daj jakieś przykłady.
Z ciekawości pytam.

NaczelnyFilozof 03.07.2025 08:27

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 882886)
Węgrzyn, daj jakieś przykłady.
Z ciekawości pytam.

Na OLX przy zachodniej granicy są firmy ktore zajmuja sie zmianą DMC dostawczaków i aut. Np w PL nie zarejestrujesz Robuta 5T DMC na 3.5 T. A u niemca robisz przegląd techniczny i masz auto o masie 2900 kg i 600 kg ładowności. I masz fajne stare auto bez viatoli i sratoli.

Wegrzyn 03.07.2025 08:43

Czarny chocby to co Naczelny napisal. Kilka lat temu byl problem z zarejestrowaniem autobusu tzw wiezniarki w Polsce jako kampera. W Niemczech chlopaki w kilka tygodni wszystko ogarneli bez problemu. Sam pomagalem zmienic DMC w LT na blizniakach, bo jak dobrze pamietam mial wbite 4,6t. Zrobilismy na 3,5 i z nowymi papierami pojechal do Polski.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:54.