Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Imprezy forum AT i zloty ogólne (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=13)
-   -   III Zlot Motocyklowy Huta Pieniacka (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14594)

ATomek 26.08.2025 09:25

Tryzub jest godłem narodowym, żółto niebieskie to barwy narodowe.
Barwy i symbole do penalizacji należą do organizacji przesiąkniętych faszystowską ideologią, przejęte i wykorzystywane wspólcześnie w róźnych wariantach.
Propozycja ich penalizacji nie jest antyukraińska

Mhv 26.08.2025 09:57

Propozycja warta rozważenia.
Jednak, niemniej ważne jest budowanie dialogu i relacji, z których budzi się wspólne rozumienie, świadomość, a z niej wiedza o historii.
Tutaj czekam na efektywne działanie Pałacu. Zakazy, nakazy itp. działania są szybkie i efektowne, ale tylko planowana i konsekwentnie mrówczo realizowana polityka historyczna ma szansę cokolwiek na stałe zmienić.
Przyznam, że mam wiele obaw, ale..zobaczymy. Kredyt zaufania na początek każdy powienien dostać.

zimiok 26.08.2025 10:05

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał ATomek (Post 886433)
Tryzub jest godłem narodowym, żółto niebieskie to barwy narodowe.
Barwy i symbole do penalizacji należą do organizacji przesiąkniętych faszystowską ideologią, przejęte i wykorzystywane wspólcześnie w róźnych wariantach.
Propozycja ich penalizacji nie jest antyukraińska

Tryzub był również jednym z głównych symboli ukraińskich nacjonalistów. Więc oby mu faja nie zmiękła i ręką nie zadrżała jak na ustawkach z Lechem.

Boldun 26.08.2025 10:16

2 Załącznik(ów)
Tryzub Jest godłem narodowym- tzw. Widły
Znakiem/symbolem OUN jest Tryzub z wpisanym mieczem-symbolem "walki'
Temat był poruszany w tym wątku przy okazji wizyty i odznaczenia w Polsce"Dej-Deja" odzianego w dres symbolem OUN

Widać różnice?:

matjas 26.08.2025 10:25

mogli mu przykleić coś na ten symbol :D na przykład 'nie parkuj jak kutas' albo coś w tym podobiu :D

zimiok 26.08.2025 10:25

IMO, tryzub z flagi współczesnej i z symbolu OUN z postu powyżej jest identyczny.
Odwagi!!!!!

Brzeszczot 26.08.2025 10:29

Cytat:

Napisał zimiok (Post 886439)
Tryzub był również jednym z głównych symboli ukraińskich nacjonalistów. Więc oby mu faja nie zmiękła i ręką nie zadrżała jak na ustawkach z Lechem.

Kolejna dezinformacyjna manipulacja. Nie ma rozróżnienia między tryzubem banderowskim a ukraińskim; pojęcie "tryzub banderowski" to błąd, ponieważ.tryzub jest ogólnym symbolem Ukrainy, nie przypisanym do żadnej frakcji ani konkretnej osoby, takiej jak Bandera Jest to starożytny symbol władzy książęcej, który stał się godłem Ukrainy, reprezentującym jedność, siłę i wolność narodu..tryzub jest oficjalnym godłem Ukrainy, jego korzenie sięgają czasów Rusi Kijowskiej.. Jeszcze ta wrzutka o ustawkach i miękkiej fajce więc oby ci tylko usta nie spieszchły 🤔 lubisz chyba fajki co?

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

zimiok 26.08.2025 10:37

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 886444)
Kolejna dezinformacyjna manipulacja. Nie ma rozróżnienia między tryzubem banderowskim a ukraińskim; pojęcie "tryzub banderowski" to błąd, ponieważ.tryzub jest ogólnym symbolem Ukrainy, nie przypisanym do żadnej frakcji ani konkretnej osoby, takiej jak Bandera Jest to starożytny symbol władzy książęcej, który stał się godłem Ukrainy, reprezentującym jedność, siłę i wolność narodu..tryzub jest oficjalnym godłem Ukrainy, jego korzenie sięgają czasów Rusi Kijowskiej.. Jeszcze ta wrzutka o ustawkach i miękkiej fajce więc oby ci tylko usta nie spieszchły �� lubisz chyba fajki co?

Ale jaka dezinformacja? Dokładnie to piszę - tryzub jest jeden, wykorzystywany był jako swój symbol przez OUN-UPA, więc powinien być penalizowany. Chyba, że tylko flaga, ale to pójście na łatwiznę.

PS. Koledzy po szalu, z lasów i pielgrzymek na Jasną Górę. No bo przecież swastyka to antyczny symbol religijny.

Brzeszczot 26.08.2025 10:59

Cytat:

Napisał zimiok (Post 886445)
Ale jaka dezinformacja? Dokładnie to piszę - tryzub jest jeden, wykorzystywany był jako swój symbol przez OUN-UPA, więc powinien być penalizowany. Chyba, że tylko flaga, ale to pójście na łatwiznę.

PS. Koledzy po szalu, z lasów i pielgrzymek na Jasną Górę. No bo przecież swastyka to antyczny symbol religijny.

Czy za sianie dezinformacji dostaje się jakieś dodatkowe punkty? Dla kolegi pytam. Dlaczego swastykę Skleiłeś z wiarą katolicką a nie buddyzmem, hinduizmem czy dźinizmem ? używanie jej w sposób propagujący totalitaryzm jest w Polsce zabronione prawnie..

zimiok 26.08.2025 11:06

To chyba koleżka nie skleił i coś pomieszał, bo w dniu święta Matki Boskiej (15.08) zamiast medalika dumnie na szyi swastykę nosi.
No i chyba nie dotarło do niego, że zabronione, bo nie wygląda, żeby się bał kary.

EOT.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:57.